شپش سر از جمله رایج ترین بیماریهای مربوط به مو در افراد است. شپش حشرهای کوچک و سفید رنگ مایل به خاکستری است که معمولا به ساقه مو میچسبد.اندازه آن حدودا ۱ الی ۲ میلیمتر است،هرچند این ابعاد بسیار کوچک است، اما با کمی دقت قابل مشاهده هستند. در این مقاله به بررسی، درمان و جلوگیری از انتقال آن پرداختهایم. اگر از وجود شپش رنج میبرید با ما همراه باشید.
آیا ابتلا به شپش سر خطرناک است؟
شپشها حشرات ریزی هستند که از خون پوست سر انسان تغذیه میکنند و اغلب کودکان را مبتلا می کند. این حشرات معمولاً از طریق انتقال مستقیم از موهای فرد به موی شخص دیگر پخش میشوند. داشتن شپش به دلیل بهداشت فردی ضعیف یا محیط زندگی ناپاک نیست. همچنین شپش ناقل بیماریهای باکتریایی یا ویروسی نیست.
اگر دچار شپش سر شدهاید، دستورالعملهای درمان را به دقت دنبال کنید تا پوست سر و موهایتان از شر شپش و تخمهای آن خلاص شود. برای درمان شپش میتوانید از روشهای درمان خانگی نیز استفاده کنید.
بهترین روشهای درمان ریزش مو چیست؟
ابتلا به شپش سر در چه افرادی شایع است؟
شیوع شپش در افراد مختص سن و یا گروه خاصی نیست. هرچند بیشتر افراد معتقدند که شپش در میان جوامع فقیر بروز پیدا میکند اما باید به این نکته توجه کرد که شپش مختص گروه خاصی نیست. اما بطور کلی شیوع و انتقال شپش سر بین کودکان بیشتر است.
علائم ابتلا به شپش سر
از نشانههای وجود شپش میتوان به درد ناشی از خارش، احساس بی قراری ناشی از حرکت مو و تخم شپش روی شفت مو که گاهی با شوره سر اشتباه گرفته می شود، اشاره کرد. همچنین در صورت مشاهده علائم زیر، در اولین فرصت به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید تا از افزایش آن جلوگیری کنید.
خارش: شایع ترین علامت شپش سر خارش پوست سر، گردن و گوش است. این یک واکنش آلرژیک به نیش شپش است. هنگامی که فردی برای اولین بار به شپش سر مبتلا می شود، ممکن است تا مدت زمان ۴ تا ۶ هفته احساس خارش نداشته باشد.
شپش روی پوست سر: ممکن است بتوانید شپشها را ببینید، اما تشخیص آنها اغلب سخت است زیرا کوچک هستند، از نور اجتناب میکنند و به سرعت حرکت میکنند.
وجود تخم شپش (شپش) روی ساقه مو: این حشرات به ساقه مو می چسبند و ممکن است به سختی دیده شوند زیرا بسیار ریز هستند. آنها به راحتی در اطراف گوش و خط موی گردن دیده میشوند.
زخم روی پوست سر، گردن و شانهها: خاراندن میتواند منجر به برآمدگیهای کوچک و قرمز شود که گاهی ممکن است علت آن باکتری عفونی باشد.
آیا میدانید علائم پسوریازیس چیست؟
شپش چگونه از فردی به فرد دیگر منتقل می شود؟
شپش سر می خزد، اما نمی تواند بپرد یا پرواز کند. شپش سر اغلب از طریق تماس مستقیم سر به سر از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند. اغلب در یک خانواده یا در بین کودکانی که در مدرسه یا بازی تماس نزدیک دارند، سرایت شپش مشاهده میشود. کمتر شایع است که شپش بدون تماس مستقیم پخش شود. اما حشرات ممکن است از طریق وسایل شخصی نیز از فردی به فرد دیگر سرایت کنند، مانند:
• کلاه و روسری
• برس و شانه
• لوازم جانبی مو
• هدفون
• بالش، حوله و اثاثه یا لوازم داخلی
مشاوره رایگان
جلوگیری از ابتلا به شپش سر
اگر کودک شما پوست سر خود را به دلیل شپش میخراشد، ممکن است پوست سرش آسیب ببیند و دچار عفونت شود. جلوگیری از انتشار شپش سر در میان کودکان در مراکز نگهداری از کودکان و مدارس دشوار است زیرا تماس بسیار نزدیک وجود دارد.
