بهترین دارو برای ریزش مو و رشد مجدد مو

برخی از مردم یک سوال بزرگ در ذهنشان وجود دارد و آن اینست که دقیقاً چه چیزی باعث ریزش مو در آنها می‌شود و اینکه آیا راهی برای درمان و یا پیشگیری از بروز این مشکل وجود دارد یا نه. در پاسخ بایستی بگوییم که علل ریزش مو بسته به عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، بیماری‌های خاص (مانند بیماری تیروئید)، و داروهایی که گاهاً افراد مصرف می‌کنند، متفاوت است. بهترین راه برای کشف علل ریزش مو و اطلاع از قابل پیشگیری بودن یا نبودن آنها مراجعه به پزشک است تا با ارائه راهکارهای درمانی مناسب به شما در بهبود وضعیت ریزش مو و نیز بهبود رشد آن کمک کنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا با هم به بررسی داروهای موثر برای درمان ریزش مو و چگونگی اثرگذاری آنها بپردازیم.

داروهای مورد استفاده برای درمان ریزش مو

با پیشرف علم و فناوری انواع مختلفی از داروها و تکنیک‌های مختلف برای درمان ریزش مو و یا پیشگیری از پیشرفت آن ابداع شده‌اند که در ادامه به ذکر برخی از آنها خواهیم پرداخت:

ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل از جمله داروهایی است که چه برای درمان ریزش مو در مردان و چه در زنان مورد استفاده قرار گرفته و می‌تواند رشد مجدد مو را تحریک کند و یا از طریق ممانعت از ریزش بیش از حد مو عمل کند. این داروی موضعی که از جمله داروهای بدون نسخه پزشک می‌باشد که در غلظت‌های ۲ و ۵ درصد و به دو صورت محلول و یا فوم ارائه می‌شود. هر دو غلظت ذکر شده نیز مورد تایید FDA برای مردان و زنان هستند ولی اغلب محلول ۲ درصد در افراد با ریزش موی کم و همچنین در بانوان استفاده می‌شود و محلول ۵ درصد در مواردی که ریزش موی آقایان شدید باشد مصرف می‌شود که البته برای افراد دارای طاسی یا کسانی که موهای خود را تراشیده‌اند استفاده از فوم ماینوکسیدیل بسیار بهتر از محلول آن است.

بهتر است مصرف این دارو را به بعد از شستشوی موهای خود در حمام موکول کنید تا برای اثرگذاری بهتر این ماده دارویی مدتی روی پوست سر باقی بماند. توصیه می‌شود مردان دوبار در روز و زنان یک بار در روز این کار را انجام دهند تا اثرگذاری مطلوب آن را مشاهده کنند. این داور خواهد توانست رشد مو را در هر ناحیه که دارو به آن می‌رسد تحریک کند.

ماینوکسیدیل از داروهای موثر در درمان ریزش مو است.

افرادی که از ماینوکسیدیل برای درمان ریزش مو و یا تحریک رشد مجدد مو استفاده می‌کنند بایستی در فرایند درمان خود ثابت قدم باشند و در صورتی که تصمیم به قطع مصرف دارو می‌گیرند حتما باید به جای قطع ناگهانی مصرف دارو، در ابتدا دوز دارو را پایین آورند تا مجدداً ریزش مو را تحریک نکنند.

اخیراً  برخی از پزشکان در سراسر جهان شروع به استفاده از دوز کم ماینوکسیدیل به صورت خوراکی (۵ میلی گرم یا کمتر در روز) همراه با اسپیرینولاکتون کرده‌اند که نتایج موفقیت‌آمیزی از این سبک درمانی نیز کسب نموده‌اند. این روش درمانی همچنین اجازه می‌دهد تا فعال‌سازی فیزیولوژیکی دارو به صورت داخلی اتفاق بیفتد که احتمالاً میزان پاسخ بدن به دارو را افزایش می‌دهد. با این حال، مصرف ماینوکسیدیل خوراکی برای درمان ریزش مو مورد تایید FDA نیست و مصرف کنندگان باید مراقب باشند که مصرف دوزهای پایین دارو را حفظ کنند تا از اثرات سیستمیک بالقوه جدی آن جلوگیری کنند.


