علت خارش بدن در شب

علت خارش بدن در شب

علت خارش بدن در شب ممکن است کوتاه مدت و یا بلند مدت باشد. یکی از مشکلات پوستی که در شب و قبل از خوابیدن معمولا برای بسیاری از افراد ممکن است ایجاد شود، خارش بدن است که بعد از یک بار دست کشیدن روی آن ناحیه دیگر اثری از خارش نیست. اما گاهی اوقات ممکن است این خارش شبانه کوتاه مدت نباشد و در طول روز هم مزاحمت ایجاد کند. بنابراین بهتر است به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا علت را جویا شوید و برای درمان آن اقدام کنید. در این مقاله ما به بررسی انواع بیماری‌های پوستی خارش‌دار، علت خارش بدن در شب و درمان خارش پوست در نقاط مختلف بدن پرداخته‌ایم.

علت خارش بدن چیست؟

گاهی اوقات برای شما نیز پیش آمده است که در یک ناحیه یا چند ناحیه از پوست بدن احساس خارش کنید که این امر سبب می‌شود خودتان را بخارانید و در نتیجه باعث ایجاد زخم و کهیر در پوست می‌شود. این نوع خارش در ناحیه پوست دلایل مختلفی دارد که برخی از آن‌ها را به روش‌های خانگی می‌توان درمان کرد اما در برخی موارد باید به پزشک مراجعه کنید. در این بخش به معرفی و بررسی برخی از شایع‌ترین دلایل خارش بدن پرداخته‌ایم:

اگزمای پوستی

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی اگزما است که پوست فرد مبتلا دچار خارش، سوزش و قرمزی می‌شود. اگزمای پوستی انواع مختلفی دارد و در نوع خفیف آن فقط احساس خارش ایجاد می‌شود اما در نوع شدید آن باعث ایجاد زخم روی پوست نیز می‌شود. در صورت مشاهده علائم اگزما سریعا برای معالجه به پزشک مراجعه کنید. بنابراین علت خارش بدن در شب می‌تواند به دلیل ابتلا به اگزما باشد.

 

مشاوره رایگان

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

 

حساسیت یا آلرژی

علت خارش بدن در شب ممکن است بروز حساسیت باشد که گاهی افراد در برخی از فصول سال دچار آلرژی و حساسیت می‌شوند که دلیل آن ممکن است گرده گل و گیاهان و یا تغییرات آب و هوایی باشد. علائم آلرژی در فرد با سرفه، عطسه و خارش پوست همراه است. در برخی موارد نیز این حساسیت و آلرژی به دلیل مصرف برخی ادویه‌ها مانند فلفل ایجاد می‌شود.

 

درمان خارش پوست در شب

 

پسوریازیس

یکی دیگر از دلایل خارش پوست در شب، ابتلا به بیماری پوستی پسوریازیس است که به دلیل افزایش تکثیر سلول‌های پوستی ایجاد می‌شود. پوست افراد دارای این نوع اختلال پوستی، دارای لکه‌های قرمز می‌شود که پوشیده شده از پوسته‌های سفید است.

کهیر پوستی

از شایع‌ترین علت‌های‌ خارش پوست در شب، می‌توان به کهیر پوستی اشاره کرد که معمولا به دلیل حساسیت بدن به برخی مواد غذایی و یا موارد دیگر ایجاد می‌شود. علائم وجود کهیر پوستی به صورت قرمزی و تورم در یک ناحیه از پوست است.

بثورات حرارتی

در برخی موارد قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید باعث ایجاد لکه‌های قرمز رنگ روی پوست بدن می‌شود که به آن بثورات حرارتی گفته می‌شود. در این صورت پوست فرد دچار خارش و درد روزی پوست می‌شود. افرادی که در مناطق گرم و خشک زندگی می‌کنند معمولا بیش‌تر دچار این نوع اختلال می‌شوند. از علت خارش بدن در شب می‌توان به این نوع اختلال اشاره کرد.

نیش زدن حشرات

حشرات در همه جا حضور دارند و یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین دلایل خارش پوست بدن، نیش حشرات است. برای جلوگیری از نیش حشرات می‌توانید از قرص‌های حشره کش، اسپری حشره کش و یا توری مناسب برای جلوگیری از ورود حشرات به خانه استفاده کنید. برخی از راه‌های درمان نیش حشرات را بخوانید.

