علت-واریس-پا-در-جوانی

علت واریس پا در جوانی؛ نگاهی به دلایل رایج و نشانه‌ها

بسیاری از افراد از علت واریس پا در جوانی اطلاع ندارند این‌طور گمان می‌کنند که این عارضه تنها در سنین بالا رخ می‌دهد. این باور چندان درست نیست و آمار موجود نشان می‌دهد که افراد زیر ۴۰ سال نیز ممکن است به این عارضه دچار شوند؛ حتی گاهی ممکن است این عارضه در سنین ۲۰ سالگی نیز مشاهده شود.

هرچند که واریس در سنین پایین‌تر عوارضی جدی به همراه ندارد و می‌توان آن را به راحتی درمان کرد، اما به هر حال آگاهی از علت واریس پا در جوانی می‌توانند بسیار کمک‌کننده باشد. با آگاهی از علل این این عارضه، می‌توانیم از آن پیشگیری کنیم یا خیلی سریع‌تر درمانش کنیم. در این مقاله از وب‌سایت دکتر مهرشاد رابط، با بررسی علل و علائم واریس در سنین جوانی، همراه شما خواهیم بود.

علت-واریس-پا-در-جوانی

واریس پا چیست؟

قبل از اینکه به سراغ بررسی علت واریس پا در جوانی برویم، بد نیست که خیلی کوتاه، نگاهی به چیستی عارضه واریس هم داشته باشیم. واریس که در زبان انگلیسی با عنوان varicose veins شناخته می‌شود، عارضه‌ای است که بیشتر در عروق پا رخ می‌دهد. اگر خیلی ساده بخواهیم توضیح دهیم، باید این‌طور بگوییم که واریس، در اثر جمع شدن خون در رگ‌های این ناحیه و گره خوردن و به هم پیچیدن آن‌ها رخ می‌دهد.

واریس به خودی خود عارضه خطرناکی نیست و لازم نیست که بابت آن نگرانی خاصی داشته باشید. بنا بر آماری که وجود دارد، بیشتر از ۲۵ درصد بزرگسالان به این عارضه مبتلا هستند و در کنار آن نیز به زندگی خود می‌رسند. واریس پا را خیلی اوقات می‌توان با اصلاح سبک زندگی بهبود بخشید؛ در موارد حادتر نیز می‌توان از راهکارهای درمان واریس استفاده کرد و به‌سادگی از شر این عارضه خلاص شد.

 

عکس واریس خفیف پا

برای اینکه با علت واریس پا در جوانی بیشتر آشنا شوید، بد نیست که اندکی ظاهر آن را نیز بشناسید. درست به همین دلیل، ما در این بخش تصویری از واریس خفیف پا را برای شما خوانندگان عزیز قرار داده‌ایم.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، رگ‌های پا (معمولا پشت ساق و زانو) در این عارضه اندکی برجسته شده و تغییر رنگ داده است. رگ‌ها در این عارضه معمولا به رنگ قرمز، آبی و گاها سبز در می‌آید؛ رگ‌‌های عنکبوتی اطراف رگ اصلی نیز که در مواقع عادی قابل مشاهده نیست، اکنون به‌خوبی دیده می‌شود.

علت-واریس-پا-

علت واریس پا

اکنون رسیدیم سر اصل مطلب؛ علت واریس پا در جوانی را می‌توان به عوامل بسیاری مربوط دانست؛ بیشتر این علل، مربوط به سبک زندگی فرد هستند و تنها معدودی از آن‌ها را می‌توان به ژنتیک یا زمینه‌های دیگر ربط داد.

از جمله مهم‌ترین دلایل بروز واریس پا در سنین جوانی، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

۱.    کم‌تحرکی

اولین و مهم‌ترین علت واریس پا در جوانی را می‌توان در کم‌تحرکی خلاصه کرد. اگر در طول روز برای مدت طولانی یک جا می‌نشینید یا اینکه ساعات زیادی را بدون حرکت یک جا می‌ایستید، خیلی احتمال دارد که دچار واریس پا شوید. نشستن یا ایستادن طولانی مدت می‌تواند منجر به افزایش فشار بر روی عروق خونی پا شود و فعالیت عضلات را نیز به کمترین میزان خود برساند؛ هر دو مورد می‌توانند در نهایت به واریس پا منجر شوند.

 

۲.    اضافه‌وزن و چاقی

همان‌قدر که بی‌تحرکی را می‌توان به عنوان علت واریس پا در جوانی معرفی کرد، چاقی را نیز می‌توان به‌حساب آورد. عدم تحرک کافی و چاقی معمولا با یکدیگر در ارتباط هستند. زمانی که وزن افراد بالا می‌رود، فشار بر روی پاها، عروق خونی و عضلات این ناحیه نیز زیاد می‌شود. همین موضوع می‌تواند ابتلا به واریس را به دنبال داشته باشد. این افراد هراندازه هم که تحرم داشته باشند، اما چون اضافه‌وزن دارند باز هم به واریس مبتلا خواهند شد.

 

۳.    استفاده از البسه تنگ

از دیگر موارد مربوط به سبک زندگی نادرست که می‌تواند علت واریس پا در جوانی باشد، استفاده از لباس‌های تنگ باشد. پوشیدن شلوارهای تنگ، لگ یا ساپورت، می‌تواند جریان خون را در ناحیه پا محدود کند. زمانی که خون نتواند به‌درستی در رگ‌های پا جریان پیدا کند، احتمال ابتلا به واریس افزایش پیدا خواهد کرد. بد نیست بدانید که پوشیدن البسه تنگ گاهی ممکن است به عارضه جدی ترومبوز عمقی ورید (DVT) هم تبدیل شود.

 

۴.    استعمال دخانیات

یکی دیگر از مواردی که می توان برای علت واریس پا در جوانی مطرح کرد، استعمال دخانیت و به‌خصوص سیگار است. مواد شیمیایی موجود در سیگار، نه‌تنها می‌تواند عوارض دیگری را به همراه داشته باشد، بلکه می‌تواند بر پمپاژ خون در عروق نیز تاثیر منفی بگذارد. همین موضوع منجر به بروز واریس در جوانان خواهد شد؛ در موارد حادتر،  مصرف دخانیات ممکن است ترومبوز عمقی ورید را نیز به همراه داشته باشد.

 

۵.    مصرف برخی از داروهای خاص

استفاده از برخی داروهای هورمونی یا داروهای مربوط به پیشگیری از بارداری، می‌توانند روند ابتلا به واریس را سریع‌تر کنند. در صورتی که از این دسته از داروهای خاص استفاده می‌کنید، باید انتظار بروز واریس را نیز در سنین جوانی داشته باشید. همین‌طور باید گفت که بعضی از داروهای مربوط به گردش خون نیز ممکن است موجب بروز واریس شوند.

 

۶.    بارداری و وضع حمل

این مورد را به‌عنوان علت واریس در جوانی، بیشتر می‌توان در بانوان مشاهده کرد. بانوانی که در سن کم باردار می‌شوند، خیلی بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به واریس قرار دارند. در زمان بارداری و رشد جنین در زیر شکم، فشار خون در نواحی پا و به‌خصوص پشت ساق و زانو، افزایش پیدا می‌کند.

همین موضوع می‌تواند جریان خون در این ناحیه را تحت تاثیر گذاشته و موجب بروز واریس شود. به‌علاوه باید گفت که هورمون‌ها نیز در این دوره بیشتر از هر زمان دیگری هستند و این موضوع خود می‌تواند علائم واریس را تشدید کند. واریس بارداری معمولا مدتی بعد از زایمان از بین می‌رود.

 

۷.    عوامل ژنتیکی و ارثی

بعد از عواملی که به سبک زندگی مربوط می‌شدند، نوبت عوامل ژنتیکی و دارویی است. ژنتیک، یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌تواند علت واریس پا در جوانی باشد. اگر یکی از والدین شما به واریس مبتلا هستند، احتمال خیلی زیادی وجود دارد که شما نیز به این عارضه دچار شوید. اگر در سنین ۲۰ سالگی به سر می‌برید و علائم واریس را در خود مشاهده کرده‌اید، بهتر است که سریعا برای درمان به آن پزشک متخصص مراجعه کنید.

عکس واریس حاد

علائم واریس پا

حال که علت واریس پا در جوانی را می‌شناسیم، بد نیست که نگاهی به علائم آن نیز داشته باشیم. خیلی از اوقات واریس خفیف ممکن است هیچ دردی نداشته باشد و حتی تشخیص آن از روی پوست نیز بسیار دشوار باشد. متخصصان توصیه می‌کنند که در صورت مشاهده هر یک از علائم این عارضه، سریعا برای درمان اقدام کرده و به پزشک مراجعه کنید.

از جمله مهم‌ترین علائم و نشانه‌های واریس پا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رگ‌های پا به‌خصوص در نواحی پشت زانو و ساق، به رنگ سرخ تیره، سبز تیره یا آبی در می‌آیند. (در حالت عادی رگ نباید از روی پوست قابل‌مشاهده باشد)
  • زمانی که واریس پا پیشرفته‌تر باشد، رگ‌ها علاوه بر تغییر رنگ و قابل‌مشاهده شدن، ورم کرده و برجسته نیز می‌شوند؛ به‌طوری که با چشم یا لمس، به‌خوبی قابل تشخیص هستند.
  • از دیگر نشانه‌های این عارضه می‌توان به احساس سنگینی غیرمتعارف در ناحیه پا اشاره کرد.
  • احساس کشیدگی پوست در ناحیه پا و جاهایی که رگ‌ها دچار واریس شده‌اند نیز از دیگر علائم این عارضه است.
  • سوزش، خارش یا احساس سوزن سوزن شدن را نیز می‌توان نام برد.
  • در موارد حاد، درد در نواحی واریسی پا نیز کاملا طبیعی است.
  • حساس شدن به لمس و واکنش سریع نیز به‌عنوان علائم واریس قابل ذکر است.
  • خون‌ریزی بسیار زیاد در زمان ایجاد زخم یا ضربه نیز از نشانه‌های واریس حاد در جوانی به شمار می‌رود.

همچنین ببینید: سلولیت چیست؟


عوارض واریس پا

اگر بعد از تشخیص علت واریس پا در جوانی به موقع برای درمان اقدام نکنیم، بدون شک عوارض جدی آن برای ما مشکل‌ساز خواهد شد. واریس خفیف معمولا نیازی به درمان ندارد و می‌توان با برخی از درمان‌های خانگی و تغییر سبک زندگی، آن را رفع کرد. در صورتی که برای مدت طولانی به واریس مبتلا باشیم و برای درمان اقدامی نکنیم، ممکن است با عوارض زیر روبه‌رو شویم:

  • درد بسیار شدید در ناحیه پا، به‌خصوص پشت ساق و زانو
  • گرفتگی بسیار شدید در عضلات پا یا اسپاسم عضلانی
  • خون‌ریزی در محل واریس‌ها و دشواری در بهبود زخم
  • احساس سنگینی شدید در ناحیه پاها و ورم آزاردهنده
  • دشوار شدن تحرک و عدم تکان دادن یا خم کردن زانو به میزان لازم

 

راه‌های درمان واریس پا

برای درمان این عارضه، ابتدا باید علت واریس پا در جوانی را شناسایی کنیم. چنان که پیش‌تر نیز به آن اشاره کردیم، واریس خفیف پا را می‌توان بدون نیاز به دارو و روش‌های کلینیکال درمان کرد. در صورتی که این راهکارها جوابگو نباشند، آن‌گاه مي‌توان به سراغ درمان‌های تهاجمی مانند لیزر یا جراحی رفت.

از جمله متداول‌ترین راهکارهای درمان واریس پا در جوانی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

راه‌های درمان واریس پا در خانه

روش‌های خانگی بیشتر برای واریس خفیف جواب می‌دهند و به تغییر سبک زندگی مربوط می‌شوند. از جمله این راهکارهای خانگی می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  • پوشیدن لباس‌های گشاد و آزاد
  • تکان دادن پاها و بالا گرفتن آن‌ها بعد از مدت طولانی ایستادن یا نشستن
  • ماساژ دادن پاها به‌خصوص در نواحی ساق و زانو برای بهبود جریان خون
  • تغییر رژیم غذایی، مصرف بیشتر خوراکی‌هایی که به گردش خون و سلامت عروق کمک می‌کنند.

