بیماری پسوریازیس چیست؛ علل، نشانه ها صدف پوستی

یکی از آزاردهنده‌ترین بیماری‌های پوستی که هر کسی ممکن است به آن دچار شود، بیماری پسوریازیس است. این بیماری را می‌توان در دسته بیماری‌های خودایمنی قرار دارد. افرادی که به این بیماری مبتلا شده باشند، علاوه بر ازدست‌دادن زیبایی ظاهری خود، ممکن است عوارض دیگری مانند سوزش و درد را نیز تجربه کنند.در همین زمینه قبلا در مورد درماتیت سبورئیک صحبت کردیم

پسوریازیس-چیست

قبلا در مورد درمان قارچ ناخن صحبت کردیم در این مقاله از مجله پزشکی کلینیک دکتر رابط، نگاهی به چیستی بیماری پسوریازیس خواهیم داشت. در کنار هم نشانه‌ها و علائم این بیماری را مرور خواهیم کرد و با علل بروز آن نیز آشنا خواهیم شد. در نهایت نیز به سراغ معرفی انواعی راهکارهای درمانی آن رفته و بهترین پماد برای درمان پسوریازیس را به شما معرفی خواهیم کرد.

بیماری پسوریازیس چیست؟

پسوریازیس (Psoriasis) از جمله بیماری‌های پوستی و خودایمنی است. این بیماری را با عناوین دیگری مانند صدف پوستی یا صدفک نیز می‌شناسند. اگر بخواهیم خیلی ساده این بیماری را برای شما شرح دهیم، می‌توانیم این‌طور بگوییم افرادی که به این عارضه دچار هستند، سرعت تکثیر سلولی بیشتری نسبت به افراد سالم دارند.

سلول‌های پوستی افراد عادی در عرض ۱۰ تا ۳۰ روز تعویض می‌شود، اما این مدت‌زمان در افرادی که به پسوریازیس مبتلا هستند، تنها حدود ۳ تا ۴ روز است؛ به عبارت دیگر، سرعت تکثیر سلولی در افراد مبتلا به پسوریازیس تا ۱۰ برابر بیشتر است.

این موضوع می‌تواند مشکلات بسیاری را برای افراد مبتلا به همراه داشته باشد. خبر خوب آن است که این بیماری مسری نبوده و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود؛ اما گاهی اوقات به دلایل ارثی و ژنتیکی ممکن است در بین اعضای یک خانواده بروز پیدا کند. در نهایت باید گفت که این بیماری، یک بیماری مزمن بوده و در صورت عدم درمان، ممکن است بازگشته و دوباره برای فرد ایجاد ناراحتی کند.


همچنین ببینید: کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی چیست؟


پسوریازیس می‌تواند عوارض زیر را برای افراد به دنبال داشته باشد:

  • می‌تواند موجب سفتی، درد و ورم مفاصل در اطراف ناحیه بروز بیماری شود؛
  • می‌توانید سلامت چشم را به خطر انداخته و بلفاریت یا یووئیت را به همراه داشته باشد؛
  • می‌تواند احتمال بروز چاقی را بیشتر کند؛
  • می‌تواند افراد را در معرض خطر دیابت نوع ۲ یا فشار خون بالا قرار دهد؛
  • می‌تواند بیماری‌های قلب و عروق را تشدید کند؛
  • می‌تواند احتمال ابتلا به دیگری بیماری‌های پوستی خودایمن را افزایش دهد.

علل بروز پسوریازیس در افراد چیست؟

هرچند که بیماری پسوریازیس بیماری خطرناکی نیست و می‌توان آن را درمان کرد، اما بد نیست که با دلایل بروز آن در افراد نیز آشنا باشیم. به‌طورکلی، می‌توان گفت که علت اصلی بروز پسوریازیس در افراد، هنوز به‌صورت قطعی برای پزشکان مشخص نیست؛ جز آنکه نقص سیستم ایمنی بدن می‌تواند با بروز این عارضه در ارتباط باشد.

در بدن افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، سلول‌های ایمنی یا همان گلبول‌های سفید به سلول‌های سالم پوستی حمله کرده و آن‌ها را دچار عارضه می‌کنند. به طور دقیق‌تر، می‌توانیم چنین بگوییم که سلول‌های لنفوسیت T که در اصل سلول‌های محافظ پوست در برابر آلودگی‌های خارجی به‌حساب می‌آیند، به‌اشتباه سلول‌های سالم پوست را مورد هدف قرار می‌دهند.

زمانی که سلول‌های سالم پوستی به‌اشتباه نابود می‌شوند، بدن مجبور است تا سلول‌های تازه‌ای تولید کند. این سلول‌های تازه مجدداً توسط لنفوسیت‌های T مورد هدف قرار گرفته و این چرخه ادامه پیدا می‌کند. در نهایت نیز علائم ظاهری این عارضه با عنوان پسوریازیس بر روی پوست بروز پیدا خواهند کرد. عوامل زیر می‌تواند شانس ابتلا به پسوریازیس را در افراد افزایش دهد:

  • سابقه خانوادگی و دلایل ژنتیکی
  • ابتلا به عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی
  • قرارگرفتن در معرض استرس به‌صورت مداوم
  • چاقی و اضافه‌وزن افراد

پسویاز سر

آشنایی با علائم پسوریازیس

برای شناخت بیشتر این بیماری، لازم است که با نشانه‌ها و علائم آن نیز آشنایی داشته باشیم. جالب است بدانید که علائم این بیماری در هر فرد، ممکن است متفاوت از فرد دیگری باشد؛ به همین دلیل درصورتی‌که حس کردید علائم این بیماری را دارید، بهتر است که با پزشک متخصص درباره آن مشورت کنید.

از جمله مهم‌ترین علائم پسوریازیس می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • مهم‌ترین نشانه این بیماری، لکه‌های قرمزرنگ با پوسته‌های سفید بر روی آن است.
  • این عارضه را بیشتر می‌توان روی پوست سر، آرنج، زانو و کمر مشاهده کرد.
  • گاهی اوقات این عارضه ممکن است با پولکی شدن (فلس شدن) پوست ظاهر شود.
  • بروز پلاک‌های نقره‌ای بر روی پوست نیز از دیگر علائم این بیماری است.
  • در این عارضه پوست دچار ترک‌خوردگی شده و به‌راحتی زخم خواهد شد.
  • پوست دچار پینه شده و در اطراف پینه‌های احساس درد زیادی وجود خواهد داشت.
  • همین‌طور سوزش و خارش نیز در اطراف پینه‌های بسیار رایج است. به همین دلیل یکی از چند علت خارش بدن در شب می‌تواند پسوریازیس باشد.
  • دردهای مفصلی و تورم در این نواحی نیز کاملاً طبیعی است.
  • در موارد حاد ممکن است تاول‌های چرکین نیز بر روی پوست ظاهر شود.
  • در برخی مواقع ضخیم‌شدن ناخن‌ها و سوراخ‌شدن و برآمدگی آن‌ها نیز ممکن است.

همچنین ببینید: بیماری زونا چیست؟


عکس بیماری پسوریازیس

ازآنجایی‌که پسوریازیس می‌تواند به اشکال مختلفی ظاهر شود، لازم است که شکل آن را به‌خوبی بشناسیم. بهتر است که برای تشخیص این عارضه، تنها به پزشک متخصص اشاره کنیم. درصورتی‌که مشاهده کردید پوست شما شبیه به تصویر زیر شده است و علائم مذکور در بخش قبلی را دارد، احتمال آن وجود دارد که به پسوریازیس مبتلا شده باشید:

تصویر

همان‌طور که در تصویر مشاهده می‌کنید، پوست دست در ناحیه ساعد و آرنج، دچار التهابی قرمزرنگ شده است. روی این ناحیه نیز پوسته‌پوسته شده و به شکل فلس درآمده است. البته بد نیست این را بدانید که پسوریازیس انواع مختلفی دارد که شکل ظاهری هر یک با دیگری متفاوت است.

توضیح دکتر مهرشاد رابط در مورد بیماری پسوریازیس

انواع پسوریازیس کدام است؟

پسوریازیس انواع مختلفی دارد و هر فرد ممکن است بسته به عوامل مختلف، به یکی از آن‌ها مبتلا شود. متداول‌ترین انواع پسوریازیس را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

۱.     پسوریازیس پلاکی

این نوع، رایج‌ترین نوع پسوریازیس است و در بیشتر از ۸۰ درصد افراد به چشم می‌خورد. در این عارضه، پوست افراد به صورت پلاک یا فلس درآمده و دچار التهاب و قرمزی خواهد شد. این نوع را بیشتر می‌توان در سر، آرنج، بازو و کمر مشاهده کرد.

۲.     پسوریازیس ناخن

همان‌طور که از نامش نیز به‌خوبی پیداست، این نوع بیشتر در ناحیه ناخن‌ها بروز پیدا می‌کند؛ در موارد شدیدتر می‌تواند انگشت‌ها را نیز درگیر کند. علائم ظاهری آن را می‌توان در بروز حفره در ناخن، رشد غیرطبیعی، تغییر رنگ ناخن و حتی شل‌شدن و افتادن آن خلاصه کرد.

۳.     پسوریازیس معکوس

دومین نوع این بیماری، پسوریازیس معکوس نام دارد. برخلاف نوع قبلی، در این مورد پوست تنها قرمز شده و ممکن است روی آن لکه‌های صاف و نقره‌ای رنگ تشکیل شود. این نوع را بیشتر می‌توان در نواحی زیر بغل، زیر سینه‌، اندام‌های تناسلی، میان ران‌ها و غیره مشاهده کرد.

۴.     پسوریازیس گوتات

این نوع را ممکن است با عنوان پسوریازیس روده نیز بشناسند. علت آن بروز عفونت‌های مختلف در دستگاه گوارش است و به‌صورت ظاهری روی پوست بروز پیدا می‌کند. این عارضه ممکن است از دوران کودکی آغاز شود و فرد را دچار لکه‌های تکی و کوچک قرمزرنگ کند. امکان دارد که این نوع از پسوریازیس خودبه‌خود خوب شود.

۵.     پسوریازیس اریترودرمیک

نادرترین نوع این عارضه، نوع اریترودرمیک آن است و احتمال بروز آن بسیار کم است و همچنین می‌توان گفت که شدیدترین آن نیز هست. این نوع می‌تواند کل بدن را درگیر کرده و منجر به بروز التهاب‌ و قرمزی شدید در سرتاسر بدن شود. گاهی پسوریازیس اریترودرمیک می‌تواند به نارسایی احتقانی قلب یا ذات‌الریه نیز بشود.

بیماری پسویاز

۶.     پسوریازیس پوسچولار یا پوستیولار

از دیگر موارد نادر پسوریازیس، می‌توانیم همین نوع اشاره کنیم؛ همین‌طور می‌توان آن را یکی از شدیدترین انواع آن نیز دانست. در این عارضه، پوست دچار تاول‌های چرکی سفید و غیرعفونی می‌شود. این عارضه را می‌توان بیشتر بر روی کف دست‌ها یا کف پاها مشاهده کرد.

۷.     آرتروز پسوریازیس

هرچند که درد در مفاصل و تورم آن‌ها از جمله علائم پسوریازیس است، اما این عارضه را می‌توان گاهی از جمله انواع پسوریازیس نیز برشمرد. البته باید توجه داشته باشید که درد مفصل، گاهی می‌تواند تنها نشانه بروز این بیماری باشد. آمار موجود نشان می‌دهد که بین ۱۰ تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس، به این آرتروز نیز مبتلا هستند.


