در مقالههای قبلی درباره علت ریزش مو در زنان برای شما صحبت کرده بودیم و مهمترین علل این عارضه را در کنار هم بررسی کردیم. اما ریزش مو تنها مختص به بانوان نیست؛ کودکان نیز ممکن است گاهی دچار ریزش مو شوند. تمرکز اصلی مقاله امروز ما، بر روی دلایل ریزش مو در کودکان و بهترین راههای درمان آن است.
ریزش مو در کودکان را میتوان به عوامل مختلفی ربط داد؛ یکی از مهمترین دلایلی که باید برای این مشکل نام برد، کمبود برخی از ویتامینها است. در این مطلب میخواهیم به طور ویژه ارتباط کمبود ویتامین و ریزش مو در کودکان را بررسی کنیم. در کنار آن، دیگر دلایل شایع ریزش مو در سنین پایین و سادهترین درمانهای آن را نیز بررسی میکنیم.
کمبود چه ویتامینی باعث ریزش مو در کودکان میشود؟
کمبود ویتامین را میتوان یکی از مهمترین دلایل ریزش مو دانست؛ در کودکان کمبود ویتامین معمولاً یکی از مهمترین عوامل ریزش مو به شمار میرود. همچنین علاوه بر تغییرات هورمونی، کمبود ویتامین را میتوان از دیگر دلایل ریزش مو در دوران بارداری نیز دانست. در پاسخ به این سؤال باید کمبود ویتامینهای گروه B را علت اصلی دانست.
در صورتی بدن کودک دچار کمبود ویتامینهایی همچون B3 (نیاسین) یا B7 (بیوتین) باشد، فولیکولهای موی او ضعیف خواهند شد؛ با ضعیفشدن فولیکولهای مو باید انتظار ریزش موها را نیز داشت. همچنین تحقیقات علمی نشان داده است که ویتامینهای دیگری مانند E یا C نیز میتواند در ریزش مو یا کاهش آن تأثیرگذار باشند.
بهترین راهکار برای درمان سریع ریزش مو ناشی از کمبود ویتامین، اصلاح رژیم غذایی کودک و همچنین استفاده از مکملهای حاوی ویتامینهای موردنیاز است. مصرف ویتامینهای موردنیاز برای جلوگیری از ریزش مو، بهتر است که با تجویز پزشک باشد. در نهایت بد نیست بدانید که بزرگسالان نیز میتوانند با همین روش ریزش موهای خود را کاهش دهند.
دلایل ریزش مو در کودکان
چنان که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، کمبود ویتامین تنها یکی از دلایل ریزش مو در کودکان به شمار میرود. برای این عارضه میتوان دلایل بسیاری را نام برد که هر کدام ریشه و درمان خاص خودشان را دارند. در این بخش میخواهیم به برخی از دیگر مهمترین علل ریزش مو در سنین پایین اشاره کنیم:
۱. اختلالات تیروئیدی
از شایعترین علل ریزش مو در کودکان میتوان به اختلالات غده تیروئید اشاره کرد. کمکاری یا پرکاری تیروئید میتواند ریزش مو به همراه داشته باشد؛ همچنین این اختلال میتواند موجب عوارض جانبی دیگری مانند افزایش وزن و کاهش رشد نیز بشود. اصلاح رژیم غذایی، افزایش مصرف ید و همچنین درمانهای دارویی میتواند این عارضه را رفع کند.
۲. اختلالات هیپوفیز
بهطورکلی میتوان گفت که هرگونه اختلال هورمونی در بدن کودک میتواند ریزش مو را نیز به همراه داشته باشد. از دیگر دلایل ریزش مو در کودکان، اختلال در عملکرد غده هیپوفیز است. زمانی که این غده بهدرستی کار نکند، تعادل هورمونها در بدن به هم ریخته و به ریزش مو منجر میشود. برای درمان این عارضه باید به متخصص غدد مراجعه کنید.
۳. عفونتهای قارچی
درصورتیکه کودک به دلیل استفاده از لوازم آلوده مشترک با دیگران دچار ریزش مو شود، احتمالاً بتوان آن را به عفونتهای قارچی ربط داد. در این عفونتها ریزش مو بهصورت سکهای است؛ با استفاده از شامپوها و شویندههای ضدقارچ یا مصرف داروهای ضدقارچ میتوان این عارضه را درمان کرد.
