تزریق بوتاکس در شیردهی

بوتاکس در شیردهی و بارداری، بررسی کامل و نکات مهم

بوتاکس در شیردهی و بارداری مجاز است و یا ضرر دارد؟ یکی از پرتکرارترین سوالات مطرح شده از کلینیک دکتر رابط در این باره این است که آیا بوتاکس در دوران بارداری یا تزریق بوتاکس در دوران شیردهی خطرناک است؟ در این مقاله به تمام سوالات درباره بوتاکس در بارداری و بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی پاسخ خواهیم داد.

بوتاکس در دوران بارداری ممکن است؟

در زمینه بوتاکس و بارداری اطلاعات زیادی در مورد عوارض بوتاکس در دوران بارداری وجود ندارد، زیرا قطعیت عوارض بوتاکس در بارداری نیازمند تحقیقات و آزمایشات محققان بر روی طیف وسیعی از زنان باردار است، مطمئناً هیچ مادری وجود ندارد که بخواهد این ریسک را بپذیرد. سازمان غذا و داروی آمریکا تزریق بوتاکس را در گروه C برای مادران باردار لحاظ کرده به این معنی که آزمایشات حیوانی نشان داده که بوتاکس در دوران بارداری ممکن است عوارض جانبی بر روی جنین داشته باشد.

بهتر است بدانید که سازمان غذا و داروی آمریکا داروها و سایر موارد را بر اساس میزان ایمن بودن در دوران بارداری به ۵ گروه تقسیم نموده است:

  • گروه A: داروهایی که مطالعات در انسان نشان داده‌اند که هیچ خطری برای جنین ندارند.

  • گروه B: داروهایی که مطالعات حیوانی نشان داده‌اند که خطری برای جنین ندارند، اما مطالعات کافی در انسان وجود ندارد.

  • گروه C: مطالعات حیوانی نشان داده‌ که ممکن است عوارض جانبی بر جنین داشته باشند، اما مطالعات کافی در انسان وجود ندارد.

  • گروه D: داروهایی که شواهدی از خطر برای جنین وجود دارد، اما در برخی شرایط خاص ممکن است مزایای مصرف آن‌ها بیشتر از خطرات باشد.

  • گروه X: داروهایی که شواهد قطعی از خطر برای جنین وجود دارد و مصرف آن‌ها در دوران بارداری منع شده است.

بهرحال با توجه به اینکه بوتاکس بیشتر جنبه زیبایی دارد اما احتمال اینکه رابطه بوتاکس و بارداری خطرات جبران ناپذیری برای جنین به همراه داشته باشد، بهتر است از انجام آن در دوران بارداری خودداری شود.

متخصصان پوست و زنان تاکید دارند که زنان باردار و شیرده از بوتاکس خودداری کنند، سلامت جنین مهم‌تر از زیبایی است. هیچ تضمینی وجود ندارد که سم بوتولینوم بوتاکس در سراسر بدن پخش نشود.

تزریق بوتاکس در شیردهی
عوارض بوتاکس در دوران شیردهی برای بچه

 

خطر بوتاکس برای جنین

 از آنجایی که بوتاکس یک نوع سم است و به صورت مستقیم بر ری سیستم عصبی تاثیر میگذارد، در صورتی که در دوران بارداری این سم به جنین منتقل شود (از طریق بوتاکس مادر باردار) میتواند به مواردی همچون، زایمان زود رس،کاهش وزن جنین در هنگام تولد، اختلال و محدودیت رشد داخل رحم و حتی مرگ جنین را به همراه داشته باشد (منبع). و همچنین تاثیر سم بوتاکس بر جنین میتواند بر سیتم عصبی جنین و اختلال در آن تاثیر بگذارد. عوارض بوتاکس در دوران شیردهی برای بچه ممکن است در افراد متفاوت باشد اما بهتر است که تا بعد از تمام شدن دوران بارداری یا شیردهی از انجام بوتواکس خودداری کنید.

خطر تزریق بوتاکس در شیردهی

بی خطر بودن تزریق بوتاکس در شیردهی ناشناخته است زیرا این آزمایش هنوز بر روی زنان باردار انجام نشده است و تاکنون گزارش جدی از مشکلات ناشی از بوتاکس در شیردهی گزارش نشده است، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که این باکتری در سراسر بدن پخش نشود. با توجه به تغییراتی که بارداری در بدن ایجاد می کند، مانند افزایش هورمون‌های بارداری و افزایش حجم خون، اثرات باکتری کلستریدیوم بوتولینوم بر زنان باردار می‌تواند بسیار شدیدتر باشد.

محققان زیادی در این باره توصیه میکنند حداقل تا ۶ الی ۱۲ ماه بعد از زایمان مادران شیرده از بوتاکس خودداری کنند، زیرا اطلاعات و تحقیقات قابل استنادی در این مورد وجود ندارد. هرچند که بسیار از محققات معتقد هستند میزان سمی که ممکن است وارد شیر مادر شود بسیار کم است و خطرات قابل توجهی ممکن است ایجاد نکند، اما تاکیید میشود بدون مشورت و توصیه پزشک مجرب و متخصص از تزریق بوتاکس در دوران شیردهی به شدت پرهیز شود. سلامت نوزاد مهمتر از زیبایی است.

