کهیر پوستی یا Urticaria یکی از شایعترین عارضههای پوستی جهان است که میتوان گفت تقریبا ۲۰ درصد از مردم جهان یکبار به این عارضه پوستی مبتلا شدند. کهیر دارای علائمی همچون خارش، قرمزی، تورم و سوزش دارد. دلیل اصلی ولی نه قطعی ایجاد کهیر، فعال شدن برخی سلولهای ایمنی پوست به نام ماست سل است. در صورت وجود یک محرک خارجی یا داخلی، این سلولها فعال میشوند و ماده شیمیایی به نام هیستامین را تولید میکنند که باعث بروز حساسیت و خارش روی پوست میشود.
علت به وجود آمدن کهیر
کهیر پوستی میتواند به علت واکنشهای آلرژیک بدن به مواد مختلف، مانند غذاها، داروها، یا نیش حشرات، ایجاد شود. همچنین استرس، عفونتها، تغییرات دمایی یا تماس با مواد تحریککننده نیز از دیگر عوامل رایج در بروز کهیر هستند. البته در برخی مواقع نیز علت به وجود آمدن کهیر مشخص نمیشود که به این نوع از کهیرها ایدیوپاتیک میگویند. به صورت کلی دلایل اصلی به وجود آمدن کهیرهای پوستی موارد زیر هستند:
- واکنشهای آلرژیک به مواد غذایی
- آلرژی های پوستی
- عفونتها
- استرس و اضطراب
- تغییرات دمایی
- مواد تحریک کننده
انواع کهیر پوستی
به طور معمول کهیرهای پوستی ۲ نوع هستند کهیرهای حاد و مزمن که تفاوت اصلی آنها در مدت زمان بافی ماندن و علت به وجود آمدن است
- کهیر حاد Acute Urticaria
این نوع از کهیر، قرمز برجسته و خارش دار است، کهیر حاد معمولا در عرض ۴۵ روز درمان میشود و در بیشتر مواقع در عرض یک هفته درمان میشود و کمتر از ۴۰٪ آنها به کهیر مزمن تبدیل میشوند (منبع). - کهیر مزمن Chronic Urticaria
این نوع از کهیر بیشتر از ۶ هفته و حتی برخی از مواقع تا یکسال هم ممکن است ادامه یابد. کهیر مزمن ممکن است به دلیل بیماری های داخلی رخ بدهد.بسیاری از علل مختلف در بروز کهیر مزمن دخیل هستند، از جمله علل فیزیکی، عفونی، واسکولیتیک، روانشناختی و ایدیوپاتیک (منبع)
عکس کهیر پوستی
درمان کهیر پوستی
در تشخیص بیماری کهیر، در اکثر مواقع، پزشک فقط با مشاهده پوست شما متوجه میشود که آیا به کهیر مبتلا هستید یا نه. برای یافتن ریشه کهیرها، پزشک همچنین از شما درمورد هرگونه استرس و قرارگیری در معرض مواد حساسیت زا احتمالی یا شناخته شده از شما سوالهایی خواهد پرسید. اگر بیمار مبتلا به کهیر از خارش شکایت داشته باشد، معمولا پزشک برای بیمار دیفن هیدرامین تجویز خواهد کرد. وقتی علائم کهیر شدید باشند، ممکن است بعضی از پزشکان دورهای استروئید خوراکی تجویز کنند.
بهترین قرص برای درمان کهیر
گاهی اوقات درمان کهیر به روشهای سنتی و خانگی تاثیر گذار نیست و باید به پزشک مراجعه کنید. در این صورت ممکن است پزشک با توجه به علائم و علت ایجاد کهیر برای شما قرص تجویز کند. بنابراین بهترین قرصها برای درمان کهیر، آنتی هیستامینها هستند.
عوامل موثر در انتخاب بهترین قرص کهیر
- شدت علائم: اگر علائم شما خفیف باشد، ممکن است یک آنتیهیستامین بدون نسخه مانند لراتادین یا سیتیریزین کافی باشد. اگر علائم شما شدید باشد، ممکن است به یک داروی قویتر مانند کورتیكواستروئيد نیاز داشته باشید.
- سابقه پزشکی: اگر سابقه بیماریهای خاص مانند بیماری کبد یا کلیه دارید، ممکن است برخی از داروها برای شما مناسب نباشد.
- سایر داروهایی که مصرف میکنید: برخی از داروها میتوانند با داروهای کهیر تداخل داشته باشند. مهم است که پزشک خود را در مورد تمام داروهایی که مصرف میکنید، از جمله داروهای بدون نسخه و مکملهای گیاهی، مطلع کنید.
نکاتی در مورد مصرف قرصهای کهیر
- داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- اگر علائم شما در عرض چند روز بهبود نیافت، با پزشک خود صحبت کنید.
- اگر عوارض جانبی مانند بثورات، خارش یا تهوع را تجربه کردید، مصرف دارو را متوقف کنید و با پزشک خود صحبت کنید.
- از مصرف بیش از حد دارو خودداری کنید.
- داروهای خود را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگه دارید.
انواع قرصهای کهیر
دو نوع اصلی قرص برای درمان کهیر وجود دارد:
- آنتیهیستامینها: این داروها با مسدود کردن اثرات هیستامین، مادهای که توسط بدن در پاسخ به آلرژیها آزاد میشود، عمل میکنند. هیستامین باعث ایجاد علائم کهیر مانند خارش، تورم و قرمزی میشود. آنتیهیستامینهای رایج برای کهیر عبارتند از:
- لراتادین (Claritin)
- سیتیریزین (Zyrtec)
- فکسوفنادین (Allegra)
- دیفن هیدرامین (Benadryl)
- کورتیكواستروئيدها: این داروها میتوانند التهاب و خارش را کاهش دهند. کورتیكواستروئيدها معمولاً فقط برای موارد شدید کهیر یا زمانی که آنتیهیستامینها موثر نیستند، استفاده میشوند. کورتیكواستروئيدهای رایج برای کهیر عبارتند از:
- پردنیزولون
- متیلپردنیزولون
بهترین آنتی هیستامین برای درمان کهیر
مصرف داروهای آنتی هیستامین از تولید هیستامین توسط سلولهای ایمنی بدن جلوگیری میکند و در نتیجه باعث درمان کهیر میشود. چند مورد از بهترین آنتی هیستامینها که برای درمان کهیر بسیار موثر هستند عبارتند از:
- سیتریزین
- فکسوفنادین
- لوراتادین
- دسلوراتادین
لطفا بدون نظر پزشک هیچ داروی را مصرف نکنید. برای درمان کهیر با استفاده از آنتی هیستامین، باید این داروها را به مدت دو هفته و در فاصیه زمانی تعیین شده مصرف کنید.
پماد برای کهیر
یکی دیگر از روشهای درمان کهیر، استفاده از پماد است. معمولا پزشک پماد کالامین و کرم هیدروکورتیزون را برای رفع علائم کهیر، خارش و حساسیتهای پوستی تجویز میکند. بنابراین استفاده از این پمادها در مدت زمان مشخص میتواند به درمان کهیر کمک کند.
درمان خانگی کهیر
صبور باشید و علائم کهیر را تحریک نکنید:
اگر کهیرها خفیف باشند، درمانی برای آن ها نیاز نیست. اگر شما زمان کوتاهی صبر کنید، آن ها می توانند خود به خود بدون هیچ دخالتی درمان و ناپدید شوند. اگر می خواهید کاری انجام دهید تا کهیر ها سریع تر از بین بروند و خارش و ورم آن ها کمتر شود، تا زمانی که کهیر دارید از حمام و دوش گرم پرهیز کنید.
از پوشیدن هرگونه لباس تنگ پرهیز کنید:
زیرا پوشیدن لباس تنگ باعص تحریک و تشدید کهیر می شود. تمام این موارد در کودکان و نوزادان نیز تاثیر دارد. کودکی که دچار کهیر است را با آبی که زیادی گرم است حمام نکنید و لباس های او باید راحت و با قابلیت عبور هوا باشند.
یافتن حساسیت ها:
اگر فکر می کنید که علت به وجود آمدن کهیر در بدن خود را می دانید، از تماس بیشتر با آن پرهیز کنید. همچنین استفاده از یک غذای خاص و یا حضور حیوان خانگی نیز می تواند دلیلی بر ایجاد کهیر باشد. با حذف این موارد می توانید بررسی نمایید که به چه چیزی حساسیت دارید که از آن دور نمایید.
درمان التهاب:
برای تسکین کهیر و کمک به از بین رفتن سریع تر آن ها، اطمینان حاصل کنید که از هر گونه محصولی که التهاب و خارش را تشدید می کند، روی بدنتان استفاده نمی کنید. شما نباید از چیزهایی استفاده کنید که در حال حاضر برای پوستتان حساسیت ایجاد می کند؛ این ها شامل صابون ها و دیگر محصولات مراقبت های پوستی هستند، همینطور مواد شوینده ای که برای شستن لباس هایتان استفاده می کنید، در این گروه قرار دارند. محصولات طبیعی بدون مواد مصنوعی و دیگر مواد محرک را انتخاب کنید.
دوش خنک:
راه دیگر برای تسکین کهیرها و درمان خانگی آن ها، گرفتن دوش خنک یا حمام خنک است. همچنین شما می توانید از کمپرس سرد بر روی کهیر برای کمک به تسکین هرگونه خارش استفاده کنید.
حمام بلغور جوی دو سر:
درمان خانگی کهیر می تواند با استفاده از حمام تسکین دهنده بلغور جوی دو سر نیز امکان پذیر باشد. طبق بررسی های انجام شده، حمام بلغور جوی دو سر به تسکین کهیر و از بین بردن عوارض آن کمک می کند. این گیاه با خاصیت خود برای تسکین التهاب پوست شناخته می شود، این خاصیت به دلیل غنی بون این گیاه از ماده سالیسیلیک اسید است. گرفتن حمام بلغور برای درمان کهیر می تواند برای تسکین جوش های ناخواسته بزرگ سالان و کودکان نیز کمک کننده باشد. فقط هنگام انجام حمام بلغور برای درمان کهیر، دقت نمایید که دمای آب معتدل و ولرم باشد. ( نه سرد و نه گرم)
درمان کهیر در طب سنتی
یکی از روشهای درمان کهیر که میتواند تاثیر زیادی در بهبودی فرد داشته باشد، درمان به روش طب سنتی است. در ادامه به بررسی برخی از روشهای درمان کهیر در طب سنتی پرداختهایم:
جو دوسر پرک:
در این روش میتوانید با مقداری جو دوسر پرک را داخل جوراب بریزید و زیر آب گرم نگهدارید و سپس روی محلی که دچار کهیر شده است قرار دهید. انجام این کار باعث درمان کهیر و خارش پوست میشود.
سرکه سیب:
یکی دیگر از روشهای درمان کهیر در طب سنتی، استفاده از سرکه سیب است. در این حالت باید مقداری سرکه سب را روی محل مورد نظر بمالید و بعد از ۲۰ دقیقه با آب بشویید.
روغن فندوق:
روغن فندوق حاوی مقداری آنتی اکسیدان است که تاثیر بسزائی در درمان کهیر دارد. بنابراین سعی کنید روزی ۲ الی ۳ مرتبه روغن فندوق را روی پوست خود استعمال کنید.
نوشابه:
برای درمان کهیر و خارش یک روش جالب وجود دارد که بسیار هم اثربخش است. این روش قرار گرفتن در یک وان پر از نوشابه است. برای درمان به این روش باید روزی سه مرتبه و هر بار به مدت ۱۵ دقیقه در وان قرار بگیرید.
عدسی و سوپ جو:
مصرف عدسی و سوپ جو میتوانند باعث کاهش خارش و سوزش شوند. همچنین توصیه میشود در هنگام میل کردن، مقداری سرکه به آن اضافه کنید.
آبلیمو:
یکی از موارد دیگری که به درمان کهیر کمک میکند، مصرف آبلیموی تازه است. میتوانید آن را به صورت شربت و یا بعنوان افزودنی به غذا و سالاد مصرف کنید.
کهیر عصبی چیست؟
کهیر عصبی یا کهیر ناشی از استرس، در صورتی که فرد دچار استرس و اضطراب شدید شود، روی پوست ایجاد میشود. این نوع کهیر معموالا به صورت برآمدگیهای قرمز و برجسته با علائمی مانند سوزش و خارش همرا است. بروز کهیر عصبی تا به امروز هیچ دلیل علمی نداشته اما میتوان گفت در صورتی که فرد دچاد استرس و اضطراب میشود، طی یک واکنش شیمیایی، هیستامین تولید میشود که باعث بروز حساسیت پوستی میشود.
کهیر در کودکان
بروز کهیر پوستی در کودکان نیز بسیار شایع است که علت آن واکنشهای آلرژیکی است. وجود واکنشهای آلرژیکی باعث تحریک سلولهای ایمنی بدن کودک میشود که در نتیجه به تولید هیستامین که باعث خارش و سوزش پوست میشود، میانجامد. بنابراین در صورت مشاهده علائم کهیر در کودکان، سریعا به پزشک مراجعه کنید تا با استفاده از داروهای آنتی هیستامین در زمان کوتاهی آن را درمان کند. قبلا در مورد لکههای سفید روی پوست کودکان صحبت کردیم.