همچنین ببینید: ملاسما چیست ؟


چطور می‌توان پسوریازیس را تشخیص داد؟

تشخیص این بیماری چندان دشوار نیست و می‌توان به‌راحتی با مراجعه به پزشک متخصص آن را تشخیص داد. درصورتی‌که حس کردید دچار نشانه‌های بروز این عارضه شده‌اید، بهتر است به‌جای استفاده از روش‌های درمان خانگی، مستقیماً با یک متخصص مشورت کنید. متخصص نیز برای تشخیص درست، مراحل زیر را پیش خواهد برد:

  • در مرحله اول از شما شرح‌حال گرفته و معاینه‌های بالینی را انجام خواهد داد. توجه به سوابق خانوادگی در این مرحله بسیار اهمیت دارد.
  • سپس درصورتی‌که تشخیص عارضه دشوار بود، پزشک نمونه‌برداری یا بیوپسی را برای شما تجویز خواهد کرد.
  • در نهایت، باید بدانید که پسوریازیس از طریق آزمایش خون قابل‌تشخیص نیست و نمی‌توان از این روش استفاده کرد.

 

درمان پسوریازیس چگونه است؟

برای درمان پسوریازیس راهکارهای مختلفی وجود دارد که هر یک به نوبه خود می‌توانند مفید باشند. برای انواع سبک و خفیف این بیماری، می‌توان از درمان‌های خانگی یا پمادهای مختلف استفاده کرد. برای انواع شدیدتر، باید به سراغ راهکارهای درمانی دارویی و قطعی‌تر رفت.

از جمله بهترین روش‌های درمانی پسوریازیس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱.     درمان‌های خانگی

برای درمان پسوریازیس خفیف می‌توان از درمان‌های خانگی کمک گرفت. باید توجه داشته باشید که درمان‌های خانگی قطعیت چندانی ندارند و ممکن است آن‌طور که باید از آن‌ها جواب نگیرید. از جمله بهترین درمان‌های خانگی پسوریازیس می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • یوگا و مدیتیشن
  • مصرف انواع ماهی تازه
  • استفاده موضعی از سرکه سیب
  • استفاده موضعی از زردچوبه
  • استفاده از ژل آلوئه‌ورا طبیعی
  • استفاده موضعی از خمیر پوست موز
  • استفاده از کیسه یخ خشک
  • استفاده از نمک دریا برای حمام
  • استفاده موضعی از روغن کرچک و غیره.

۲.     درمان‌های دارویی موضعی

درصورتی‌که درمان‌های خانگی جوابگو نباشند، پزشکان متخصص معمولاً درمان‌های موضعی با دارو را تجویز خواهند کرد. این دسته از داروها گاهی برای درمان مستقیم به کار می‌روند و گاهی نیز ممکن است تنها برای کاهش علائم بیماری، در کنار دیگر داروها استفاده شوند. از جمله انواع بهترین پماد برای درمان پسوریازیس می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • قطران زغال‌سنگ
  • کرم‌ها و پمادهای حاوی هیدرو کورتیزون
  • کرم‌ها و پمادهای حاوی سالیسیلیک اسید
  • کرم‌ها و پمادهای حاوی کورتیکواستروئید
  • کرم‌ها و پمادهای حاوی ویتامین D مصنوعی
  • انواع محصولات موضعی حاوی رتینوئیدها یا ویتامین A مصنوعی
  • کرم پیمکرولیموس یا پماد تاکرولیموس

 

۳.     درمان‌های سیستمیک

برای موارد حاد و شدید پسوریازیس، استفاده از درمان‌های موضعی ممکن است تأثیر چندانی نداشته باشد؛ درست به همین دلیل پزشک به سراغ درمان‌های سیستمیک و داخلی خواهد رفت. گاهی اوقات ممکن است درمان سیستمیک روش درمانی اصلی باشد و در کنار آن نیز از درمان‌های موضعی استفاده شود. از جمله مهم‌ترین روش‌های درمانی سیستمیک برای پسوریازیس، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • استفاده از داروهای بیولوژیک مانند اتانرسپت، اینفلیکسیماب، آدالیموماب و غیره
  • استفاده از داروی متوترکسات برای گونه‌های بسیار شدید
  • استفاده از داروی سیکلوسپورین برای گونه‌های بسیار شدید
  • استفاده از رتینوئیدهای خوراکی، مناسب برای انواع پسوریازیس
  • استفاده از داروهای بدون برچسب مانند آزاتیوپرین، هیدروکسی اوره، تاکرولیموس و غیره.

