انواع خال پوستی و روش های برداشتن خال پوستی

داشتن انواع خال‌های سیاه روی پوست بدون شک می‌تواند از زیبایی ظاهری ما بکاهد و اعتمادبه‌نفس ما را نیز کاهش دهد. هرچند که بعضی از خال‌ها را در نقاط خاصی از بدن می‌توان به‌عنوان یک معیار زیبایی به شمار آورد؛ اما باقی خال‌ها همگی ظاهری زننده دارند. آن دسته از افرادی که از خال‌های بزرگ رنج می‌برند، همیشه به دنبال بهترین روش درمان خال پوستی می‌گردند.

درمان-خال-با-برش-محل-خال

قبل از اقدام برای پیداکردن بهترین روش برداشت خال، ابتدا لازم است که انواع خال‌های پوستی را بشناسیم و با ویژگی‌های آن‌ها آشنا باشیم. شناخت انواع خال‌ها به ما کمک می‌کند که بهترین روش درمانی را در پیش بگیریم و در نهایت نیز بهترین نتیجه را از روند درمان خود، شاهد باشیم. برای آشنایی با خال‌های پوستی و روش درمان آن‌ها، در این مقاله از مجله پزشکی دکتر مهرشاد رابط با ما همراه باشید.

 

انواع خال پوستی و روش‌های برداشتن خال پوستی

دسته‌بندی انواع خال پوستی معمولاً بر اساس شکل ظاهری آن‌ها انجام می‌گیرد؛ از این نظر می‌توانیم خال‌ها را به انواع خال معمولی مادرزادی، خال گوشتی، خال جانکشن، خال مرکب، درمال، ملانوسیتی، دیسپلاستیک، خال آبی و خال هاله‌دار تقسیم‌بندی کنیم.

برای درمان انواع خال نیز از روش‌هایی مانند جراحی‌کردن، لیزرکردن خال، روش کرایو یا همان فریز کردن، روش سوزاندن خال با کوتر و در نهایت روش تابش امواج مایکروویو استفاده می‌کنند. در ادامه مطلب همه را یک‌به‌یک بررسی خواهیم کرد.

خال چیست؟

اگر بخواهیم خیلی ساده ماهیت خال را برای شما توضیح دهیم، باید بگوییم که خال (Mole یا Nevi) در اصل یک ضایعه پوستی به شمار می‌رود. بروز خال بر روی پوست در اکثر مواقع می‌تواند امری طبیعی باشد و به قول پزشکان، این ضایعه پوستی «خوش‌خیم» است. جالب است بدانید که روند خال درآوردن از بدو تولد آغاز شده و حدوداً تا ۴۰ سالگی نیز طول می‌کشد.

بسیاری از خال‌های پوستی ما، همگی عادی و مادرزادی هستند؛ گاهی می‌توانند دلایل ژنتیکی و ارثی نیز داشته باشند. خیلی از خال‌های پوستی ما در ابتدا اصلاً بر روی پوست مشخص نیستند، ولی وقتی که بیش از اندازه زیر نور آفتاب و اشعه آن قرار می‌گیریم تشدید می‌شوند. در نهایت باید دوباره روی این نکته تأکید کنیم که خال‌‌های پوستی در بیشتر از ۹۰ درصد مواقع بی‌خطر بوده و اصلا نیازی هم به درمان ندارند.

چرا خال در میاریم؟

اگر می‌پرسید چرا خال در می‌آوریم و خال صورت نشانه چیست، ما یک جواب ساده برای شما داریم؛ زمانی که سلول‌های رنگ‌دانه‌ای پوست ما بیشتر از حالت معمول فعالیت داشته باشند، خال بر روی پوست ما نمایان می‌شود. سلول‌هایی که موجب بروز خال بر روی پوست می‌شوند، ملانوسیت (Melanocyte) نام دارند؛ زمانی که تجمع این سلول‌ها در یک نقطه افزایش پیدا کند، خال نیز پیامد آن خواهد بود.