همچنین ببینید: مراقبت های بعد از مزوتراپی مو


فیناستراید

فیناستراید برای درمان مردان مبتلا به هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) و ریزش مو با الگوی مردانه، که به آن آلوپسی آندروژنتیک نیز گفته می‌شود، استفاده می‌شود. برای درمان ریزش مو مصرف دوز یک میلی‌گرم این دارو در روز روی افراد مثمرثمر واقع خواهد شد، ولی در زنان به دلیل تاثیر منفی که روی رشد جنین خواهد داشت مصرف فیناستراید و دوتاستراید در زنانی که در سنین بارداری قرار دارند توصیه نمی‌شود و به همین دلیل بیشتر در زنان یائسه تجویز می‌گردد.

فیناستراید فعالیت ۵-آلفا ردوکتاز نوع II را مهار می‌کند، این آنزیم هورمون مردانه تستوسترون را به شکل قوی‌تری به نام دی‌هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می‌کند که هورمون DHT فولیکول‌های موی سر در مردان را سرکوب و تخریب کرده و با تضعیف فولیکول‌های مو منجر به عدم رویش مو و یا ریزش مو در این افراد می‌گردد. خوشبختانه مصرف فیناستراید در مردان به عنوان دارویی برای بهبود رشد مو سطح DHT بافت را تا حدود ۶۶٪ کاهش می‌دهد و نیمه عمر آن در بدن چیزی حدود ۶-۸ ساعت است.

مطالعات بزرگ و چند ساله نشان داده است که فیناستراید باعث کاهش ریزش مو و یا تحریک رشد مجدد مو در اکثر مردان تحت درمان می‌شود. در یک مطالعه ۵ ساله، ۶۵ درصد از مردانی که ریزش مو با الگوی مردانه خفیف تا متوسط داشتند، با مصرف این دارو نتیجه مثبتی چون کاهش ریزش مو و یا از سرگیری رشد مجدد مو دریافت کرده‌اند. برای حفظ نتیجه مثبت، بایستی حتما درمان با فیناستراید ادامه یابد. پزشک متخصص ترمیم مو برای دستیابی به نتیجه مطلوب در افراد اغلب ماینوکسیدیل و فیناستراید را ترکیب می‌کند. درمان دارویی ممکن است با ترمیم مو با جراحی ترکیب شود تا بهترین نتیجه حاصل شده و حفظ شود.

داروی فیناستراید برای درمان ریزش مو

دوتاستراید

مطالعات نشان داده‌اند که تاثیرگذاری دوتاستراید در مقایسه با فیناستراید روی رشد مو برابر و حتی کمتر از فیناستراید است. ۲.۵ میلی‌گرم دوتاستراید در روز رشد نسبتاً بالاتری نسبت به مصرف ۰.۵ میلی‌گرم دوتاستراید در روز نشان می‌دهد. از جمله تفاوت‌هایی که در مصرف دوتاستراید نسبت به فیناستراید برای درمان ریزش مو وجود دارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

دوتاستراید یک مهارکننده ۵ آلفا ردوکتاز است که تا حدودی شبیه فیناستراید است. با این حال، دوتاستراید هر دو ۵ آلفا ردوکتاز یک و دو را مسدود می‌کند در حالی که فیناستراید فقط یک مهار کننده ۵  الفاردوکتاز دو است. دوتاستراید دی‌هیدروتستوسترون (DHT) سرم را تا ۹۵% در مقایسه با ۶۶% برای فیناستراید کاهش می‌دهد. همچنین،  نیمه عمر آن در سرم بسیار بیشتر از فیناستراید – ۵ هفته برای دوتاستراید در مقایسه با ۶-۸ ساعت برای فیناستراید- است.

هرچند دوتاستراید جایگزین مناسبی برای فیناستراید است اما برخی از پزشکان به دلیل نیمه عمر طولانی آن در بدن و نیز عوارض جانبی منفی که دارد تمایلی به تجویز آن ندارند.


همچنین ببینید:علت ریزش مو در کودکان


بیماتوپروست

هر چند برخی از پزشکان مدعی هستند که مکانیسم اثر داروی بیماتوپرست با کوتاه کردن فاز استراحت (تلوژن) رشد موها است ولی به نظر می‌رسد این متد درمانی با افزایش فاز رشد (آناژن) در بهبود وضعیت رشد مژه‌ها عمل می‌کند. این روش با تحریک ملانوژنز باعث افزایش رنگدانه مژه‌ها می‌شود.

