زونا از آن دست بیماری های پوستی آزاردهنده ای است که ممکن است هر مبتلا به آبله مرغانی را به خود درگیر کند. تصور کنید در بخش هایی از بدن خود پوست تاول زده ای دارید که به محض تکان دادن آن با درد شدیدی روبرو می شوید؛ شرایط سخت و دردناکی است! گر چه زونا تهدید کننده زندگی نیست اما یک بیماری ویروسی پوستی و بسیار سخت است. به دلیل سوالات زیادی که در مورد این بیماری وجود دارد، در این مطلب از سایت دکتر رابط توضیحات مفصلی در مورد درمان بیماری زونا و علائم آن ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
بیماری زونا چیست؟
زونا یک بیماری دردناک پوستی و از نوع ویروسی است. بثورات قرمز، درد و سوزش علایم اصلی این بیماری هستند. درمان این بیماری با داروهای ضد ویروس و از بین برنده علایم انجام می شود.
زونا به انگلیسی با کلمه Shingles شناخته می شود. زونا در دسته بیماری های ویروسی پوست است که پوست و عصب را درگیر می کند. عامل این بیماری ویروس واریسلا زوستر است. در مورد ویروس آن جالب است بدانید ایجاد کننده بیماری آبله مرغان نیز همین ویروس است. در حقیقت رابطه ای بین این بیماری و بیماری آبله مرغان وجود دارد. تحقیقات اثبات کرده است پس از ابتلا به آبله مرغان و بهبودی کامل، ویروس در بخش هایی نزدیک نخاع به شکل غیر فعال باقی می ماند و در صورت مساعد بودن شرایط به شکل بیماری زونا خود را نشان می دهد.
علائم زونا شامل چه مواردی است؟
زونی یکی از انواع بیماری های پوستی خارش دار است. وقتی فردی به زونا مبتلا می شود در ابتدا لکه هایی قرمز رنگ بر روی پوست خود مشاهده می کند. این لکه ها آرام آرام به دانه هایی خارش دار تبدیل می شود. مدتی بعد احساس سوزش، درد و مور مور شدن نیز در محل مورد نظر، به فرد مبتلا دست می دهد. تاول ها ممکن است تا چند هفته روی پوست باقی بمانند و حتی پس از بهبودی نیز علائمی از آن ها بر روی پوست قابل مشاهده باشد. به طور کلی علائم بیماری زونا عبارتند از:
- تاول های قرمز رنگ به شکل دسته ای در کنار یکدیگر
- احساس درد در محل تاول ها (خصوصا در هنگام تکان دادن موضع)
- تب و لرز
- احساس خستگی و ضعف
- اسهال و حالت تهوع (با درصد احتمال کمتر)
زونا در کودکان چگونه است؟
احتمال ابتلای کودکان به زونا در مقابل بزرگسالان بسیار کمتر است؛ چرا که معمولا ویروس زونا به انگلیسی Varicella zoster در کودکان باعث بیماری آبله مرغان می شود. اما در هر صورت ممکن است به دلایلی از جمله ضعف سیستم ایمنی بدن، کودکان نیز به این بیماری دچار شوند. همچنین اگر مادر در ماه های پایانی بارداری خود به آبله مرغان دچار شده باشد، احتمال ابتلای کودک پیش از دو سالگی نیز افزایش می یابد. یکی از راه های پیشگیری از زونا در کودکان، واکسینه کردن آنها در برابر ویروس آبله مرغان است. جالب است بدانید معمولا کودکان بر خلاف بزرگسالان درد کمتری را احساس می کنند.
زونا در بارداری چگونه است؟
ممکن است برخی مادران بارداری که به دنبال علت خارش بدن در شب هستند، متوجه ابتلای خود به بیماری زونا شوند. همانطور که گفته شد ابتلای مادر باردار به زونا یکی از دلایل ابتلای کودکان نیز می باشد. استرس، تغییرات هورمونی و مدت زمان بالای بارداری از جمله مهمترین دلایل پیش زمینه ای است که احتمال ابتلا به زونا در زمان بارداری را افزایش می دهد. اما راه پیشگیری از این ابتلا نیز واکسینه کردن مادر پیش از تصمیم برای بارداری است.
آیا زونا واگیردار است؟
پاسخ این سوال منفی است. در حقیقت راه هایی وجود دارند که باعث انتقال ویروس واریسلا زوستر می شوند اما فردی که ویروس به او انتقال داده شده است به زونا مبتلا نمی شود! گر چه به طور کلی احتمال سرایت زونا بسیار کمتر از آبله مرغان است اما در صورت انتقال، فرد گیرنده ی ویروس به آبله مرغان مبتلا می شود! راه سرایت زونا تماس مستقیم با ترشحات تاول ها و دانه های قرمز رنگ است. بد نیست بدانید این بیماری از طریق تنفس، سرفه و عطسه انتقال پیدا نمی کند. بهتر است تا بهبودی کامل زخم به خوبی پوشانده و لباس ها با کمترین تماس ممکن شستشو داده شوند.
عکس بیماری زونا
با توجه به اینکه دانه های ایجاد شده در اثر این بیماری شکل خاصی دارند، می توانید با مشاهده عکس بیماری زونا و نوع تاول های ایجاد شده بر روی بدن تا حدودی بیماری خود را تشخیص دهید. آشنایی و کسب این دانش به شما کمک می کند تا اقدامات درمانی و پیشگیری (برای کاهش خطر انتقال) را زودتر آغاز کنید. هر چند توصیه می شود برای درمان بیماری های تاولی مثل زونا خود درمانی نکرده و حتما به پزشک مراجعه کنید.