 

تزریق بوتاکس در شیردهی و بارداری

بوتاکس و اقدام برای باردار شدن

بهتر است در موقع بوتاکس، بارداری را به تعویق بیندازید یا برعکس. اگر متقاضی بوتاکس هستید و قصد بارداری دارید، بهتر است بین بوتاکس تا بارداری ۴ ماه صبر کنید تا خطرات کمتری برای نوزاد ایجاد شود. اگر بوتاکس انجام داده اید و تازه متوجه شده اید که باردار هستید، ممکن است خطری برای جنین شما وجود نداشته باشد، اما برای اینکه خیالتان راحت شود، توصیه می‌شود برای بررسی وضعیت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 ممکن است نوزادان بسیار زیبا و سالمی بوده‌اند که مادرانشان پس از زایمان متوجه باردار بودنشان در آخرین بوتاکس شده‌اند. اگر مقدار کمی تزریق انجام شود، احتمال پخش آن در سراسر بدن بسیار کم است و بهتر است بعد از اینکه متوجه شدید باردار هستید تا پایان دوره بارداری و شیردهی بوتاکس را فراموش کنید.

 

تزریق بوتاکس در شیردهی و بارداری

 

 بوتاکس پیشانی در بارداری

وقتی خانم ها باردار می‌شوند جریان خون در بدنشان افزایش می یابد، در این شرایط باکتری‌های وارد شده به بدن خیلی سریع‌تر از قبل در خون گردش می‌کنند و به مغز می‌رسند و در آن پخش می‌شوند. به گفته کارشناسان پزشکی، تاثیر بوتاکس پیشانی در بارداری می‌تواند برای سلامت زنان باردار و جنین داخل رحم این افراد بسیار خطرناک باشد. اثرات این باکتری به دلیل تغییراتی که بارداری در بدن ایجاد می‌کند مانند افزایش هورمون‌های بارداری و افزایش حجم خون می‌تواند در زنان باردار شدیدتر باشد.

در اینجا چون بوتاکس در پیشانی بسیار رایج است ما مثال پیشانی را مطرح کردیم در حالیکه تاثیر بوتاکس سایر نواحی مانند پیشانی استو

عوارض بوتاکس در بارداری بر روی حیوانات باردار با توجه به آزمایشات انجام شده بر روی بوتاکس عوارضی مانند محدودیت رشد داخل رحمی، وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس، تاخیر در رشد استخوان و حتی مرگ جنین می‌باشد. با این حال مطالعات حیوانی تئوری است و نمی‌توان آن را به انسان تعمیم داد و ممکن است خطرات جدی تری برای جنین داشته باشد. هیچ ایمنی قابل اعتمادی برای بوتاکس در دوران بارداری وجود ندارد و هیچ تضمینی وجود ندارد که باکتری بوتاکس در سراسر بدن مادر پخش نشود.

 

تزریق بوتاکس در دوران بارداری

 

بوتاکس در دوزهای زیاد حاوی نوروتوکسین‌هایی است که می‌تواند خطرناک باشد و برخی مطالعات نشان داده‌اند که سم‌های بوتولینوم ممکن است در دوران بارداری از جفت عبور کرده و باعث ایجاد مشکلاتی در جنین شوند. این احتمال وجود دارد که آنتی بادی‌ها پس از بوتاکس فعال شده و به جنین آسیب وارد شود، ممکن است واکنش‌های یک بدن به بوتاکس با واکنش بدن دیگر کاملا متفاوت باشد، بنابراین استفاده از بوتاکس در بارداری و شیردهی معمولا توصیه نمی‌شود.

 

تزریق بوتاکس در شیردهی و بارداری

 

آیا بوتاکس در کیفیت شیردهی تاثیر دارد؟

خیر، پاسخ منفی است. اگرچه تحقیقات گسترده‌ای در ارتباط با تاثیر بوتاکس در شیردهی انجام نشده است، اما به وضوح می‌توان ادعا کرد بوتاکس در کیفیت شیردهی مادر هیچ تاثیری ندارد. این ادعا بر اساس مادرانی که در دوران شیر دادن به نوازد اقدام به بوتاکس کرده‌اند، به ثبت آمده است. با این حال همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، به توصیه پزشکان باید تا جایی که امکان دارد از بوتاکس در دوران شیردهی اجتناب کنید. با این حال تزریق میزان شیر مادر را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد.

سوالات متداول

۱-آیا بوتاکس در دوران بارداری خطرناک است؟

با توجه به اینکه هنوز تحقیقات کافی در این مورد انجام نشده است اقدام برای تزریق بوتاکس در دوران بارداری کار عاقلانه ای نیست. و همانطور که پیشتر اشاره شد بر اساس تحقیقات FDA اصلا توصیه نمیشود.

۲- آیا در دوران شیردهی میتوان بوتاکس کرد؟

اگر بخواهیم به صورت جمع‌بندی و خلاصه پاسخ دهیم، جواب خیر است.

تا چند ساعت بعد از بوتاکس نباید به بچه شیر داد؟

مطالعات معتبر نشان می‌دهد که بوتولینوم توکسین A (ماده فعال بوتاکس) پس از تزریق موضعی در عضله، وارد جریان خون نمی‌شود و در نتیجه به شیر مادر هم منتقل نمی‌گردد؛ بنا بر دیتابیس LactMed، نیازی به وقفه در شیردهی نیست NCBI. با این حال، به دلیل محدودیت مطالعات و احتیاط بسیاری از پزشکان، توصیه‌های متعارف متغیر است و زمان‌های پیشنهادی از ۲–۴ ساعت تا ۲۴ ساعت پس از تزریق متفاوت است

آشنایی با کاربردهای زیبایی و درمانی بوتاکس

 

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *