استرچ مارک یکی از مشکلات شایع پوستی است که افراد زیادی به آن دچار می شوند. معمولا خانم های باردار یا افرادی که کاهش وزن را تجربه کرده اند بیشتر با این ترک ها روبرو می شوند. به هر حال ترک پوستی ظاهری نامناسب به پوست می دهد و باعث می شود افراد زیادی به دنبال راهکارهای درمان آن باشند. اگر شما هم به این عارضه پوستی دچار شده اید و سوالاتی در این زمینه دارید، توصیه می شود ادامه این مطلب از سایت کلینیک دکتر رابط در مورد علت ایجاد ترک پوستی بدن را از دست ندهید.
استرچ مارک چیست؟
استرچ مارک یا ترک پوستی بدن نوعی از انواع اسکار است که به شکل نوارهایی با رنگ متفاوت از پوست بدن و به علت کشیده شدن سریع پوست ایجاد می شود. لیزر درمانی و کربوکسیتراپی اصلی ترین راه های درمان این مشکل پوستی محسوب می شود.
استریا، ترک پوستی یا استرچ مارک نام هایی است که به این بیماری پوستی اطلاق می شود. البته شاید نتوان به طور قطع آن را یک بیماری دانست؛ چرا که آسیبی به بدن نمی رساند و تنها ظاهر آن را تحت تاثیر قرار می دهد. این ترک ها معمولا خود را با رنگ های روشن و متفاوت از رنگ طبیعی پوست بدن نشان می دهند. استریا زمانی ایجاد می شود که پوست به طور ناگهانی و یا در طی مدت کوتاهی به یک باره کشیده شود. این عارضه در بخش های مختلف بدن از جمله ران، باسن، شکم، سینه، بازو و… دیده می شود. همچنین مادران باردار و نوجوانان به دلیل تغییرات پوستی سریع با احتمال بالاتری ممکن است به این مشکل دچار گردند.
علت ایجاد استرچ مارک
اینکه چه تغییراتی در بدن باعث ایجاد استرچ مارک می شوند یکی از سوالات پر تکرار در این زمینه است. معمولا کشیدگی ناگهانی و یا افزایش تولید هورمون کورتیزول در یک بازه زمانی کوتاه باعث چنین عارضه پوستی می شود. البته افراد ممکن است به دلیل ویژگی های وراثتی با احتمال بیشتری این بیماری را تجربه کنند. اما از جمله مهمترین دلایل ترک پوستی بدن می توان این موارد را نام برد:
- بارداری
- سرعت بالای رشد در دوره بلوغ نوجوانان
- علل ژنتیکی
- ابتلا به برخی بیماری های زمینه ای
- خشکی پوست
- ارتباط پوست با برخی مواد شیمیایی
- سطح بالای ترشح هورمون کورتیزول
- استفاده از برخی داروها مثل کورتیکو استروئید ها
- بدن سازی سنگین و استفاده از استروئیدها
- جراحی های بزرگ کردن سینه
- افزایش یا کاهش وزن بسیار سریع بدن در طی مدت کوتاه و …
عوارض ترک پوستی
علائم و عوارض ترک پوستی بدن شامل موارد واضح و مشخصی است که در صورت مشاهده، پزشک می تواند به قطعیت بیماری را تشخیص دهد. بنابراین اگر این علائم را بر روی پوست بدن خود مشاهده کردید احتمال ابتلای شما به استریا بسیار زیاد است:
- خطوطی غالبا عمودی بر روی بدن که ممکن است طول و عرض متفاوتی داشته باشند.
- احتمال وجود برآمدگی و فرورفتگی در محل ابتلا به استرچ مارک وجود دارد.
- رنگ ترک های پوستی بدن ممکن است سفید، صورتی آبی، قهوه ای یا حتی بنفش باشد.
- احساس خارش پیش از ایجاد ترک یا حتی پس از ایجاد آن وجود دارد.
- خطوط پس از مدت زمان کوتاهی سفید و روشن می شوند.
- ممکن است چروک هایی در راستای خطوط استریا قابل مشاهده باشد.
جلوگیری از ترک پوستی
حال با این توضیحات شاید به دنبال راهکارهایی برای پیشگیری از استرچ مارک باشید. نگران نباشید اگر برخی از نکات مهم در این زمینه را رعایت کنید به احتمال کمتری ممکن است به ترک پوستی بدن دچار شوید.
- تزریق انواع ژل مثل مزوژل جالپرو به شکل اصولی و زیر نظر پزشک متخصص و مجرب
- حفظ وزن بدن و جلوگیری از افزایش و کاهش وزن ناگهانی یا پی در پی
- نوشیدن کافی آب در طی شبانه روز
- داشتن رژیم غذایی سالم و کامل
- مرطوب نگه داشتن پوست با استفاده از لوسیون ها و تامین نیازهای مراقبتی آن
- کنترل خشم و استرس
- عدم استفاده غیر اصولی از تقویت کننده های هورمونی برای بدن سازی
- عدم انجام جراحی های بزرگ کننده اعضا بدن
- کاهش یا کنترل مصرف داروهای استروئیدی با نظر پزشک متخصص
درمان ترک پوستی بدن
اگر چه بسیاری از افراد با داشتن چنین خطوطی بر روی بدن خود بدون هیچ گونه مشکلی زندگی می کنند؛ اما برای برخی دیگر این ترک ها باعث کاهش اعتماد به نفس و کاهش دریافت حس زیبایی از خود می شود و به دنبال راه هایی برای از بین بردن آن هستند. راه های مختلفی برای درمان استرچ مارک وجود دارد. که از آن جمله می توان به لیزردرمانی، لایه برداری و حتی جراحی اشاره کرد.
درمان استریا با لیزر
امروزه یکی از بهترین روش های از بین بردن بسیاری از اسکارها، زخمها، مشکلات پوستی مختلف، استفاده از لیزرهای درمانی متنوعی است که در کلینیک ها وجود دارند. لیزر CO2 فرکشنال یکی از این لیزرها است که برای درمان ترک های پوستی استفاده می شود. دیگر لیزر مورد استفاده برای انجام این کار از نوع فرکسل است. این دو لیزر بافت پوست را تحریک می کنند تا کلاژن و ملانین بیشتری ساخته و در نتیجه ترک ها کم رنگ تر شده و پوست بازسازی شود.
کرم از بین بردن ترک های پوستی
شما حتی اگر از بهترین مزوژل جوانساز نیز استفاده کنید ممکن است باز هم دچار ترک پوستی بدن شوید. اگر به دنبال روشی ارزان تر و ساده تر می گردید می توانید از کرم ها و پمادهای درمانی موضعی استفاده کنید. استفاده از ژل های آلوئه ورا ترک های پوستی را کم رنگ تر کرده و باعث بازسازی آرام پوست می شود. از طرف دیگر کرم های لایه بردار پوست نیز در این زمینه بسیار مفید و تاثیرگذار هستند.
دیگر روش های درمان ترک پوستی بدن
دو مورد معرفی شده از جمله مهمترین روش های درمان این عارضه پوستی شناخته می شوند. اما به جز این دو روش پزشک ممکن است به تناسب وضعیت پوست شما روش های دیگری را نیز مورد استفاده قرار دهد. از جمله این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- میکرودرم ابریژن
- کربوکسی تراپی
- میکرونیدلینگ
- شاک ویو
- اگزیمیا
- فوتونا و…
خدمات دکتر رابط برای درمان استرچ مارک
در مطلب فوق علت ایجاد ترک پوستی بدن (استرچ مارک) و راه درمان آن را مورد بررسی قرار دادیم و توضیحات مفصلی را خدمت شما عزیزان ارائه کردیم. اگر چه این عارضه پوستی بیماری خاص و یا مشکلی حاد محسوب نمی شود اما افراد زیادی هستند که به خاطر ظاهر نامناسب ایجاد شده به دنبال راه های درمان و برطرف کردن آن هستند. اما باید توجه داشت که مراجعه به مراکز درمانی معتبر در زمینه درمان ترک پوستی بسیار تاثیرگذار است. بد نیست بدانید کلینیک تخصصی پوست و مو دکتر رابط در این زمینه در بین تمامی کلینیک ها یکی از مهمترین کاندیدها برای بهترین مرکز جوانسازی پوست در تهران محسوب می شود.
- جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راه های زیر با ما در ارتباط باشید:
سوالات متداول
راه های درمان خانگی استریا چیست؟
استفاده از روغن ها و لوسیون های تجاری یا طبیعی (روغن نارگیل و روغن زیتون)، ژل های آلوئه ورا، تغذیه کامل و مناسب، ماساژ منظم پوست، مصرف آب کافی، استفاده از کرم های لایه بردار و… از اصلی ترین روش های درمان خانگی این عارضه پوستی است.
آیا ترک های پوستی خطرناک هستند؟
در اکثر موارد جواب این سوال منفی است. اما ممکن است این ترک ها به علت یک بیماری زمینه ای ایجاد شده باشد. در هر صورت اگر احساس می کنید که مشکل دیگری باعث ایجاد چنین مشکل پوستی در بدن شما شده است، حتما برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.
متخصص و جراح پوست و زیبایی، لیزرهای پیشرفته پزشکی، کاشت مو و ابرو از دانشگاه شهیدبهشتی، دارای بورد تخصصی،
عضو ثابت انجمن متخصصین پوست و موی ایران عضو دائم آکادمی زیبایی اروپا، ارائه مقالات متعدد در کنگره های معتبر بین المللی