همه ما به دنبال راهی برای از بین بردن سریع جوش صورت هستیم. یکی از ناخوشایندترین عارضههای پوستی همین جوش است و همه نیز از آن فراری هستند. فرقی هم نمیکند که بزرگسال باشید یا نوجوان، آقا باشید یا خانم، درهرصورت جوش صورت برای شما اذیتکننده خواهد بود و میتواند اعتمادبهنفس شما را تحتتأثیر قرار دهد. استفاده از راکوتان برای جوش، یکی از راهکارهایی است که برای رفع این مشکل پیشنهاد میشود.
در این مقاله از مجله پزشکی دکتر مهرشاد رابط، میخواهیم نگاهی به چیستی قرص راکوتان داشته باشیم. قبلا در مورد اینکه با مصرف راکوتان میتوانم لیزر کنم؟ صحبت کردیم.در این مقاله خواهیم خواند که آیا میتوان بهراحتی از این دارو برای درمان جوش استفاده کرد یا نه؟ همچنین در طی مطلب با مزایای استفاده از این قرص و همچنین مهمترین عوارض و نکات مصرف آن نیز آشنا خواهیم شد؛ با ما همراه باشید.
مصرف راکوتان و درمان جوش صورت
زمانی که اسم قرص راکوتان مطرح شود، بحث رفع جوش صورت نیز در کنار آن باز خواهد شد. برای درمان آکنه و جوش صورت میتوان از داروهای خوراکی نیز استفاده کرد که قرص راکوتان یکی از گزینههای مناسب برای این کار است. قرص نورم اسکین یا ایزوترتینوئین قرصی است که به تجویز پزشک متخصص و تحت نظارت او برای درمان جوش تجویز میشود. کارکرد اصلی این قرص به این صورت است که تولید چربی غدد پوستی را کاهش داده و از این طریق، بروز جوش و آکنه را کاهش میدهد.
قرص راکوتان برای چیست؟
اگر به دنبال یک راهحل خوب و مناسب برای درمان جوش زیر پوستی هستید، خیلی از اوقات ممکن است اسم قرص راکوتان را نیز بشنوید. استفاده از قرص راکوتان معمولاً بهعنوان یکی از آخرین روشهای درمانی برای جوش و آکنه مورداستفاده قرار میگیرد. درصورتیکه جوشها و آکنههای پوستی شما نسبت به داروهای موضعی و آنتیبیوتیکها مقاوم باشند، پزشک متخصص ممکن است استفاده از راکوتان را برای شما تجویز کند.
راکوتان را میتوان نوعی از ویتامین آ دانست. از جمله اسامی علمی این دارو در زبان انگلیسی، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- Roaccutane
- Accutane
- Isotretinoin
در ایران نیز شرکتهای تولیدکننده بسیاری برای این دارو وجود دارد. از جمله معروفترین اشکال دارویی راکوتان در ایران میتوانیم به قرص نورم اسکین اشاره کنیم. این دارو بهصورت کپسول بوده و در دزهای ۱۰، ۲۰، ۲۵، ۳۰، ۳۵ و ۴۰ میلیگرم در بازار عرضه میشود. از دیگر اسامی رایج آن در ایران نیز میتوانیم به کپسول اورتان، کپسول سوترت، کپسول ایزوترت، کپسول ردکاو و ژل موضعی ایزوتکس، ژل موضعی ایزوتن، ژل موضعی رواکوتان، ژل روکاتینوئین و غیره اشاره کنیم.
راکوتان برای جوش
راکوتان نوعی داروی رتینوئیدی است و چنان که پیشتر به آن اشاره کردیم، میتوان آن را یکی از مشتقات ویتامین آ در نظر گرفت. از راکوتان برای درمان انواع جوش و آکنه، بهخصوص برای آکنه روزاسه استفاده میشود. سؤالی که اکنون مطرح میشود آن است که استفاده از این قرص چطور میتواند به درمان جوشهای ما کمک کند؟
در این بخش بد نیست که اندکی درباره عملکرد و اثرگذاری راکوتان برای جوش بخوانیم. اصلیترین علت بروز جوش و آکنه بر روی پوست، فعالیت بیش از اندازه غدد سباسه بر روی پوست است؛ این غدهها با تولید سبوم به مقدار زیاد، غدد و منافذ خروج چربی را بر روی پوست مسدود میکنند. با بستهشدن این منافذ، چربی دیگر راهی برای خروج از پوست پیدا نمیکند و در نتیجه زیر پوست انباشته میشود. انباشتهشدن چربی زیر پوست برابر است با رشد باکتریها و در نتیجه التهاب و در نهایت جوشزدن پوست.
حال استفاده از قرص راکوتان میتواند فعالیت غدد سباسه را محدود کرده و ترشح سبوم را در پوست ما کاهش دهد. بهعبارتدیگر، مشکل جوشزدن پوست ما از ریشه حل شده و از مهمترین عامل ایجاد آن جلوگیری میشود.
نحوه مصرف راکوتان چگونه است؟
بسته به نظر پزشک، نحوه مصرف این قرص ممکن است برای هر فرد متفاوت از دیگری باشد. معمولاً برای انتخاب دز مناسب از این دارو، باید برای هر ۱ کیلوگرم از وزن فرد، ۰.۵ تا ۱ میلیگرم راکوتان مصرف شود. راکوتان ۱۰ یا ۲۰، متداولترین دز مصرفی هستند. مصرف دارو باید بهصورت روزانه باشد و معمولا در ساعت مشخصی نیز باید مصرف شود.
این دارو را باید همراه با نوشیدنی و با معده پر (بعد از وعدههای غذایی) مصرف کرد. درصورتیکه فرد یک روز یادش رود قرص را سر ساعت میل کند، میتوانید هر زمان که یادش آمد آن را مصرف کند. همینطور باید به یاد داشته باشید که برای جبران دز فراموش شده، اصلاً نباید دو عدد از این قرص را بهصورت همزمان مصرف کرد.
طور مدت درمان با استفاده از راکوتان، معمولاً بین ۱۵ تا ۲۰ هفته است. اثرگذاری این دارو حدوداً ۱ هفته تا ۱۰ روز بعد از شروع مصرف خودش را نشان خواهد داد. بیشترین میزان تأثیرگذاری این دارو نیز بعد از ۴ ماه نمایان خواهد شد.
آیا قرص راکوتان لک صورت را از بین میبرد؟
اینکه آیا میتوان از راکوتان برای درمان لک صورت نیز استفاده کرد یا نه، از جمله سؤالاتی است که برای بسیاری از افراد وجود دارد. همانطور که پیشتر نیز دربارهاش صحبت کردیم، راکوتان برای جوش بیشترین تأثیر ممکن را دارد. هر نوع جوشی که روی پوست خود داشته باشید را میتوانید با استفاده از این دارو، درمان کرده و از بین ببرید.
هرچند که این موضوع را نمیتوان بهصورت دقیق تأیید کرد، اما استفاده از راکوتان میتواند موجب کاهش لکهای پوستی نیز بشود. اگر روی پوست خود لکهای ناشی از جوش و آکنه دارید، با استفاده از راکوتان میتوانید آنها را نیز درمان کنید. البته باید توجه داشته باشید که تأثیرگذاری این قرص برای کاهش لک، بسیار کمتر است.
آیا قرص نورم اسکین لاغر کننده است؟
از دیگر سؤالاتی که درباره قرص نورم اسکین یا همان راکوتان وجود دارد، این است که آیا مصرف آن میتواند لاغری را نیز به همراه داشته باشد یا خیر؟ باید بدانید که مصرف این قرص نمیتواند بهصورت مستقیم لاغری و کاهش وزن را به همراه داشته باشد.
یکی از عوارضی که این قرص ممکن است برای افراد به همراه داشته باشد، کاهش اشتها است. کاهش اشتها با مصرف قرص راکوتان، بهمرورزمان و در طولانیمدت میتواند موجب لاغری و کاهش وزن در افراد شود.
عوارض قرص نورم اسکین چیست؟
قرص نورم اسکین یا همان راکوتان، میتواند عوارض بسیار شایعی را برای افراد به دنبال داشته باشد. درست به همین دلیل، قرص راکوتان تحت نظارت و تشخیص دکتر متخصص باید مصرف شود. از جمله مهمترین و متداولترین عوارض جانبی راکوتان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- خشکشدن پوست
- حساس شدن پوست
- ملتهب شدن پوست
- پوستهپوسته شدن لب
- شکنندگی پوست
- خارش شدید
- خشکشدن چشمها
- التهاب پلکها
- درد در ماهیچهها و عضلات
- کاهش سطح پلاکتهای خون
- افزایش تری گلیسیرید در خون
- افزایش آنزیمهای کبدی
- خشکشدن بینی
- سردردهای غیرعادی
- کاهش گلبولهای سفید
- افزایش قند خون
- دیدهشدن پروتئین در ادرار
بد نیست این نکته را در نظر داشته باشید که ذکر این موارد، به معنای آن نیست که شما با مصرف راکوتان حتماً عوارض آن را تجربه خواهید کرد. آمار موجود نشان میدهد از هر ۱۰ نفری که این قرص را مصرف میکنند، تنها ۱ نفر به عوارض آن دچار میشود. تنها چیزی که شما ممکن است با مصرف این قرص تجربه کنید، خشکی پوست است.
موارد منع مصرف قرص راکوتان
هرچند که برای مصرف این قرص محدودیت خاصی وجود ندارد و تمام افراد میتوانند با مشورت و صلاحدید متخصص آن را استفاده کنند، اما راکوتان موارد منع مصرف نیز دارد. جالب است بدانید که مصرف این قرص با نظارت کامل پزشک انجام میشود؛ قبل از مصرف، ۱ ماه بعد و سپس هر ۳ ماه یکبار آزمایش خون تجویز میشود تا پزشک بتواند آگاهی کامل نسبت به آنزیمهای کبدی و میزان چربی خون داشته باشد.
از جمله افرادی که هرگز نباید از قرص راکوتان استفاده کنند، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم؛
- بانوان باردار،
- بانوانی که به فرزند خود شیر میدهند،
- کودکان زیر ۱۲ سال و کودکان مبتلا به آکنه قبل از بلوغ،
- افرادی که به مشکلات کبدی مبتلا هستند،
- افرادی که چربی خون و کلسترول آنها بالاست،
- افرادی که بیماریهای مربوط به مصرف زیاد ویتامین آ مبتلا هستند،
- افرادی که از تتراسایکلین یا آنتیبیوتیک استفاده میکنند،
- افرادی که به هر شکل به راکوتان و ترکیبات آن آلرژی دارند.
خدمات دکتر رابط برای درمان جوش
در این مقاله از مجله پزشکی دکتر رابط، درباره قرص راکوتان برای جوش گفتیم. برای درمان آکنههای شدید که با هیچ روش دیگری درمان نشده باشند، از قرص راکوتان یا همان نورم اسکین استفاده میشود. اگر برای پوست شما فیشیال صورت نتیجهبخش نبود، میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص، از راکوتان استفاده کنید.دکتر مهرشاد رابط، بهعنوان بهترین دکتر پوست در تهران، میتواند در این امر شما را یاری کند.
- جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راه های زیر با ما در ارتباط باشید:
سؤالات متداول
راکوتان چیست؟
از جمله داروهایی است پزشکان آن را تحت شرایطی خاص، برای درمان آکنه شدید و مقاوم برای بیماران تجویز میکنند.
عوارض مصرف راکوتان چیست؟
قرص راکوتان میتواند موجب خشکی و حساسیت پوست شما شود. عوارض این قرص از هر ۱۰ نفر در یک نفر بروز پیدا میکند.
چه کسانی نباید راکوتان مصرف کنند؟
بانوانی که باردار هستند یا به نوزاد شیر میدهند، کودکان زیر ۱۲ سال و همینطور کسانی که مشکل کبدی و چربی خون دارند نیز نباید از این قرص استفاده کنند.
متخصص و جراح پوست و زیبایی، لیزرهای پیشرفته پزشکی، کاشت مو و ابرو از دانشگاه شهیدبهشتی، دارای بورد تخصصی،
عضو ثابت انجمن متخصصین پوست و موی ایران عضو دائم آکادمی زیبایی اروپا، ارائه مقالات متعدد در کنگره های معتبر بین المللی
12 پاسخ
سلام من ۴۸ سال دارم علا/م یائسگی رو دارم چیزی که عذابم میده جوشهای مقاوم صورتم که اطراف بینی وچانه میزنه چربی خون هم دارم قرصی هست که بتونم مصرف کنم جوش نزنم. ممنونم
به پزشک مراجعه کنید
سلام دکتر
من الان تقریبا ۲ ساله دارم مصرف میکنم، و جوش صورتم کم شده.
ولی یکدفعه که قطع میکنم دوباره جوشام زیاد میشه.
الان ماهی یک دونه میخورم، میترسم قطع کنم دوباره زیاد بشه.
بنظرتون الان بعد از ۲ سال مصرفم چند تا باشه خوبه؟
و اینکه هر از گاهی سرفه میکنم، از قرصه؟
سلام دکتر من راکوتان میخورم کمرم پر از جوش شده توی بازو هاهم یعنی علائم دارو هس
احتمال داره لک های تو کمر و بازو رو راکوتان از بین ببره
سلام ببخشید من ۱۶سالمه و صورتم خیلی جوش داره موندم چیکار کنم میشه لطفا یه قرصی بگین که عوارض جانبی زیادی نداشته باشه
سلام
کپسول داکسی سایکلین
برای منافذ باز چ چیزی پیشنهاد می کنید؟
سلام خوبید مصرف همزمان نورم اکسین و قرص جلوگیری اشکالی ندارد؟؟؟؟
سلام دکتر من ۲۳ سالمه دیروز پزشک پوست نورم اسکین تجویز کردن روزی دو عدد، به نظرتون روزی ۲ عدد زیاد نیست؟
سلام اقای دکتر من جوش زیر پوستی قرمز داروم هرکاری میکنم از بین نمیرن باید از چه قرصی استفاده کنم؟
سلام وقتتون بخیر
من بعد از مصرف راکوتان ک توسط دکتر تجویز شد بدنم شروع ب خارش شدید د دون دون شدن کرد مخصوصا ساق پام دکترم گفتن ۱روز در میون استفاده کنم و بدنم رو مرطوب کنم ولی خیلی فرق نکرد ب نظرتون باید قطع کنم دارو رو و ادامه ندم یا اگ ادامه بدم بدنم عادت میکنه؟
سلام برای بررسی موارد اینچنین نیاز به معاینه حضوری است