عفونت پوست

ممکن است به دلیل مختلفی پوست بدن دچار عفونت شود که یکی از دلایل خارش پوست بدن است. عفونت انواع مختلفی دارد که در صورت مشاهده آن حتما به پزشک مراجعه کنید. و در صورت بی توجهی به آن ممکن است عارضه‌های جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.

 

دلیل خارش پوست

 

علت خارش بدن در شب

خارش پوست در شب ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که باعث اختلال در خواب می‌شود. علت خارش بدن در شب ممکن است وجود یک بیماری زمینه‌ای، خشکی پوست و حساسیت باشد که در صورت تشدید آن باید پزشک خود را در جریان بگذارید. برخی از مهم‌ترین دلایل خارش شبانه پوست عبارتند از:

• بیماری‌های خودایمنی
• خشکی پوست
• آلرژِی
• تغییرات هورمونی
• تغییر دمای خانه
• افسردگی و استرس
• دیابت
• بارداری
• بیماری‌های کلیوی
• تیروئید
• انواع بیماری‌های پوستی مانند اگزما، پسوریازیس و درماتیت
• اختلال کم خونی
• سرطان
• عفونت
• واکنش‌های دارویی
• اختلال و فشار در اعصاب

آیا از بیماری‌های پوستی ناشی از استرس اطلاع دارید؟

بهترین دارو برای خارش بدن

قبل از استفاده از دارو برای درمان خارش پوست، بهتر است اول علت خارش پوست مشخص شود. در صورتی که خارش بدن خفیف باشد و به دلایل حساسیت و خشکی و یا گزیدگی توسط حشرات باشد، می‌توانید از داروخانه، داروی بدون نسخه تهیه کنید. در غیر این‌ صورت حتما باید به پزشک مراجعه کنید و در صورت لزوم آزمایشات لازم را انجام دهید و دلیل آن مشخص شود و سپس زیر نظر پزشک درمان شوید.

درمان خارش شدید کل بدن

اگر احساس خارش در کل بدن داشتید، برای درمان خارش پوست می‌توانید از برخی داروهای گیاهی، روغن‌های گیاهی و داروهای موجود در داروخانه‌ها استفاده کنید. مصرف این داروها خارش و تورم را کاهش می‌‌دهند و ممکن است در برخی موارد اثرات کوتاه مدت داشته باشد. بنابراین بهتر است مصرف آن را تکرار کنید.

بهترین پماد برای خارش پوست

به دلایل مختلفی خوردن دارو برای درمان خارش پوست، توسط پزشکان توصیه نمی‌شود. بنابراین بهترین روش درمان خارش بدن، استفاده از پمادهای ضدخارش است که حتما باید توسط پزشک تجویز شود. برخی از بهترین پمادها برای خارش پوست عبارتنداز:
• پماد و کرم‌های کورتیکواستروئیدی
• دوکسپین و میرتازاپین
• پماد لیدوکائین
• پماد کالامین
• آسپیرین
• داروهای ضد صرع
• تالیدومید
• ریفامپیسین

 

خارش پوست در شب

 

خارش بدن از چیست؟

همانطور که در بالا گفته شد، خارش بدن در شب علت‌های مختلفی دارد که شایع‌ترین آن‌ها خشکی پوست، حساسیت و آلرژی، کهیر، برخی بیماری‌های خودایمنی، گزش حشرات و غیره است. در صورتی‌که خارش بدن ادامه دار و شدید باشد ممکن است دلیل آن، وجود بیماری باشد و باید سریعا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. برخی از این بیماری‌ها شامل موارد زیر می‌شود.

آبله مرغان

ابتلا به آبله مرغان می‌تواند علت خارش پوست بدن باشد که توصیه می‌شود از خاراندن پوست تا بهبودی کامل خودداری نمایید. برای جلوگیری از خارش پوست در این دوره می‌توانید از پمادهای ضدخارش که توسط پزشک تجویز می‌شود استفاده کنید. این داروها شامل پماد و لوسیون‌ کالامین می‌شود که خارش پوست را به طرز چشمگیری کاهش می‌دهد.

بیماری کلیوی

علت خارش پوست بدن ممکن است نشان‌دهنده عدم تعادل مواد معدنی و مغذی در خون باشد که از وجود بیماری کلیوی خبر می‌دهد. در این مورد، خارش ب دلیل وجود مقدار بیش از حد فسفر در بدن ایجاد می‌شود. از دیگر علائم این نوع بیماری می‌توان به تورم در ناحیه دست و پا، تنگی نفس، کم اشتهایی، درد کمر و پف چشم اشاره کرد.

بیماری سلیاک

بیماری سلیاک یک نوع بیماری گوارشی است و معمولا رایج نیست. بدن فرد مبتلا با مصرف برخی مواد غذایی خاص مانند گلوتن واکنش نشان می‌دهد. ماده گلوتن به صورت پروتئین در گندم و جو وجود دارد که در صورت خوردن این دانه‌ها، عملکرد روده کوچک دچار مشکل می‌شود و نمی‌تواند مواد مغذی را جذب کند و اصطلاحا می‌گویند فرد دچار سوء تغذیه شده است.

بیماری تیروئیدی

یکی از اختلالات شایع در بین افراد، بیماری تیروئید است که در صورت ابتلا به آن، علائم زیادی در بدن ظاهر می‌شود. فرد مبتلا دچار خشکی پوست و در نهایت خارش پوست می‌شود. با کم کاری تیروئید سوخت و ساز بدن کاهش میابد، آب بدن خشک می‌شود و باعث شکستن ناخن‌ها، خارش پوست و رگه شدن کنار ناخن‌ می‌شود.

یائسگی

یائسگی در زنان در سن مشخصی رخ می‌دهد که می‌تواند یکی از مهم‌ترین علت خارش پوست در شب باشد. یائسگی باعث کاهش تولید استروژن در بدن می‌شود که نتیجه آن کاهش کلاژن سازی پوست است. کمبود کلاژن در پوست باعث می‌شود تا پوست خشک و شکننده شود و در نهایت پوست شروع به خارش می‌کند. از دیگر علائم یائسگی می‌توان به خارش در ناحیه پوست سر و دیگر نواحی بدن اشاره کرد.

سرطان

خارش پوست ممکن است به علت ابتلا به برخی سرطان‌ها باشد. سرطان‌هایی که معمولا با خارش بدن همراه هستند شامل موارد زیر می‌شوند:

  • سرطان خون
  • سزطان پستان
  •  سرطان کبد
  •  سرطان مجرای صفراوی
  • سرطان کیسه صفرا
  •  سرطان پوست

مصرف برخی از داروها

در برخی موارد به ویژه افراد حساس که مبتلا به آلرژِی هستند، در صورت مصرف برخی داروها، سیستم ایمنی بدن آن‌ها شدیدا واکنش نشان می‌دهد. برخی از داروهای حساسیت زا شامل پنی سیلین و آنتی بیوتیک‌های مرتبط، آنتی بیوتیک‌های حاوی سولفونامید‌ها، داروهای ضد تشنج، آسپرین، ایبوپروفن و دیگر داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی و داروهای شیمی درمانی می‌شود.

 

خارش بدن در شب

 

درمان خارش بدن

برای درمان خارش بدن روش‌های مختلفی وجود دارد که شامل استفاده از داروهای شیمایی، داروهای گیاهی، طب سنتی و روش‌های درمان خانگی می‌شود. اما قبل از اقدام به انتخاب یک روش درمانی توصیه می‌شود به پزشک متخصص پوست رجوع کنید و بعد از مشخص شدن علت خارش، بهترین روش درمانی برای شما تجویز شود.

درمان خانگی خارش بدن

روش درمان خانگی برای جلوگیری از خارش بدن، روشی ارزان و قابل دسترس است که برای موارد خفیف‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از بهترین روش‌های درمان خانگی برای خارش پوست شامل موارد زیر می‌شود:
• استفاده از کرم‌های مرطوب کننده در نقاط مختلف بدن که خارش آن به دلیل خشکی پوست اتفاق افتاده است. این نقاط شامل دست، صورت و پا می‌شود.
• استفاده از شامپو بدن غیر معطر که حاوی مرطوب کننده است برای کاهش خشکی و خارش پوست.
• استفاده از روغن‌های گیاهی مانند روغن نارگیل، زیتون و بادام برای چرب نگهداشتن پوست و کاهش خارش پوست.

درمان خارش بدن در طب سنتی

برای درمان خارش پوست به روش طب سنتی می‌توانید از دمنوش‌های گیاهی استفاده کنید. مصرف عرق کاسنی و شاهتره می‌تواند تاثیر بسزائی در جلوگیری و کاهش خارش پوست داشته باشد. یکی از روش‌های درمان خارش پوست در شب، ماساژ دادن ناحیه مورد نظر توسط روغن‌های موضعی مانند روغن‌های بادام شیرین، گل بنفشه، گل سرخ و روغن نارگیل می‌توانند تا حد زیادی از خارش پوست را کاهش دهند.

درمان خارش بدن با پماد ضد خارش

برای درمان خارش پوست بهترین روشی که پزشکان متخصص توصیه می‌کنند، استفاده از پمادهای ضد خارش است. انواع پمادهای ضد خارش را می‌توانید در داروخانه‌ها بدون نسخه پزشک نیز تهیه کنید. بهترین پمادهای ضد خارش عبارتند از:

• پماد بتامتازون
• پماد کالامین
• پماد دزوناید
• پماد هیدروکورتیزون
• پماد مومتازون
• پماد تریامیسونولون

درمان خارش بدن با داروی خارش بدن

برخی از مناسب‌ترین داروهای ضدخارش که توسط پزشکان نیز تجویز می‌شود، انواع داروهای آنتی‌هیستامین است که شامل سیتریزین، لوراتادین، هیدروکسی‌زین و دیفن‌هیدرامین می‌شود. مصرف این داروها در مدت زمان و فاصله زمانی مشخص تا حدودی از خارش پوست در شب جلوگیری می‌کنند.

 

درمان خارش پوست

 

درمان خارش پوست با رژیم غذایی مناسب

یکی از موثرترین روش‌های درمانی برای کاهش خارش پوست، رعایت رژیم غذایی سالم است که مصرف مواد غذایی سالم باعث حفظ رطوبت پوست و جذب مواد معدنی در پوست می‌شود. انواع مواد غذایی سالم که در درمان خارش پوست موثرند، عبارتند از: میوه‌ و سبزیجات، ماهی و گیاهان دارویی. همچنین توصیه می‌شود که در طول روز آب زیاد بنوشید تا رطوبت بدن خود را از دست ندهید.

درمان خارش بدن با مراجعه به مطب دکتر رابط

از آن‌جا که پوست بدن بسیار حساس است، اگر دچار خارش‌های مکرر و شدید هستید و با استفاده از روش‌های خانگی نتوانستید از خارش پوست جلوگیری کنید، حتما به یک پزشک متخصص در کلینیک معتبر مراجعه کنید تا به روش صحیح، نوع درمان را برایتان تجویز کند. از این رو در کلینیک معتبر دکتر رابط می‌توانید کلیه خدمات درمانی و زیبایی را با بالاترین کیفیت دریافت نمایید.

منبع: https://www.healthline.com/health/itchy-skin-at-night

 

سوالات متداول

برای خارش بدن چه بخوریم؟

مصرف برخی مواد غذایی حاوی ویتامین c، کمک زیادی به جلوگیری از خارش بدن در شب می‌کند. مصرف سبزیجات و میوه‌هایی مانند پرتقال، توت فرنگی، آناناس، انبه و فلفل دلمه که سرشار از ویتامین c هستند.

چه زمانی خارش بدن خطرناک است؟

اگر تمام روش‌های درمانی را به کار گرفتید و به نتیجه رسیدید، اگر بیش‌تر از ۱۰ روز است که خارش شما از بین نرفته است، باید بدانید که مشکل شما جدی است و سریعا به پزشک مراجعه کنید.

برای درمان خارش بدن چه کار کنیم؟

• مصرف مقدار زیادی آب
• دوش آب ولرم قبل از خوا
• استفاده از کرم‌های مرطوب کننده پوست
• استفاده از شامپو بدن حاوی نرم کننده و آبرسان
• استفاده از پمادهای حاوی ویتامین E

بهترین دکتر برای درمان سریع خارش بدن چیست؟

بهترین پزشک متخصص برای درمان سریع خارش پوست آقای دکتر مهرشاد رابط هستند که تجربه و تبحر بالایی در تشخیص و درمان انواع بیماری‌های پوستی دارند. برای مشاوره رایگان با همکاران ما تماس بگیرید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵ رای
آنچه در این بخش می خوانیم

دیگر خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *