علت خارش بدن در شب و روش درمان

خارش شبانه پوست یکی از آن مشکلات پوستی است که خصوصا در پیش یا حتی در هنگام خواب ممکن است رخ دهد. شاید شما هم آن را تجربه کرده باشید! برخی مواقع این خارش چنان شدت می گیرد که باعث کلافگی و اختلال در خواب می شود. دلایل مختلفی برای این خارش پوستی وجود دارد که هر کدام جداگانه قابل بررسی هستند. به دلیل اهمیت موضوع بر آن شدیم تا در مطلبی از سایت دکتر رابط مفصلا به بررسی علت خارش بدن در شب و روش درمان آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

علت خارش بدن در شب

خارش شبانه پوستی چیست؟

خارش یکی از حالاتی است که همه ما آن را در پوست خود آن را حس کرده ایم. این خارش ها در بسیاری از مواقع به شکل موضعی و خفیف رخ می دهند و تنها با یک بار دست کشیدن بر روی پوست دیگر اثری از خارش را حس نخواهید کرد. اما برخی از مواقع این خارش نه تنها شدید که طولانی مدت شده و بعضی از فعالیت های روزمره را نیز دچار اختلال می کند. برای مثال خارش شبانه یکی از انواع خارش آزاردهنده است. بهتر است بدانید خارش ها نیز طبقه بندی و علل خاص خود را دارند. مثلا ممکن است به دلیل حساسیت به بوتاکس در محل تزریق دچار خارش شوید. در ادامه علل خارش بدن در شب و روش های درمان آن را بیشتر بررسی می کنیم.


همچنین ببینید: انواع بیماری های پوستی خارش دار


علت خارش بدن در شب چیست؟

دلایل خارش شبانه پوست بسیار متنوع هستند و هر کدام ممکن است منشا متفاوتی داشته باشند. اما مسئله مهم این است که این نوع خارش فرد را دچار اختلال در خواب کرده و در دراز مدت باعث مشکلات مزمن و جدی پوستی، فرسودگی و حتی مشکلات روحی و روانی می گردد. از جمله علت و درمان خارش پوست در شب باید به موارد زیر اشاره داشته باشیم.

مصرف دارو

اگر تاکنون برگه راهنمای داروها را خوانده باشید، با یکی از شایع ترین عوارض داروها یعنی خارش پوستی نیز باید آشنایی داشته باشید. واقعیت این است که بعضی از داروها به تناسب تاثیر مثبتی که در بهبود بیماری ایفا می کنند ممکن است باعث حساسیت های پوستی نظیر خارش، کهیر یا التهاب پوستی شوند. بنابراین یکی از علل خارش بدن در شب به مصرف داروها و عوارض آنها بر می گردد. گرچه دارو های زیادی چنین عارضه ای دارند اما از جمله مهمترین این داروها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • داروهای کنترل فشار خون
  • داروهای ادرار آور
  • داروهای هورمونی نظیر استروژن
  • برخی دارو های مرتبط با بیماری های قلبی
  • داروهای درمان کننده نقرس
  • سیمواستاتین ها، ایپوییدها و…

اگر داروهای شما یکی از این داروهای معرفی شده می باشد، بد نیست مطلب علت های ایجاد حساسیت دارویی پوست و مو را نیز مطالعه نمایید.

خشکی پوست

برای شناخت ‌علت خارش بدن در شب هنگام خواب و روش درمان، معاینه پوستی بسیار راهگشاست. یکی از شایع ترین عوامل ایجاد خارش شبانه، خشکی در بخش هایی از پوست بدن است. این موضوع را در فصول سرد سال بیشتر شاهد هستیم.

دانه ها و عفونت های پوستی

ممکن است مشکل کمی جدی تر باشد و شما در سطح و یا زیر سطح پوست خود دچار عفونت یا دانه های چرکی شده باشید. عفونت های باکتریایی یا قارچی، ساس، اگزما یا درماتیت پوستی، انواع کهیر، پسوریازیس و… از شایع ترین علل عفونی خارش پوست در هنگام خواب است.

تغییرات شیمیایی در داخل بدن

گاهی اوقات نیز ممکن است به دلیل فعل و انفعالات طبیعی بدن در هنگام خواب خارش به سراغتان بیاید. برای مثال ترشح سایتوکاین در بدن ممکن است حساسیت هایی ایجاد کند که باعث احساس خارش گردد.


همچنین ببینید: روش های درمان خارش سر


گزش حشرات مزاحم

خارش ناشی از گزش حشرات را همه تجربه کرده ایم. پشه یکی از اصلی ترین حشراتی است که دارای نیشی خارش آور است. البته حشرات دیگری نیز ممکن است به دلیل آلودگی باعث ایجاد التهاب و خارش های سطحی گردند.