علائم کهیر در کودکان
علائم بروز کهیر در کودکان شامل ایجاد برجسنگیها و دانههای ریز قرمز، خارش و سوزش است. همچنین کهیر روی پوستهای تیره به رنگ بنفش یا خاکستری قابل مشاهده است که با استفاده از داروهای نجویز شده توسط پزشک و آنتی هیستامینها قابل درمان است. اما گاهی اوقات ممکن است کهیر با علائم خطرناکی ظاهر شود که نگران کننده است و سریعا باید به پزشک مراجعه کنید. برخی از این علائم عبارتند از:
- سرگیجه
- خارش
- سوزش
- تورم در دست، پا، چشم و لب
- مشکل در تنفس یا بلع
- اسهال و استفراغ
- از دست دادن هوشیاری
- بیرون ریختن آب دهان
- تب شدید
- درد مفاصل
- متورم شدن زبان یا گلو
تاثیر استرس بر ایجاد کهیر
آیا استرس می تواند باعث ایجاد کهیر شود؟ جواب قطعا “بله” است. استرس و کهیر می توانند با هم همراه باشند. وقتی شما به صورت کوتاه . یا طولانی مدت استرس را تجربه می کنید، استرس عوارضی روی سیستم ایمنی بدن خواهد گذاشت. از جمله ی این عوارض می توان به کهیر اضافه نمود. از آن جایی که استرس سیستم ایمنی بدن را خاموش می کند، بدن شما به ارسال هیستامین به خارج بدنتان پاسخ می دهد. آزاد سازی هیستامین باعث از بین رفتن استرس نمی شود، اما می تواند باعث پدیدار شدن علائم کهیرها در نواحی مختلف بدن شود. اساسا، این یک واکنش حساسیتی به استرس است و بدن شما پیام های قابل مشاهده ای به بیرون می فرستد (کهیرها) تا به شما بفهماند که زمان آرام شدن و دوری از استرس و فشار فرا رسیده است. در مورد بیماریهای پوستی ناشی از استرس چه میدانید؟
سوالات متداول
آیا کهیر پوستی واگیردار است
خیر کهیر واگیردار و قابل سرایت نیست از فردی به فرد دیگر نیست و یک واکنش آلرژیک فردی است که به لیل آزاد شدن هیستامین رخ میدهد.
آیا کهیر خطرناک است
خیر در بیشتر مواقع کهیر خطرناک نیست، اما کهیر آنافیلاکسی باشد و داری علائمی چون تورم گلو، تنگی نفس و … باشد باید حتما به پزشک مراجعه نمایید.
کهیر پوستی چقدر طول میکشد
اگر کهیر حاد باشد معمولا کمتر از ۴۵ روز برطرف میشود و همچنین در برخی مواقع در کمتر از یک هفته طول میکشد. اما کهیر مزمن بیشتر از ۴۵ روز و بعضا تا یکسال نیز ممکن است طول بکشد تا رفع شود.
آیا کهیر در صورت هم میزند
بله کهیر میتواند در هرجای بدن به وجود آید، لب، دهان، چانه، پلک و سایر نقاط بدن.
برای درمان کهیر به پزشکی مراجعه کنم
جهت درمان کهیر باید به پزشک متخصص درماتولوژی (متخصص پوست) مراجعه نمایید.
کلام آخر
انتخاب پزشک و کلینیک مناسب برای درمان کهیر یکی از فاکتورهای مهم و تاثیرگذار در نتیجه بخشی شما خواهد بود. اگر ساکن پایتخت هستید، کلینیک پوست و مو دکتر رابط در تهران یکی از بهترین گزینه ها برای مراجعه است. در این کلینیک میتوانید تمامی خدمات درمانی و زیبایی را با بالاترین کیفیت دریافت نمایید. از این رو برای مشاوره رایگان با همکاران ما تماس بگیرید.
5 پاسخ
سلام من کهیر زدم باردارهستم چکارکنم کل بدنم گرفته دکتر فتم خوب نشدم
سلام
کلرفنیرامین
سیترزین
لوراتادین و
حتی
مونته لوکاست
در زمان بارداری ایمن هستند
سلام
اطلاعات بسیار عالی بود.سپاس از آقای دکتر.بنده سه ساله درگیر کهیر مزمنم.الآنم یک دوره تحت درمان هومیوپاتی هستم .البته چون ممنوعات داره کمی سخته.دا همه ی بیماران راشفادهد🙏
من ب گربه حساسیت پیدا کردم وکهیر پوستی میزنم .خارش گرفتم و داره تکثیر میشه ..گربه رو واگذار کردم و دور شدم برای درمان کافیه یا باید دادو بخورم؟
سلام
جهت درمان حضورا مراجعه کنید