 

حرکات ورزشی برای واریس پا

از دیگر درمان‌های موثر خانگی برای کاهش علائم واریس، می‌توان به انجام حرکات ورزشی اشاره کرد. از جمله بهترین گزینه‌ها در این زمینه می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • شنا یا حداقل راه‌رفتن داخل آب
  • پیاده‌روی روزانه به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه
  • دوچرخه‌سواری به صورت روزانه و البته سبک
  • انجام برخی از حرکات حرفه‌ای ورزشی مانند لانگ، اسکات یا همسترینگ

 

درمان واریس پا به صورت کلینیکال

در صورتی که هیچ یک از روش‌های خانگی برای درمان واریس شما پاسخگو نبودند، باید به سراغ روش‌های کلینیکال و تهاجمی بروید. این دسته روش‌ها را معمولا برای درمان واریس حاد به کار می‌برند:

  • استفاده از جوراب‌ها و بانداژهای مخصوص درمان واریس
  • اسکلروتراپی که در آن محلول خاصی را به رگ‌های واریسی تزریق می‌کنند.
  • نور درمانی که در آن نور را به طول موجی خاص به رگ‌های واریسی می‌تابانند.
  • ابلیشن گرمایی که یک جراحی سرپایی محسوب شده و ترکیبی از برش پوست و ایجاد گرما در رگ با امواج رادیویی به حساب می‌آید.
  • جراحی رگ‌های واریسی و خارج کردن آن از ناحیه مذکور
  • در نهایت استفاده از لیزر های عروقی که یکی از بهترین و محبوب‌ترین روش‌های درمانی واریس پا در جوانی به شمار می‌رود.

 علت-واریس-پا-در-جوانی

دکتر متخصص برای واریس پا

در این مطلب با علت واریس پا در جوانی برای شما صحبت کردیم. واریس خفیف پا خیلی از اوقات نیازی به درمان ندارد و با تغییر سبک زندگی و حرکات ورزشی، به راحتی درمان می‌شود. برای درمان واریس حاد اما باید دقت بیشتری به خرج داد. در صورتی که واریس حاد به درستی درمان نشود، امکان بازگشت آن بسیار زیاد خواهد بود.

یکی از بهترین راه‌های درمان واریس پا، استفاده از لیزرهای عروقی است؛ اما بدون شک بهتر است که یک کلینیک تخصصی پوست را برای انجام آن انتخاب کنیم. کلینیک دکتر رابط یکی از بهترین و معتبرترین کلینیک‌ها در سطح تهران برای لیزر عروقی است؛ این کلینیک به صورت مستقیم زیر نظر دکتر مهرشاد رابط، متخصص پوست، مو و زیبایی اداره می‌شود.

شما می‌توانید جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راه‌های زیر با ما در ارتباط باشید:

 

فایل صوتی دکتر رابط در مورد واریس پا

قسمت اول:

قسمت دوم:

سوالات متداول

  • علت واریس پا در جوانی چیست؟

از جمله مهم‌ترین دلایل واریس پا در جوانی می‌توان به دلایل ژنتیکی، چاقی، عدم تحرک کافی، مصرف دخانیات، مصرف داروهای هورمونی، بارداری و سبک زندگی نامناسب اشاره کرد.

 

  • چطور می‌توان واریس پا در جوانی را درمان کرد؟

برای درمان واریس پا می‌توان از روش‌های خانگی و تغییر سبک زندگی استفاده کرد. در صورت حاد بودن، باید به سراغ روش‌های کلینیکال و تهاجمی رفت.

 

  • بهترین راه برای درمان واریس پا در جوانی چیست؟

بهترین راهکار برای درمان واریس پا، روش لیزر عروقی است. این روش میزان بازگشت بسیار کمی دارد و شما می‌توانید با بهترین کیفیت، آن را در کلینیک دکتر رابط تجربه کنید.

 

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۴ رای
آنچه در این بخش می خوانیم

دیگر خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *