در مقالههای پیشین، انواع بیماریهای پوستی خارش دار را به شما معرفی کردیم؛ دیدیم که پسوریازیس و همچنین درماتیت سبوره، از جمله مهمترینها این بیماریها به شمار میروند. جالب اینجاست که این دو بیماری پوستی شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند و خیلی از اوقات با هم اشتباه گرفته ميشوند.
در این مقاله از مجله پزشکی دکتر مهرشاد رابط، میخواهیم نگاهی به تفاوت پسوریازیس و درماتیت سبوره داشته باشیم. ابتدا هر یک از این بیماریها و علائم آنها را بررسی میکنیم و در نهایت نیز مقایسهای بین این دو عارضه پوستی خواهیم داشت. برای درمان اصولی و مؤثر این دو، بدون شک شناخت تفاوت میان آنها مهم است. همچنین ببینید پماد تاکرولیموس برای پیسی
بیماری پسوریازیس چیست؟
در بخش اول این مطلب، ابتدا خواهیم دید که بیماری پسوریازیس چیست و اصلاً علت اصلی بروز آن چیست؟ پسوریازیس را میتوان در زمره بیماریهای خودایمنی پوستی قرار داد؛ این بیماری همچنین در دسته بیماریهای مزمن نیز قرار میگیرد. اگر بخواهیم خیلی ساده بگوییم، در این بیماری سلولهای پوستی با سرعتی بیشتر از حالت عادی تولید شده و چندبرابر میشوند. همین موضوع میتواند باعث شود که پوست شما دچار پلاکها و پوستههای ضخیم شود. این بیماری بیشتر از هر جای دیگر پوست سر را تحتتأثیر قرار میدهد.
علائم پسوریازیس چیست؟
چنان که در بخش قبلی نیز به آن اشاره کردیم، ایجاد پلاک و پوستههای ضخیم را میتوان مهمترین علائم پسوریازیس در نظر گرفت. اما این عارضه حاد پوستی نشانههای دیگری را نیز با خود به همراه دارد:
- خارش شدید پوست همراه با سوزش
- ضعیفشدن ریشه موها و ریزش
- پوستهپوسته شدن مانند به شوره
- خشکی بیش از حد پوست سر
- ایجاد فلسهایی به رنگ سفید یا خاکستری
- ایجاد پلاک در ناحیه خط رویش مو، پشت گردن یا اطراف گوش
راهکارهای درمان پسوریازیس
همانطور که علائم و علل بروز پسوریازیس با درماتیت سبوره متفاوت است، میتوان انتظار داشت که روش درمان آنها نیز با یکدیگر فرق داشته باشد. پزشکان متخصص پوست معمولاً برای درمان پسوریازیس یکی از راهکارهای زیر را انتخاب میکنند؛ البته قبل از انتخاب روش درمانی، پزشک ممکن است بیوپسی یا تست آلرژی را تجویز کند.
- برای درمان لکههای ناشی از این بیماری معمولاً از داروهایی مانند کورتیکو استروئیدها و آنترالینها استفاده میشود.
- برای درمان فلسهای ناشی از این بیماری معمولاً فوتو تراپی تجویز میشود.
- برای درمان پلاکتهای ایجاد شده در مو که ناشی از پسوریازیس هستند معمولاً از تزریق استروئید استفاده میشود.
- برای درمان خشکی پوست سر ناشی از این بیماری از شامپوهای حاوی سالیسیلیک اسید استفاده میشود.
- برای خارش و درد ناشی از این عارضه پوستی نیز از پمادها و لوسیونهای مخصوص حاوی قطران یا سالیسیلیک اسید استفاده میشود.
درماتیت سبوره چیست؟
درماتیت سبورئیک یا همان درماتیت سبوره نیز از دیگر بیماریهای پوستی است که میتواند موجب خارش پوست شود. همانطور که گفتیم، درماتیت سبوره شباهت بسیاری به پسوریازیس دارد، اما نباید این دو را با یکدیگر اشتباه گرفت. این بیماری نسبت به پسوریازیس شایعتر بوده و علائم خفیفتری نسبت به آن دارد. این بیماری میتواند نقاط مختلفی از بدن مانند پوست سر، پشت گوش، اطراف بینی و لب، زیربغل، روی سینه و کشاله ران پدیدار شود. علت اصلی درماتیت سبوره را رشد بیش از حد مخمر طبیعی مالاسزیا روی پوست میدانند.
علائم درماتیت سبوره چیست؟
هرچند که خارش کف سر یکی از مهمترین علائم درماتیت سبوره به شمار میرود، اما این عارضه پوستی میتواند نشانههای دیگری را نیز به همراه داشته باشد. برای تشخیص درماتیت سبوره از پسوریازیس باید علائم آن را نیز بهخوبی بشناسید. از جمله مهمترین علائم درماتیت سبوره میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- شورهزدن سر و خارش شدید در این ناحیه
- پوستهپوسته شدن نواحی مختلف مانند ابرو، ریش و سبیل با رنگ سفید یا زرد
- ایجاد راش و لکههایی روی پوست به رنگ سرخ تا قهوهای روشن
- التهاب پوست در نواحی مختلف و ایجاد احساس خارش
- ایجاد بثورات حلقوی شکل روی پوست بدن
راهکارهای درمان درماتیت سبوره
ازآنجاییکه درماتیت سبوره را میتوان علت خارش بدن در شب دانست، بدون شک درمان این عارضه میتواند برای خیلی از افراد مهم باشد. قبل از اقدام برای درمان، پزشکان ابتدا سؤالاتی را از شما خواهند پرسید و در صورت لزوم، ممکن است بیوپسی نیز برای شما تجویز کنند. بعد از آن ممکن است یک یا چند موارد از درمانی زیر را برای شما انتخاب کنند:
- درمانهای خانگی با استفاده از ژل آلوئهورا، سرکه سیب، روغن زیتون یا دیگر روغنهای طبیعی مناسب پوست
- تجویز مصرف انواع پروبیوتیکها، مکمل روی یا امگا ۳ در رژیم غذایی
- استفاده از پمادهای ضد قارچ پوستی مانند کلوتریمازول، میکونازول یا نیستاتین
- تجویز داروهای خوراکی ضدقارچ مانند قرص کلوتریمازول
- استفاده از شویندههای ضد حساسیت حاوی سولفات
- در نهایت نوردرمانی یا لیزر
نگاهی به تفاوت پسوریازیس و درماتیت سبوره
حال که به طور کامل با بیماریهای درماتیت سبوره و پسوریازیس آشنا شدیم، تشخیص تفاوت میان آنها کار بسیار راحتتری خواهد بود. همانطور که از ابتدای مطلب نیز به آن اشاره کردیم، این دو عارضه پوستی خیلی از اوقات با یکدیگر اشتباه گرفته میشود. برای اینکه این مشکل را حل کنیم، توصیه ما آن است که جدول زیر را بادقت مطالعه فرمایید:
ویژگیهای پسوریازیس | ویژگیهای درماتیت سبوره |
پوستهپوسته شدن در اندازه درشت و ضخیمتر | پوستهپوسته شدن ریز مانند شوره |
پوستهها به رنگ سفید، نقرهای یا خاکستری | پوستهها به رنگ سفید تا زرد و چرب |
علائم شدیدتری نسبت به درماتیت سبوره | بروز در نقاط چربتر پوست |
ترکخوردن پوست با احتمال خونریزی | بروز ضایعات پوستی قرمزرنگ |
بیشتر روی پوست سر دیده میشود | علاوه بر سر در نواحی دیگری مانند صورت و بدن نیز دیده میشود |
مزمن بودن و مدت درمان طولانیتر | شایعتر است و درمان آسانتری دارد |
«حال که بحث بیماریهای پوستی خارشدار در میان است، توصیه میکنیم که مقاله آکنه روزاسه چیست را از مجله پزشکی دکتر رابط مطالعه کرده و با علائم این بیماری پوستی نیز آشنا شوید.»
خدمات دکتر رابط برای درمان بیماری پسوریازیس
در این مقاله برای شما از بیماری پسوریازیس و بیماری درماتیت سبوره گفتیم. ویژگیهای هر دو بیماری را در کنار هم مرور کردیم و با علائم هر یک از آنها آشنا شدیم. همچنین از شباهتها و تفاوت میان درماتیت سبوره و پسوریازیس نیز صحبت کردیم. در نهایت نیز راهکارهای درمان هر یک از این دو را به شما آموزش دادیم.
برای درمان هر یک از این دو عارضه، بهترین راهکار آن است که به پزشک متخصص پوست مراجعه کنیم. دکتر مهرشاد رابط بهعنوان بهترین متخصص پوست در تهران، میتواند گزینه مناسبی برای شما عزیزان باشد.
جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راههای زیر با ما در ارتباط باشید:
سؤالات متداول
پسوریازیس چیست؟
یک بیماری پوستی خودایمنی است که در اثر افزایش رشد سلولهای پوستی به وجود میآید و میتواند باعث فلس شدن پوست و ایجاد پلاکهای پوستی وخیم شود.
درماتیت سبوره چیست؟
نوع دیگری از بیماریهای پوستی خارشدار است که باعث میشود پوست در نواحی مختلف ملتهب و سرخ شود؛ همچنین این بیماری پوستههای چرب نیز به همراه دارد.
تفاوت پسوریازیس و درماتیت سبوره در چیست؟
پسوریازیس بیماری وخیمتری است و پوستهها در آن ضخیم، بزرگ و به رنگ سفید و نقرهای هستند. در درماتیت سبوره پوستهها به شکل شوره هستند، چرب هستند و رنگ سفید تا زرد دارند.
متخصص و جراح پوست و زیبایی، لیزرهای پیشرفته پزشکی، کاشت مو و ابرو از دانشگاه شهیدبهشتی، دارای بورد تخصصی،
عضو ثابت انجمن متخصصین پوست و موی ایران عضو دائم آکادمی زیبایی اروپا، ارائه مقالات متعدد در کنگره های معتبر بین المللی