انواع بیماری های ویروسی پوست
حدود ۷۰ الی ۸۰ گونه بیماری زا ویروس زگیل در دنیا کشف شده است که بیشتر باعث ایجاد زگیل در دست، کف پا، قسمت مسطح صورت و ناحیه تناسلی می شوند، وقتی ویروس HPV ویروس ایجاد کننده زگیل وارد بدن می شود، متاسفانه مانند بقیه ویروس ها تا آخر عمر در بدن می ماند و حتی در جاهای خاصی مانند ناحیه تناسلی و دور ناخن ریسک سرطانی شدن را نیز دارد.
بنابراین درمان زگیل به خصوص در این مناطق بسیار مهم می باشد. متاسفانه هم اکنون هیچ درمان قطعی برای ریشه کنی بیماری زگیل وجود ندارد و تمامی درمان ها در این زمینه به صورت تخریبی می باشند. بدین صورت که با روش های گوناگون مانند لیزر، سوزاندن و فریز کردن با نیتروژن مایع، محل ایجاد زگیل را تخریب می کنند تا مانع انتشار ویروس شوند. البته در خیلی از موارد هم زگیل خودبخود خوب می شود. استفاده از داروهایی مانند کپسول زینک (روی) ایمنی بدن در مقابل ویروس زگیل را بالا می برد و باعث کم شدن وسعت آن می شود.
بیماری ویروسی تبخال
بیماری تب خال یک بیماری است که در فاز حاد خود (وقتی که ضایعات تاولی وجود دارد) به شدت مسری است و تماس دیگران با فرد مبتلاء باعث انتقال ویروس می شود، البته دیده می شود که در یک خانواده، یک فرد تب خال دارد ولی دیگر اعضای خانواده دچار تب خال نمی شوند. در این حالت مطمئناً ویروس انتقال یافته است ولی سیستم دفاعی بدن دیگر اعضای خانواده در مقابل ویروس تب خال مقاوم است و مانع ایجاد تب خال در آن ها می شود. برای ایجاد بیماری تب خال، وجود ویروس به همراه ضعف سیستم ایمنی افراد موثر می باشد.
علت ابتلا زیاد به تبخال
وقتی فرد مرتب به تب خال دچار می شود، به این علت است که ویروس تب خال می تواند سال ها و حتی تا آخر عمر افراد در ریشه اعصاب حسی پوست باقی بماند و با هر علتی که موجب ضعف سیستم ایمنی بدن فرد می شود ( مانند دوران پیش قاعدگی در زنان، مصرف بعضی داروها، تماس طولانی با افراد دارای تب خال، استرس، تب طولانی ) تب خال در این افراد گسترده می شود. شایع ترین محل های ایجاد تب خال، صورت و دور دهان می باشد. البته شکل دیگری از تب خال به نام تب خال تناسلی وجود دارد که در ناحیه تناسلی اتفاق می افتد و معمولاً از طریق تماس جنسی منتقل می شود.
علامت بالینی قبل از بروز تب خال، احساس گزگز در آن ناحیه می باشد و بعد از دو روز دانه های ریز آبدار در یک بستر قرمز رنگ ظاهر می شوند. معمولاً حمله اول تب خال دارای علائم بالینی بیشتری می باشد، اما در حملات بعدی به تدریج شدت حملات تب خال کم می شود. از بین رفتن تب خال در افراد مختلف بین یک هفته تا ده روز طول می کشد و در اکثر مواقع نیز محل ایجاد تب خال ثابت می باشد. آسیكلوویر ، والاسیکلوویر و گانسیکلوویر داروهای ضد تب خال می باشند که باعث کم شدن فعالیت ویروس تب خال می شوند ولی نمی توانند ویروس را از بین ببرند.
علائم و نشانه های بروز تبخال
بیشتر افراد تا ماهها یا سالها پس از آلوده شدن، هیچ گونه علائمی را تجربه نمی کنند. افرادی که در دوره ابتدایی علائم دارند معمولاً حدود ۴ روز پس از مواجهه (بین ۲ تا ۱۲ روز) این علائم در آن ها بروز میکند.
بسیاری از افراد مبتلا به HSV با عود تبخال روبرو هستند. بیشترین عودها در زمانی که فرد برای اولین بار آلوده می شود، روی می دهد. با این حال با گذشت زمان، دوره های بهبودی طولانی تر می شوند و هر دوره شدیدتر می شود.
علائم عفونی اولیه تبخال
عفونت اولیه اصطلاحی است که در زمانی که فرد برای اولین باربه تبخال دستگاه تناسلی مبتلا می شود، بکار می رود. علائم بیماری بسیار شدید است و شامل موارد زیر است:
- بروز تاول و زخم بر روی دستگاه تناسلی خارجی، واژن یا گردن رحم
- ترشحات واژینال
- درد و خارش
- غدد لنفاوی حساس به لمس و بزرگ شده
- درد در زمان ادرار
- درجه حرارت بالای بدن و تب
- ضعف و احساس بدحالی
- بروز تبخال در اطراف دهان
- تاول های قرمز بر روی پوست
علائم عود عفونت در تبخال
علائمی که در صورت عود عفونت رخ میدهند، شدت کمتری دارند و بیشتر از مرحله اولیه عفونت بطول نمیانجامند، این علائم بیش از ۱۰ روز طول نمی کشند و شامل موارد زیر هستند:
- سوزش و خارش در اطراف دستگاه تناسلی پیش از ظاهر شدن تاول
- وجود تاول و زخم در دهانه رحم در زنان
- تبخال در اطراف دهان
- تاول های قرمز
در نهایت، عود مجدد کمتر روی میدهد و شدت کمتری دارد.
بیماری های ویروسی چگونه از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند؟
بیماری هرپس یا تبخال به واسطه ویروس HSV انتقال می یابد. هر گونه خراشیدگی پوست یا مخاط می تواند زمینه ساز ورود این ویروس به بدن انسان باشد. تبخال می تواند هر قسمتی از پوست یا مخاط (دهان ،تناسلی یا چشمی) را درگیر کند ولی شایع ترین محل بروز آن اطراف لب و بینی و ناحیه تناسلی میباشد. ویروس هرپس زمانی که برای اولین بار وارد بدن فرد میشود معمولا منجر به بروز ضایعات پوستی و مخاطی شدید و دردناک و تب و ضعف و بی حالی می گردد و عود های بعدی بیماری معمولا خفیف و محدود و کم سر و صدا می باشد.زمانی که هرپس در پوست یا مخاط فردی بروز می کند قطعا می تواند عود های خفیف بعدی را به دنبال داشته باشد هرچند که فواصل عود هرپس بسته به سیستم ایمنی و شرایط محیطی و اجتماعی بیماران از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد.
به همین دلیل افرادی که زمینه تب خال دارند دوره هایی از عود تبخال را به خصوص در زمینه بیماری و تب و استرس و….تجربه می کنند. تبخال تناسلی اساسا بیماری مقاربتی تلقی می شود. تب خال به خصوص فرم های اولیه آن که شدیدتر می باشد معمولا با آسیکلوویر خوراکی درمان می شود و افرادی که عودهای مکرر تبخال دارند م یتوانند با مراجعه به پزشک متخصص برای کاهش عود هرپس تحت درمان پیشگیرانه قرار گیرند.
بیماری زگیل چگونه از فردی به فرد دیگر منتقل می شود؟
از دیگر بیماری های ویروسی پوستی زگیل ها یا وارت های پوستی و تناسلی می باشد.این بیماری به واسطه ویروس HPV ایجاد می شود.زگیل پوستی می تواند در هر سنی و در هر قسمتی از پوست دیده شود ولی به طور شایع در دست و صورت کودکان دیده می شود.زگیل تناسلی اساسا بیماری مقاربتی محسوب می شود.از بهترین و کم خطر ترین درمان های زگیل پوستی و مخاطی کرایوتراپی یا تخریب زگیل با سرمای نیتروژن مایع می باشد که حتما باید توسط پزشک متخصص و یه فواصل منظم و مناسب تا زمان بهبودی کامل تکرار گردد. برای زگیل درمان های دیگر یا متد های درمانی کمکی برای کرایوتراپی وجود دارد که به صورت موردی بر حسب نوع وارت و پاسخ به درمان قبلی و مکان آن و سن بیمار با تجویز پزشک مورد استفاده قرار می گیرد.
در فرد مبتلا به زگیل تناسلی معاینه همسر یا شریک بیمار لازم است و توصیه می گردد که در افراد مبتلا و شریک آن ها واکسن زگیل تناسلی که در حال حاضر با نام گارداسیل موجود است تجویز گردد. این واکسن در سه دوز و فواصل مشخص زیر نظر پزشک استفاده می گردد. زگیل تناسلی از جمله عوامل خطر ابتلا به سرطان های دستگاه تناسلی خصوصا سرطان دهانه رحم در خانم ها می باشد.
در افراد مبتلا به زگیل تناسلی بررسی سایر بیماری های مقاربتی مانند هپاتیت و ایدز توصیه می گردد. بیماری دیگر ویروسی پوستی مولوسکوم می باشد که به واسطه POX ویروس منتقل می شود.مولوسکوم در بچه ها شایع تر است ولی در هر سنی می تواند بروز کند.مولوسکوم هم می تواند در پوست و هم می تواند در مخاط از جمله مخاط تناسلی بروز کند.در کودکان مبتلا به مولوسکوم بر حسب سن و تحمل بیمار از کرایوتراپی یا سایر متدهای تخریبی یا درمان های موضعی استفاده خواهد شد.
تبخال و زگیل و مولوسکوم در صورت وجود خراشیدگی در پوست یا مخاط می تواند از محیط یا از فردی به فرد دیگر منتقل شود که اهمیت رعایت کامل اصول ایمنی و بهداشتی را نشان م یدهد.تشخیص این بیماری ها و تعیین روش درمانی آن نیازمند نظر تخصصی پزشک متخصص پوست می باشد.
پرسش و پاسخ
Comment