هرچند که خال به دلیل تجمع ملانوسیت پدید می‌آید، اما نمی‌دانیم که دلیل اصلی تجمع این سلول‌ها چیست. تنها این را می‌دانیم که بروز این عارضه پوستی، به دلایل زیر تشدید می‌شود:

  • دلایل ارثی و ژنتیکی
  • تغییرات هورمونی شدید؛ در زمان بلوغ یا بارداری
  • ایجاد اختلال در عملکرد طبیعی هورمون‌ها؛ مانند ابتلا به کم‌کاری یا پرکاری تیروئید
  • استفاده از برخی داروهای خاص هورمونی
  • شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی برای سرطان
  • قرارگرفتن زیر نور آفتاب به مدت طولانی، سولاریوم و غیره.

 

انواع خال پوستی کدام است؟

همان‌طور که پیش‌تر نیز به آن اشاره کردیم، خال پوستی انواع و اقسام مختلفی دارد؛ خال سیاه روی پوست معمولاً متداول‌ترین شکل خال است، اما انواع آن صرفاً به این یک مورد محدود نمی‌شود. از جمله مهم‌ترین انواع خال پوستی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

۱. خال معمولی یا اکتسابی

ساده‌ترین و بی‌خطرترین انواع خال که شاید روی بدن همه ما وجود داشته باشد، خال اکتسابی یا همان خال معمولی است. همان‌طور که از نام این خال نیز پیداست، ما در طول زندگی خود آن‌ها کسب می‌کنیم. این خال‌ها بسیار طبیعی هستند و به دلایل مختلفی ممکن است روی پوست ما پررنگ شده یا گاهی کم‌رنگ شوند.

۲. خال مادرزادی

برخی از خال‌ها از بدو تولد همراه ما هستند؛ به‌عبارت‌دیگر، این خال‌ها قبل از تولد و در زمان جنین بر روی پوست ما ایجاد شده‌اند. ابعاد این خال‌ها می‌تواند متفاوت باشد، برخی از آن‌ها ۲ سانتی‌متر بوده و برخی دیگر نیز ممکن است بیشتر از ۲۰ سانتی‌متر از پوست شما درگیر کنند.

۳. خال گوشتی

از دیگر انواع متداول خال می‌توانیم به خال‌های گوشتی اشاره کنیم. بنا بر آمار پزشکی، بسیاری از افراد حداقل ۱ خال گوشتی بر روی پوست خود دارند. خال گوشتی مانند یک زائده بوده و برجستگی دارد. این خال‌ها خوش‌خیم بوده و کاملا بی‌خطر هستند. جراحی یا لیزر را می‌توان بهترین روش برداشت خال گوشتی در نظر گرفت.

خال-ملانوسیتی

۴. خال ملانوسیتی

از انواع خال‌های گوشتی مادرزادی، می‌توان به خال‌های ملانوسیتی اشاره کرد. اگر اندازه این خال در بدو تولد کوچک باشد، احتمال اینکه به‌مرورزمان از بین برود بسیار زیاد است؛ اما اگر این خال  از همان بدو تولد بزرگ باشد، احتمال ازبین‌رفتن آن با افزایش رشد کودک، بسیار اندک خواهد بود. توجه داشته باشید که این خال‌ها ممکن است منجر به سرطان پوست در افراد شوند؛ پس بهتر است که آن‌ها را جدی بگیرید.

۵. خال دیسپلاستیک

از جمله دیگر خال‌های بی‌خطر پوست، می‌توانیم به همین مورد اشاره کنیم. این خال‌های معمولاً برجسته بوده و گاهی نیز ممکن است کاملاً مسطح باشند. این خال هیچ شکل ظاهری معینی ندارد؛ تنها نشانه بارزش نیز این است که ممکن است در پوست‌های روشن‌تر، بیشتر ایجاد شود. این خال‌ها معمولاً به تعداد زیاد بر روی شانه، بازو و کمر ایجاد می‌شوند.

۶. خال جانکشن

خال‌های سیاه روی پوست یا همان‌ خال‌های جانکشن، از دیگر انواع بی‌خطر خال به شمار می‌رود و خیلی زود هم خودبه‌خود درمان می‌شوند. رنگ این خال معمولاً قهوه‌ای تیره بوده و بیشتر می‌توان را در کف پا یا در ناحیه آلت تناسلی مشاهده کرد اندازه این نیز در ۹۰ درصد از مواقع، کمتر از ۲ سانتی‌متر است. این خال در زمان بلوغ از بین می‌رود.