بیماتوپروست یک آگونیست پروستاگلاندین است که به صورت محلول ۰.۰۳٪ در بطری‌های ۳ و ۵ میلی‌لیتری به فروش رسیده و به عنوان درمانی برای رویش مجدد و طبیعی مژه و ابروها به کار می‌رود و تنها دارویی است که از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا مورد تائید قرار گرفته تا برای افزایش طول ابروها و یا مژه‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

نحوه استفاده از این داروی ضد ریزش مو به این صورت است که هر شب یک قطره از بیماتوپرست را روی یک اپلیکاتور استریل مخصوص گذاشته، سپس با بستن چشم روی لبه پلک فوقانی در قاعده مژه اعمال می‌کنند، طبیعتاً بعد از بستن چشم این داروی ضد ریزش مو پلک پایین را نیز پوشش خواهد داد. دقت داشته باشید که هر بار و برای هر چشم بایستی به صورت جداگانه و از اپلیکاتورهای مجزا و استریل استفاده شود و محلول اضافی نیز با دستمال پاک گردد. افزایش رشد مژه معمولاً در ۴ هفتگی مشاهده می‌شود و در هفته ۱۶ به اوج خود می‌رسد.

Photobiomodulation (PBM) / LLLT  لیزر درمانی

(Photobiomodulation (PBM که به آن لیزر درمانی سطح پایین (LLLT) نیز گفته می‌شود، درمانی است که برای تحریک فولیکول‌های مو برای از سرگیری مجدد رشد استفاده می‌شود. این تکنیک اغلب همراه با سایر درمان‌های ریزش مو مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته نمی‌توان گفت تمامی افرادی که از این تکنیک استفاده کرده‌اند اثر مثبتی از آن دیده‌اند، چرا که برخی از این روش فایده‌های زیادی دیده‌اند در حالیکه برخی دیگر هیچ تفاوتی در کاهش ریزش مو و یا از سرگیری مجدد رشد موها مشاهده نکرده‌اند. در این تکنیک نور تابیده شده به پوست توسط اپیدرم جذب شده و به تحریک کلاژن‌سازی کمک می‌کند و بدین طریق در بهبود وضعیف پوست و مو موثر واقع می‌گردد. گفته می‌شود که فولیکول‌ها نیز بخشی از نور لیزر را جذب کرده و بدین طریق منجر به تحریک رشد مجدد مو در افرادی که دچار ریزش مو شده‌اند می‌شوند.

 

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)

پلاسمای غنی از پلاکت که تحت عنوان پی آر پی نیز شناخته می‌شود، یک مکمل نسبتاً جدید در لیست درمان‌های ریزش مو است. تئوری این تکنیک این است که پلاکت‌های موجود در خون فاکتورهای رشد را ذخیره می‌کنند تا به تحریک بهبود زخم و رشد بافت در جایی که نیاز است کمک کنند. خون همه ما نیز حاوی پلاکت‌ها در غلظت‌های مختلف است.

در تکنیک تزریق پی آر پی (PRP) خون خود فرد را گرفته و بعد از اعمال برخی تغییرات و آماده سازی آنها، به ناحیه‌ای از بدن مثل پوست سر که نیاز به بهبود و رشد دارد تزریق می‌کنند. بدین ترتیب از پلاسمای خون خود فرد برای درمان استفاده می‌شود پس هیچگونه احتمال رد آن توسط بدن فرد وجود نداشته و هیچ گونه ضرری نیز برای فرد نخواهد داشت. این روش در کنار تزریق مزوتراپی مو، از داروهای تزریقی برای درمان ریزش مو است.

میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ نیز یکی از تکنیک‌هایی است که در آن  با ایجاد زخم‌های ریزی روی پوست سر، بدن را  به حالت ترمیم زخم هدایت کرده و بدن طریق منجر به آزادسازی بسیاری از فاکتورهای رشد برای ترمیم پوست، سازماندهی مجدد کلاژن و همچنین کمک به بهبود جذب داروهای موضعی برای درمان ریزش مو می‌گردند. تمامی عوامل ذکر شده روی فولیکول‌های پوست اثر گذاشته و به بهبود ریزش مو کمک می‌کنند.

در این مقاله سعی کردیم به ذکر برخی داروهای موثر برای درمان ریزش مو بپردازیم، ولی قطعا مصرف هر کدام از این داروها به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم ممکن است روی افراد مختلف تاثیرهای متفاوتی بگذارد پس تحت هیچ شرایطی بدون تجویز و توصیه پزشک اقدام به مصرف آنها ننمایید تا از گزند عوارض جانبی احتمالی ناشی از مصرف آنها در امان بمانید.

 جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راه‌های زیر با ما در ارتباط باشید:

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای

نظرات

Comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.