درماتیت سبورئیک چیست و چگونه درمان میشود؟

در مقاله‌های قبلی درباره انواع بیماری‌های پوستی خارش‌دار برای شما صحبت کردیم. از جمله رایج‌ترین بیماری‌هایی که می‌توان با این ویژگی معرفی کرد، درماتیت سبورئیک یا به‌اصطلاح ساده‌تر، درماتیت سبوره است. این بیماری از مشکلات بسیار رایج پوستی است که افراد بسیاری را از ناحیه مو، ابرو و حتی روی نقاط چرب پوست، تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

درماتیت-سبوره

قبلا در مورد تفاوت اگزما و پسوریازیس صحبت کردیم در این مقاله از مجله پزشکی دکتر مهرشاد رابط، می‌خواهیم بیشتر با عارضه درماتیت سبوره یا همان درماتیت سبورئیک آشنا شویم. ابتدا به سراغ چیستی این بیماری خواهیم رفت، سپس علائم آن را بررسی خواهیم کرد. در نهایت نیز راهکارهای درمانی آن را به شما آموزش می‌دهیم؛ اگر شما نیز از این عارضه رنج می‌برید، مطالعه این مطلب را توصیه می‌کنیم.

درماتیت سبورئیک چیست؟

اگر بخواهیم خیلی ساده درباره این عارضه برایتان حرف بزنیم، باید بگوییم که درماتیت سبوره یا همان درمان سبورئیک (seborrheic dermatitis) در حقیقت نوعی مشکل پوستی است که بیشتر از هر جای دیگر، پوست کف سر را تحت‌تأثیر خود قرار می‌دهد. این عارضه باعث می‌شود که شما پوسته‌پوسته شود و حالتی فلس مانند پیدا کند. همچنین التهاب و شوره نیز در این بیماری رایج است.

علاوه بر پوست کف سر، این عارضه پوستی می‌تواند پوست زیر ابروها را نیز تحت‌تأثیر قرار دهد. حتی فراتر از آن، نواحی چرب پوست صورت، مانند اطراف بینی، اطراف ابرو، روی پلک‌ها و پشت گوش نیز به این عارضه دچار شود. گاهی اوقات این عارضه را می‌توان زیر ریش یا سبیل آقایان نیز مشاهده کرد.

از جمله مهم‌ترین علائم درماتیت سبوره می‌توان به مواردی که در ادامه ذکر می‌کنیم اشاره کرد. باید به یاد داشته باشیم که علائم این بیماری ممکن است با افزایش استرس یا در فصل‌های سرد بیشتر شود.

  • پوسته‌پوسته شدن در نواحی مختلف، به‌خصوص روی پوست سر
  • فلس شدن پوست در نواحی چرب با رنگ سفید یا متمایل به زرد
  • التهاب و قرمزی پوست در نواحی مبتلا شده به عارضه
  • ایجاد خارش کف سر و دیگر نقاط پوست
  • ایجاد شوره مقاوم روی پوست سر

درماتیت-سبوره-مو

علت ابتلا به درماتیت سبورئیک چیست؟

هرچند که علت اصلی این بیماری هنوز به‌درستی برای ما معلوم نیست، اما خیلی از متخصصان بر این باور هستند که مهم‌ترین علت درماتیت سبوره، رشد بیش از اندازه مخمری به اسم مالاسزیا بر روی پوست است. رشد افراطی این باکتری بر روی پوست می‌تواند موجب التهاب و بروز علائم رایج درماتیت سبورئیک شود. همچنین بد نیست این را نیز بدانید که کمبود ویتامین D در بدن می‌توان احتمال ابتلا به این بیماری پوستی را تا چندبرابر افزایش دهد.

درماتیت سبورئیک در کدام نواحی رایج است؟

همان‌طور که در بخش قبلی نیز به آن اشاره کردیم، درماتیت سبوره را بیشتر می‌توان زیر موها و روی پوست سر مشاهده کرد. علاوه بر نقاط دیگری نیز ممکن است دچار این مشکل شوند. در این بخش هر یک را با جزئیات کامل بررسی خواهیم کرد.

درماتیت سبورئیک مو

رایج‌ترین جایی که به عارضه درماتیت سبوره دچار می‌شود، همین قسمت است. التهاب و شوره مقاوم از جمله مهم‌ترین نشانه‌های بروز این بیماری در ناحیه سر است. افرادی که موهای چرب دارند بیشتر با درماتیت پوست سر دچار می‌شود. با راهکارهای درمان شوره سر می‌توان تا حدودی علائم این بیماری را نیز کنترل کرد.

درماتیت سبورئیک ابرو

دومین ناحیه‌ای که درماتیت سبوره در آن بسیار رایج است، ابرو و اطراف آن است. از جمله نشانه‌ها و علائمی که می‌تواند از وجود این مشکل در ناحیه ابرو به ما خبر دهد، می‌توانیم به التهاب، پوسته‌پوسته شدن و شوره اشاره کنیم. راهکارهای درمانی درماتیت سبورئیک مو ممکن است گاهی برای این ناحیه نیز جواب بدهد.

درماتیت سبورئیک صورت

از دیگر نواحی بسیار رایج که ممکن است به درماتیت سبورئیک دچار شود، می‌توان به پوست صورت نیز اشاره کرد. خیلی‌ها باور دارند که افزایش رشد مخمر مالاسزیا در این ناحیه می‌تواند درماتیت سبوره را به دنبال داشته باشد. بروز این عارضه در این ناحیه بیشتر در سنین بالای ۳۰ رخ می‌دهد و ممکن است بعد از چند سال تشدید شود.

درماتیت سبورئیک گوش و بینی

چنان که قبل‌تر نیز به آن اشاره کردیم، درماتیت سبوره را می‌توان رو و پشت گوش‌ها، همچنین در اطراف بینی نیز مشاهده کرد. علائم درماتیت در این ناحیه معمولاً التهاب و پوسته‌پوسته شدن است؛ راهکارهای درمان خارش پوست این ناحیه را در بخش‌های بعدی برایتان خواهیم گفت.

درماتیت سبورئیک سینه

این عارضه را می‌توان روی قفسه سینه یا زیر آن نیز پیدا کرد. گفته می‌شود افرادی که پوست سفیدتری دارند، احتمال ابتلای بیشتری نیز به این مشکل پوستی دارند. بروز درماتیت سبوره در این ناحیه می‌تواند لکه‌های قرمزرنگ همراه با راش و پوسته‌پوسته شدن به همراه داشته باشد.

درماتیت سبورئیک زیر بغل

از جمله نواحی نادر بروز این بیماری پوستی، می‌توان به زیر بغل نیز اشاره کرد. از جمله مهم‌ترین نشانه‌های بروز این عارضه در ناحیه زیر بغل می‌توانیم به لکه‌های فلس مانند، تغییر رنگ پوست و همین‌طور قرمزی پوست و خارش شدید اشاره کنیم.

درماتیت سبورئیک کشاله ران

در نهایت، عارضه درماتیت سبوره را می‌توان در ناحیه کشاله ران نیز مشاهده کرد. نواحی تناسلی، بیضه‌ها، مقعد و اطراف واژن بیشتر از هر جای دیگر تحت‌تأثیر این عارضه قرار می‌گیرند. پوسته‌پوسته شدن، التهاب، خارش، گاهی سوزش و قرمزی پوست در این نواحی رایج است.

درماتیت-سبوره-صورت

درمان درماتیت سبورئیک چگونه است؟

خیلی اوقات این عارضه پوستی هیچ نیازی به درمان ندارد و علائم آن خودبه‌خود رفع می‌شود؛ گاهی اوقات نیز ممکن نیاز به ویزیت پزشک متخصص و استفاده از داروهای تخصصی داشته باشد. برای درمان درماتیت سبوره راهکارهای بسیاری وجود دارد؛ برخی از راهکارهای درمانی این عارضه پوستی، به روش‌های درمان اگزما پوستی شباهت دارند.

از جمله مهم‌ترین راهکارهای درمان درماتیت سبورئیک می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

درمان‌ خانگی درماتیت سبورئیک

اولین و ساده‌ترین روش درمانی این عارضه، استفاده از روش‌های خانگی و طب سنتی است. اگر درماتیت سبوره شما خفیف است، می‌توانید یکی از راه‌های زیر را برای کاهش علائم و عوارض جانبی آن استفاده کنید:

  • استفاده از مغز یا همان ژل آلوئه‌ورا به‌صورت موضعی
  • ترکیب سرکه سیب و آب و استفاده از آن به‌صورت موضعی
  • استفاده از روغن زیتون و ماساژ پوست به مدت ۱۵ دقیقه
  • استفاده از محصولات خوراکی حاوی پروبیوتیک

درمانی دارویی درماتیت سبورئیک

دومین روش برای درمان درماتیت سبوره، استفاده از انواع داروها است؛ برخی از داروهای درمان این عارضه خوراکی هستند و بیشتر آن‌ها به‌صورت کرم یا پماد مصرف می‌شوند. از جمله قوی‌ترین داروهای درمان درماتیت سبورئیک باید موارد زیر را نام برد:

  • مصرف خوراکی مکمل روی و سلنیوم که به درمان این عارضه کمک می‌کند.
  • مصرف داروهای مکمل روغن ماهی یا امگا ۳ که برای کاهش التهاب مناسب است.
  • استفاده از پماد‌های ضدقارچ برای کاهش علائم پوستی؛ از جمله معروف‌ترین پمادهای ضدقارچ می‌‌توان به کلوتریمازول، میکونازول و نیستاتین اشاره کرد.
  • مصرف قرص کتوکونازول که می‌تواند خاصیت ضدقارچ برای بدن داشته باشد.
  • استفاده از محصولات شوینده ضدقارچ و ضد حساسیت که از جمله آن‌ها می‌توان به شامپوهای سولفات دار اشاره کرد.

درماتیت-سبوره-ریش

نوردرمانی برای درماتیت سبورئیک

فوتو تراپی یا همان نوردرمانی از جمله دیگر راهکارهای درمان درماتیت سبوره است. این روش درمانی را حتم باید زیر نظر متخصص و در کلینیک‌های معتبر انجام داد. در این روش درمانی از اشعه فرابنفش نوع آ یا ب استفاده می‌شود. این روش بسیار ایمن بوده و هیچ خطری ندارد.

لیزر برای درماتیت سبورئیک

آخرین روش درمانی درماتیت سبوره، درمان با لیزر است. این روش درمانی بسیار پیشرفته است و در طی آن هیچ عوارض جانبی یا خطری بیمار را تهدید نخواهد کرد. درصورتی‌که به درماتیت مقاوم یا اگزما مبتلا باشید، می‌توانید با لیزر آن را کاملاً رفع کنید. برای درمانی این عارضه پوستی معمولاً به ۴ جلسه و حداکثر ۸ جلسه لیزر نیاز خواهید داشت.

 

روش‌های پیشگیری از درماتیت سبورئیک چیست؟

در نهایت، بد نیست که نگاهی به روش‌های پیشگیری از درماتیت سبوره نیز داشته باشیم. همیشه گفته‌اند که پیشگیری هم بهتر و هم ارزان‌تر از درمان است. برای جلوگیری و کاهش احتمال ابتلا به این عارضه پوستی می‌توان از نکات زیر استفاده کرد:

  • از مصرف غذاهایی که می‌توانند رشد مخمر را تشدید کنند پرهیز کنید؛ به‌عبارت‌دیگر باید مصرف پنیر، نان، آبجو و شراب را کاهش دهید.
  • بهتر است که از یک رژیم غذایی مخصوص برای کاهش التهاب استفاده کنید.
  • بهتر است که مصرف کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده را کاهش دهید.
  • از مکمل‌های حاوی امگا ۳ در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
  • مواد آرایشی و لوسیون‌هایی که حاوی الکل هستند را استفاده نکنید.
  • در برابر ابتلا به بیماری‌هایی مانند ایدز یا اچ‌آی‌وی محافظت کنید.
  • وزن خود را کاهش دهید و سبک زندگی سالمی داشته باشید.
  • به‌اندازه‌ کافی استراحت کنید و خواب کافی داشته باشید.

درمان-درماتیت-سبوره

خدمات دکتر رابط برای درمان درماتیت سبورئیک

در این مقاله برای شما از درماتیت سبوره و علائم آن صحبت کردیم. علت ابتلا به این بیماری را گفتیم و نواحی رایج بدن که ممکن است توسط این عارضه تحت‌تأثیر قرار بگیرند را بررسی کردیم. در نهایت نیز راهکارهای درمان این مشکل را به شما گفتیم.

بهترین کار برای درمان درماتیت سبورئیک، مراجعه به پزشک متخصص پوست است. دکتر مهرشاد رابط به‌عنوان بهترین متخصص پوست در تهران، می‌تواند باکیفیت‌ترین خدمات را به شما عزیزان ارائه دهد.

 جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راه‌های زیر با ما در ارتباط باشید:

 

سؤالات متداول

درماتیت سبوره چیست؟

عارضه‌ای پوستی است که می‌تواند موجب التهاب، پوسته‌پوسته شدن و همچنین خارش پوست در نواحی مختلف مانند پوست سر یا ابرو شود.

علت درماتیت سبوره چیست؟

زمانی که تولید مخمر ملاسزیا روی پوست صورت یا کف سر افزایش پیدا کند، در نتیجه آن نیز بیماری درماتیت سبورئیک پدیدار خواهد شد.

بهترین درمان برای درماتیت سبوره چیست؟

برای درمان این عارضه می‌توان از انواع پمادهای ضدقارچ مانند کلوتریمازول استفاده کرد. همچنین فوتو تراپی و لیزر نیز مفید خواهند بود.

 

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۳ رای

نظرات

Comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.