زونا دردناک است؟
به طور معمول افراد ممکن است درد، مورمور در ناحیه تاول ها و حتی احساس سوزش را تجربه کنند. اما ممکن است برخی از افراد درد را تجربه نکرده یا به شکل خفیفی آن را تجربه کنند. در حقیقت شدت درد بسته به شدت بیماری و ویژگی های بدنی فرد مبتلا دارد. به طوری که ممکن است برخی از افراد مبتلا درد شدیدی در ناحیه تاول ها داشته باشند. این درد ممکن است در برخی مواقع با کوچکترین لمس و حتی تماس با لباس بسیار شدید و آزاردهنده باشد.
آیا زونا خطرناک است؟
زونا یک بیماری پوستی است و معمولا در مدت زمان چند هفته به طور کامل بهبود پیدا می کند. اما در مواردی ممکن است بیماری دیرتر بهبود پیدا کرده و حتی گسترش پیدا کند. البته در صورت انجام واکسیناسیون خطر ابتلا به زونا به شدت کاهش پیدا می کند و حتی در صورت ابتلا نیز بیماری خود را خفیف تر نشان خواهد داد. اما معیارهای خطر آفرینی نیز در مورد این بیماری وجود دارند که عبارتند از:
- مصرف داروهای پیوند عضو
- تحت درمان بودن با دارو های شیمی درمانی یا پرتو درمانی
- ابتلا به بیماری های خود ایمنی یا بیماری های تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن
- مصرف همزمان استروئید ها
- سن بیشتر از ۶۰ سال
درمان زونا به چه شکل انجام می شود؟
برای درمان بیماری زونا راه های مختلفی وجود دارد. بهتر است برای اطمینان بیشتر و درمان قطعی به پزشک مراجعه کنید. پزشکان برای درمان این بیماری ممکن است از داروهای ضد ویروس مثل والاسیکلوویر، فامسیکلوویر و آسیکلوویر استفاده کند. اگر فرد زونای دردناک داشته باشد شاید دارو های ضد دردی مثل استامینوفن، ایبوپروفن و… نیز در لیست دارو های تجویزی قرار بگیرد. برای بهبود سریع تر جای تاول ها و کاهش خارش یا التهاب نیز به طور معمول لوسیون ها و پمادهای متنوعی تجویز می گردد. در کنار این موارد نیز ممکن است برخی ضد حساسیت ها را در لیست دارو های خود مشاهده کنید.
راه حل های درمان خانگی زونا
توصیه می شود برای درمان سریع تر و کامل تر حتما به پزشک مراجعه کرده و درمان خانگی را به شکل مکملی برای درمان اصلی در برنامه خود قرار دهید. به این منظور بهتر است محل بثورات پوستی را همیشه تمیز نگه دارید. لباس هایی که در تماس مستقیم با تاول ها قرار گرفته اند بهتر است در فاصله های زمانی کوتاه تعویض شوند. استفاده از دوش آب سرد به شکل منظم، مصرف مایعات کافی، داشتن تغذیه مناسب و استراحت کافی بهترین درمان خانگی برای این بیماری محسوب می شود.
برای درمان زونا چه بخوریم؟
به طور کلی بهتر است مصرف مواد غذایی حساسیت زا و نامناسب برای پوست در طی مراحل درمان بیماری کاهش پیدا کند. توصیه می شود از مواد غذایی سالم، طبیعی و تازه در این مدت استفاده گردد تا درمان دچار اختلال نگردد. اما بهترین خوراکی ها برای درمان زونا عبارتند از:
- تخم مرغ
- ماست
- ماهی سالمون
- جگر تازه
- کدو، هویج، زردآلو، آلبالو، هندوانه و خیار
- سبزیجات تازه ای مثل اسفناج و کلم بروکلی
- روغن زیتون
- آووکادو و آلوئه ورا
- دانه های خوراکی مثل آجیل
- سیب زمینی شیرین
- غلات و…
خدمات دکتر رابط برای درمان بیماری زونا
مطلبی که مطالعه کردید با عنوان علائم و درمان بیماری زونا به نگارش درآمده است. در این مطلب تلاش شد تا توضیحات کاملی در مورد این بیماری و راه های درمان آن ارایه شود. مراجعه به پزشکان متخصص و کلینیک های شناخته شده سهم به سزایی در بهبود سریع تر بیماری شما خواهد داشت. کلینیک پوست و مو دکتر رابط در شهر تهران یکی از مراجع معتبر برای درمان این بیماری شناخته می شود. بهتر است بدانید در این کلینیک علاوه بر خدمات درمانی، خدمات متنوع زیبایی نیز با بالاترین کیفیت ارایه می گردد.
شما میتوانید جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راههای زیر با ما در ارتباط باشید:
سوالات متداول
عوارض بیماری زونا چیست؟
ممکن است زونا توسعه پیدا کرده و باعث ایجاد عفونت های باکتریایی، زخم قرنیه و برخی دیگر از عفونت ها شود. همچنین احتمال ماندگاری طولانی مدت محل ایجاد تاول ها پس از بهبوی وجود دارد.
آیا ژنتیک در ابتلا به زونا تاثیرگذار است؟
بله برخی ویژگی های ژنتیکی مثل ضعف های سیستم ایمنی ممکن است در احتمال ابتلا به بیماری زونا تاثیرگذار باشد.
متخصص و جراح پوست و زیبایی، لیزرهای پیشرفته پزشکی، کاشت مو و ابرو از دانشگاه شهیدبهشتی، دارای بورد تخصصی،
عضو ثابت انجمن متخصصین پوست و موی ایران عضو دائم آکادمی زیبایی اروپا، ارائه مقالات متعدد در کنگره های معتبر بین المللی