بیماری های داخلی

خود بیماری ها هم ممکن است باعث ایجاد حس خارش در هنگام خواب یا حتی در حین فعالیت های روزانه شوند. مثلا بیماری های کبدی یا تیروئیدی معمولا عارضه خارش پوستی را نشان می دهند. از دیگر بیماری هایی که باعث خارهای پوستی شبانه می گردند باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • برخی از سرطان ها مثل سرطان پوست
  • ایدز
  • نارسی های کلیه
  • زونا
  • سکته
  • بعضی بیماری های مرتبط با مغز و اعصاب و…

بیماری یا اختلالات روانی

برخی از افراد پس از معاینات فراوان هیچ نشانه ای از بیماری پوستی در بدن خود پیدا نمی کنند. در این موارد ممکن اسن علت خارش دست و پا در شب، بیماری ها یا اختلالات روحی و روانی باشد. در صدر این فهرست باید به انواع استرس اشاره کرد. اما به جز استرس و اضطراب با منشا متفاوت باید به افسردگی، انواع سایکوزها، اخلال وسواس فکری و… نیز اشاره داشته باشیم.

خارش شبانه بدن

روش درمان خارش بدن در شب

روش درمان کهیر پوستی و خارش شبانه بیش از هر چیزی به علت وقوع آن بستگی دارد. هیچ روش درمانی از پیش مشخص و ثابتی برای درمان این نوع خارش وجود ندارد. معمولا پس از مراجعه به پزشک، معاینات و آزمایشات معمول انجام شده و سپس به تناسب علت، روش درمانی خاصی تجویز می شود. بنابراین پیش از هر اقدامی باید ابتدا علت خارش دست و پا در شب شناسایی شود و در صورت تشخیص بیماری زمینه ای نسبت به درمان بیماری اصلی اقدام شود. اما در صورتی که منشا اصلی بیماری زمینه ای نباشد و یا در مواردی به عنوان درمان های مکمل از روش های درمانی زیر نیز استفاده می شود.

استفاده از پماد و داروهای ضد خارش

همانطور که گفته شد پس از اینکه ‌علت خارش بدن در شب هنگام خواب مشخص شد می توان در کنار سایر روش های درمانی از روش های درمانی ضد خارش برای پوست نیز استفاده کرد. برخی از این داروها شامل موارد زیر هستند:

  • لوسیون کالامین
  • کرم های پراموکسین
  • کرم های هیدروکورتیزون
  • داروی خوراکی فلوکستین
  • داروی خوراکی سرترالین
  • آنتی هیستامین ها مثل هیدروکسی زین

درمان خانگی خارش دست و پا

توصیه می شود چه برای خارش پوست شبانه و چه برای درمان اگزما پوستی در درجه اول به پزشک مراجعه کنید. اما اگر احساس می کنید این خارش چندان آزار دهنده نیست می توانید از برخی از روش های درمانی و تسکین دهنده خانگی نیز بهره ببرید. برای درمان خارش بدن در شب می توانید از روش های زیر استفاده کنید:

  • مصرف خوراکی های التیام بخش مثل لبنیات (به خصوص ماست)
  • استفاده از روغن های لوسیون مناسب مثل روغن درخت چای، اسطوخودوس و بابونه
  • استحمام منظم به خصوص پیش از رفتن به رخت خواب
  • خنک نگه داشتن بدن و به خصوص محل خارش
  • استعمال سرکه سیب در محل خارش
  • استفاده از یک پوشش مرطوب (مثل گاز استریل)
  • آسیاب جو دو سر، ترکیب آب با آن و استعمال در محل خارش
  • استفاده از روش های آرام سازی بدن پیش از خواب (مثل یوگا یا ریلکسیشن)
  • استعمال آلوئه ورا یا ژل آن
  • مرطوب سازی محیط با دستگاه های بخور
  • استعمال گلیسیرین

نتیجه گیری

در مطلب فوق علت خارش بدن در شب و روش درمان آن را مورد بررسی قرار دادیم. دلالیل مختلفی ممکن است باعث خارش در بخش هایی از بدن شود که مراجعه به پزشک متخصص پوست و مو و مجموعه های درمانی معتبر مثل کلینیک پوست و مو دکتر رابط بهترین گزینه برای شروع درمان محسوب می شود. اگر در تهران ساکن هستید بد نیست بدانید که در این کلینیک می توانید انواع خدمات درمانی مثل درمان ریزش مو، درمان پسوریازیس و همچنین خدمات زیبایی (کاشت مو، بوتاکس و…) را با بالاترین کیفیت دریافت نمایید.همچنین پیشنهاد میکنیم در همین زمینه مطلب لکه های قرمز روی پوست بدون خارش را مطالعه کنید.

 

شما می‌توانید جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راه های زیر با ما در ارتباط باشید:

 

سوالات متداول

‌علت خارش پوست سر در شب هنگام خواب چیست؟

این نوع خارش نیز ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. اما اصلی ترین دلایل شامل شپش، دانه های پوستی در سر، شوره، عفونت ها پوست و مو، مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی و… است.

آیا ممکن است علت خارش دست و پا در شب مصرف خوراکی های خاصی باشد؟

بله، این موضوع کاملا طبیعی است برخی از افراد نسبت به بعضی خوراکی ها حساست داشته و ممکن است دچار خارش پوستی در شب گردند. از جمله این خوراکی ها باید به سویا، برخی آجیل ها، ماهی، کنجد، صدف، گندم و… اشار کرد.

برای خارش بدن چه بخوریم

میوه و سبزیجات – ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳ – مصرف آب

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای

نظرات

Comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.