۴.     درمان با فوتو تراپی

در نهایت، فوتو تراپی را نیز می‌توان از جمله روش‌‌های درمانی پسوریازیس در نظر گرفت. در این روش درمانی، پوست فرد مبتلا به‌صورت مرتب زیر نور ماورا بنفش قرار خواهد گرفت. این درمان تنها توسط پزشک تجویز خواهد شد و درصورتی‌که تست آن نتیجه مثبتی به همراه داشته باشد، فرد می‌تواند در خانه از لایت باکس‌های مخصوص استفاده کند.

 

بهترین درمان پسوریازیس پوست سر

تمامی درمان‌هایی را که در بخش قبلی معرفی کردیم، می‌توان برای درمان پسوریازیس پوست سر نیز استفاده کرد. اما اگر قرار است که بهترین نتیجه را از درمان خود شاهد باشیم، بهتر است که به پزشک متخصص مراجعه کنیم و نظر او را در این مورد جویا شویم. در اکثر مواقع، پزشکان برای درمان پسوریازیس پوست سر از روش‌های زیر استفاده می‌کنند:

  • تجویز شامپوها یا نرم‌کننده‌های حاوی سالیسیلیک اسید
  • تجویز برخی از داروهای موضعی مانند آنترالین، کلسیپوترین، تازاروتن و غیره
  • فوتو تراپی پوست سر، در صورت شدید بودن پسوریازیس در این ناحیه

 

کلینیک تخصصی پسوریازیس

در این مقاله از وب‌سایت دکتر مهرشاد رابط، درباره بیماری پسوریازیس برای شما گفتیم. کنار هم علل این بیماری و نشانه‌های آن را مرور کردیم؛ همین‌طور به روش‌های درمانی آن و بهترین پماد برای درمان پسوریازیس نیز نگاهی داشتیم.

درمان پسوریازیس در مقاطع اولیه می‌تواند بسیار ساده باشد، به شرط آنکه یک مرجع معتبر و مطمئن را برای درمان خود انتخاب کنید. اگر به دنبال بهترین کلینیک تخصصی پوست و مو در تهران هستید، می‌توانید با شماره زیر تماس گرفته و برای دریافت وقت مشاوره، از کارشناسان ما کمک بگیرید.قبلا در مورد تفاوت میخچه و پینه صحبت کردیم.

جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راه های زیر با ما در ارتباط باشید:

 

سؤالات متداول

  • پسوریازیس چیست؟

یک عارضه پوستی به شمار می‌رود و در رسته بیماری‌های خودایمنی قرار می‌گیرد. علت آن نیز وجود مشکل در عملکرد طبیعی سیستم ایمنی و سلول‌های پوستی است.

  • نشانه‌های پسوریازیس چیست؟

از جمله بارزترین نشانه‌های این بیماری، التهاب، قرمزی پوست و همین‌طور پوسته‌پوسته شدن در نواحی مختلف است. در موارد حاد، فلس شدن پوست و تاول نیز ممکن است.

  • چطور می‌توان پسوریازیس را درمان کرد؟

برای درمان این بیماری راهکارهای بسیاری وجود دارد؛ برای موارد خفیف می‌توان از درمان‌های خانگی بهره برد، برای موارد متوسط می‌توان از داروهای موضعی استفاده کرد و برای موارد حاد باید به سراغ درمان‌های سیستمیک و داخلی رفت.

 

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای

نظرات

Comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.