۷. خال مرکب

اگر شکل ظاهری خال‌های جانکشن و خال‌های گوشتی را با یکدیگر ترکیب کنیم، با خال مرکب روبه‌رو خواهیم شد. این خال‌ها معمولاً کوچک هستند، رنگ آن‌ها قهوه‌ای روشن یا تیره است و در به‌صورت متداول روی بدن (شکم، کمر و غیره) دیده می‌شوند. این خال را نیز می‌توان در زمره خال‌های بی‌خطر قرار داد.

۸. خال زیرپوستی یا اینترادرمال

همان‌طور که از نام این خال به‌خوبی پیداست، در بیشتر مواقع می‌توان آن‌ها را زیر لایه‌های اولیه پوست یا در اعماق پوست پیدا کرد. این خال‌ها معمولاً برجسته هستند و می‌توان با لمس‌کردن پیدایشان کرد. این خال‌ها در سنین پایین ایجاد می‌شوند و رفته‌رفته به‌مرورزمان کم‌رنگ‌تر خواهند شد.

۹. خال آبی

از نام این نوع خال نیز می‌توان به ماهیت آن پی برد. خال‌های آبی به رنگ آبی هستند و معمولاً برجستگی خاصی بر روی پوست ندارند. روی سر و گردن، اصلی‌ترین محل ایجاد این خال به شمار می‌رود. بهترین روش برداشت خال آبی، لیزر است که باید توسط پزشک یک متخصص پوست تجویز شود.

۱۰. خال هاله‌ای

در نهایت، نوبت به خال‌های هاله‌ای یا هاله‌دار می‌رسد. خال هاله‌ای شبیه به یک ضایعه پوستی است که دور آن هاله‌ای به رنگ روشن وجود دارد. این خال‌ها را به‌خصوص در سنین بالاتر، باید بسیار جدی گرفت؛ زیرا بروز آن‌ها بر روی پوست می‌تواند نشانه‌ای بروز سرطان باشد. در سنین پایین، مثلا در میان نوجوانان، این خال خطر چندانی برای فرد به همراه نخواهد داشت.

برداشت-خال-با-لیزر

آشنایی با روش‌های برداشتن خال پوستی

بسیاری از خال‌های نیازی به درمان ندارند و خودبه‌خود از بین می‌روند؛ اما به‌هرحال احتمال خیلی زیادی وجود دارد که زیبایی ظاهری ما را تحت‌تأثیر قرار دهند. درست به همین دلیل می‌توان گفت که درمان خال مهم است؛ گاهی اوقات خال‌ها ممکن است سرطانی باشند که درمان آن‌ها حتی اهمیت بیشتری نیز پیدا می‌کند.

از جمله متداول‌ترین روش‌های درمان خال را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

۱. برداشتن خال مسطح با لیزر

به‌جرئت می‌توان گفت که بهترین روش برداشت خال، استفاده از لیزر است. با استفاده از این روش می‌توان انواع و اقسام خال‌های پوستی را درمان کرد و از بابت برگشت آن نیز هیچ‌گونه نگرانی نداشت. لیزر خال معمولاً ۳ جلسه طول می‌کشد و گاهی با بی‌حسی نیز همراه است. گفتنی است که برای درمان لک صورت نیز می‌توان از لیزر استفاده کرد.

۲. سوزاندن خال با کوتر

قدیمی‌ترین روش درمان خال صورت، سوزاندن آن است. در این روش با دستگاهی به اسم کوتر، خال پوستی (به‌خصوص خال گوشتی) را می‌سوزانند. این روش درمان بسیار خوب است، اما مهم‌ترین عیبش آن است که منجر به ایجاد لکه و اسکار بر روی پوست می‌شود؛ به همین دلیل تنها برای خال‌های کوچ از آن استفاده می‌شود.

۳. تراشیدن محل خال

از روش‌های درمان خال با جراحی، می‌توان به تراشیدن خال اشاره کرد. این روش برای خال‌های برجسته استفاده می‌کنند. در این روش محل خال بی‌حس شده و خال آن‌قدر تراشیده می‌شود که با پوست هم‌سطح شود.

۴. پانچ کردن خال

دیگر روش درمان خال با جراحی، می‌توان به پانچ کردن خال اشاره کرد. در این روش، پزشک متخصص برای برداشت خال از روی پوست، آن ناحیه را با دستگاه مخصوص پانچ می‌کند. از این روش نیز بیشتر برای خال‌های کوچک استفاده می‌شود.

۵. برش محل خال

خال‌هایی که عمیق و بدخیم باشند را با استفاده از این روش می‌توان درمان کرد. از سنگین‌ترین روش‌های درمان خال با جراحی، می‌توان به همین مورد اشاره کرد. اگر خال ریشه‌دار باشد، پزشک متخصص کاملاً آن را از رو و زیر پوست برش داده و سپس محل آن را با بخیه، می‌بندد. گاهی اوقات ممکن است برای درمان هیدرادنیت چرکی نیز از این روش جراحی استفاده شود.

۶. روش کرایو یا فریز خال

از دیگر انواع بهترین روش برداشت خال می‌توانیم به کرایو یا فریز کردن آن اشاره کنیم. در این روش محل خال را با نیتروژن مایع فریز می‌کنند و سپس محل منجمد شده را از روی پوست بر می‌دارند. این روش را نیز برای خال‌های پوستی سطحی و کوچی استفاده می‌کنند؛ اما گاهی ممکن است که نواحی سالم اطراف خال نیز توسط این روش آسیب ببیند.

۷. برداشت خال با پلاسما

استفاده از پلاسما از جدیدترین روش‌های درمان خال پوستی به شمار می‌رود و تأثیرگذاری آن نیز بسیار بالا است. اگر خال نزدیک به نواحی حساس مانند چشم یا پلک باشد، این روش بهترین گزینه خواهد بود. این روش درد ندارد و اثری هم از خود نیز به جا نخواهد گذاشت.

۸. استفاده از امواج مایکروویو

یکی از بی‌اثرترین روش‌های درمان خال پوست، می‌توان به روش تراش با رادیو فرکانسی یا استفاده از امواج مایکروویو اشاره کنیم. در این روش پوست هیچ آسیبی نخواهد دید و دچار اسکار نخواهد شد. با این روش می‌توان انواع خال پوستی و همین‌طور انواع ضایعات و زگیل‌ها را به‌راحتی از بین برد. در مواقع نادر، ممکن است برای درمان بیماری رنگ‌دانه‌ای نیز از رادیو فرکانسی نیز استفاده شود.

قبل-و-بعد-از-برداشت-خال

نگاهی به خدمات دکتر رابط برای درمان خال

همان قدر که آشنایی با انواع خال و آگاهی از روش درمان خال اهمیت دارد، پیداکردن یک دکتر درمان خال نیز می‌تواند مهم باشد. مراجعه به یک دکتر خوب و مطمئن می‌تواند درمان خال پوستی شما را به بهترین شکل تضمین کند. برای این منظور، کلینیک تخصصی پوست و مو دکتر مهرشاد رابط می‌تواند بهترین گزینه برای شما باشد.

شما می‌توانید در مجموعه ما به‌راحتی نوع خال پوستی خود را تشخیص دهید و بفهمید که علت خال صورت نشانه چیست. همین‌طور می‌توانید برای درمان آن نیز از بهترین و به‌روز‌ترین روش‌ها استفاده کنید.

شما عزیزان می‌توانید جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راه های زیر با ما در ارتباط باشید:

خط ویژه :۸۸۰۷۸۰۰۰ – ۰۲۱

فرم درخواست نوبت یا وقت مشاوره

 

سؤالات متداول

خال پوستی چیست؟

یک ضایعه پوستی است که معمولاً خطری به همراه ندارد؛ علت بروز آن نیز تجمع سلول‌هایی به اسم ملانوسیت در نقاط خاصی از پوست است.

 

انواع خال پوستی کدام است؟

خال پوستی را می‌توان بر اساس شکل ظاهری در دسته‌بندی‌های متفاوتی قرار داد؛ از خال‌های گوشتی، مادرزادی و اکتسابی گرفته، تا خال‌های هاله‌دار، ملانوسیتی، دیسپلاستیکی و غیره.

 

روش‌های درمان خال پوستی کدام است؟

برای درمان این عارضه از روش‌های زیادی استفاده می‌شود؛ از لیزر و سوزاندن خال گرفته، تا جراحی، فریز کردن خال و همین‌طور رادیو فرکانسی، روش‌های متداول هستند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای

نظرات

Comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.