احتمال انتشار غیر مستقیم شپش از وسایل شخصی اندک است. با این حال، برای کمک به جلوگیری از گسترش شپش سر، باید موارد زیر را رعایت نمایید:
• در فضاهای عمومی لباس ها را به قلابی جدا از لباس های دیگران آویزان کنید.
• از به اشتراک گذاشتن شانه، برس، کلاه و روسری خودداری کنید.
• از دراز کشیدن روی تخت ها، کاناپه ها یا بالش هایی که در تماس با فردی که شپش سر دارد، خودداری کنید.
درمان شپش سر
برای درمان شپش سر، روشهای مختلفی وجود دارد. اما بهترین کار این است که در صورت مشاهده هرکدام از علائم وجود شپش، سریعا به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. اما میتوانید در منزل هم به درمان بپردازید که در ادامه به آن اشاره کردهایم:
درمان خانگی شپش سر
گر دسترسی به مطب و کلینیک ندارید و نمیتوانید به پزشک مراجعه کنید، میتوانید با استفاده از درمانهای خانگی تا حدودی از این مشکل جلوگیری کنید. در ادامه به بررسی چند روش درمان خانگی برای از بین بردن شپش پرداختهایم:
• درمان شپش سر با روغن نارگیل
• درمان شپش سر با آبلیمو
• درمان شپش سر با سس مایونز
• درمان شپش سر با سرکه
• درمان شپش سر با جوش شیرین
• درمان شپش سر با آب پیاز
• درمان شپش سر با سیر
• درمان شپش سر با نمک حمام
درمان قطعی شپش سر
اگر میخواهید به طور قطعی و کامل از شر این حشرات مزاحم راحت شوید، باید نکات زیر را رعایت کنید:
شانه زدن مرطوب: شپش را می توان با شانه کردن مرطوب از بین برد. پس فراموش نکنید که در طی درمان شپش سر حتما با برس مرطوب موهایتان را شانه کنید.
موها را با شامپوی معمولی بشویید: از نرم کنندههای زیادی استفاده کنید.
تمام موی سر، از ریشه تا انتها را شانه کنید: معمولاً ۱۰ دقیقه برای شانه کردن موهای کوتاه و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه برای موهای بلند، وز یا مجعد باید زمان بگذارید تا به صورت استاندارد موهایتان را در زمان ابتلا به شپش شانه نمایید.
از لوسیون ها و داروهایی که پزشک توصیه کرده است، استفاده نمایید. در صورت استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک، شپش سر باید ظرف یک روز بمیرد. البته که برخی از درمانها باید بعد از یک هفته نیز تکرار شوند تا هر شپش تازه بیرون آمدهای را از بین ببرند.
نتیجه گیری
برای درمان شپش سر، میتوانید از روشهای خانگی استفاده کنید اما ممکن است این روشها نتوانند به طور کامل این مشکل را رفع کنند. بنابراین بهتر است برای درمان و جلوگیری از انتقال آن به افراد دیگر، در صورت مشاهده علائم به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. از این رو کلینیک تخصصی دکتر رابط تمام خدمات درمانی پوست و مو را با بالاترین کیفیت ارائه میدهد. برای مشاوره رایگان میتوانید با مشاورین ما تماس بگیرید.
متخصص و جراح پوست و زیبایی، لیزرهای پیشرفته پزشکی، کاشت مو و ابرو از دانشگاه شهیدبهشتی، دارای بورد تخصصی،
عضو ثابت انجمن متخصصین پوست و موی ایران عضو دائم آکادمی زیبایی اروپا، ارائه مقالات متعدد در کنگره های معتبر بین المللی