۴. بیماری آلوپسی آریاتا
علت اصلی این عارضه، نقص در سیستم ایمنی بدن است؛ سیستم ایمنی در این بیماری بهاشتباه به فولیکولهای مو حمله کرده و موجب ریزش مو بهصورت سکهای میشود. این عارضه را نمیتوان به شکل ریشهای درمان کرد، اما با استفاده از درمانهای موضعی مانند استفاده از تونیکهای ضد ریزش یا مکملهای ویتامین ب میتوان علائم ریزش را از بین برد.
۵. بیماری پسوریازیس
هرچند که ریزش مو از علائم اصلی این بیماری نیست، اما میتوان آن را در شمار نشانههای این بیماری خودایمنی نام برد. پسوریازیس نیز از دیگر بیماریهای خودایمنی است که در آن سرعت رشد سلولها چندبرابر میشود. این بیماری ضایعات پوستی شدیدی به همراه دارد و برای درمان آن میتوان از داروهای کورتیکواستروئیدی استفاده کرد.
۶. سندروم آناژن
از دیگر علل مهم ریزش مو در کودکان میتوان به همین عارضه اشاره کرد. این بیماری بسیار شبیه به ریزش سکهای است، اما با آن فرق دارد. کودکانی که موهای روشن یا طلایی دارند بیشتر در معرض این سندروم قرار دارند و وقتی دچارش شوند، موهایشان بهصورت دستهای و بدون درد کنده میشود و میریزد تا جایی که کودک کاملاً طاس شود. برای درمان این بیماری باید از داروهای خاص استفاده کرد.
۷. تلوژن افلوویوم
یکی دیگر از عوامل ریزش موی کودکان، سندروم تلوژن افلوویم است. زمانی که کودک دچار شوک روانی بزرگی شود، مثلاً تصادف کند یا عزیزانش را از دست دهد، احتمال دارد که این عارضه نیز بروز پیدا کند. ریزش مو در این سندروم دستهای است، اما موقت است. معمولاً بعد از گذشت از دوران شوک، رشد مو نیز مجدداً آغاز خواهد شد.
۸. حساسیتهای شیمیایی
گاهی اوقات کودک به دلیل حساسیت به برخی از مواد شیمیایی ممکن است دچار ریزش مو شود. این مواد شیمیایی را میتوان در بین برخی از داروها و حتی شیمیدرمانی ناشی از سرطان پیدا کرد. با تشخیص درست و حذف ماده شیمیایی یا پایان شیمیدرمانی، ریزش مو نیز متوقف شده و رشد آغاز خواهد شد.
۹. ابتلا به کمخونی
زمانی که کودک دچار کمخونی باشد، خون، اکسیژن و مواد مغذی بهاندازه کافی به فولیکولهای موی او نخواهد رسید. در اثر همین مشکل فولیکول مو ضعیف شده و ریزش مو به وجود خواهد آمد. از دیگر علائم کمخونی میتوان به خستگی و کمبود نفس در کودک اشاره کرد. برای درمان کمخونی میتوان از مکملهای مخصوص و رژیم غذایی مناسب استفاده کرد.
۱۰. استرس و اضطراب
یکی از مهمترین دلایل ریزش مو در کودکان همین موضوع است. کودکانی که در خانوادههای ناآرام زندگی میکنند یا به دلایل مختلف تحتفشار والدین، همسالان یا جامعه هستند، بیشتر دچار استرس میشوند. استرس میتواند موجب ریزش شدید مو در آنها شود. با رفع عوامل استرسزا برای کودک و افزایش آرامش او، میتوان این نوع ریزش مو را درمان کرد.
ریزش مو در کودک ۸ ساله
علت ریزش مو در این سن میتواند هر کدام از مواردی که در بخش قبلی به آنها اشاره کردیم باشد. برای اینکه بتوانید علت ریزش مو کودک هشت ساله خود را تشخیص دهید، بهترین راهکار آن است که به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک با بررسی سابقه فرزند شما، معاینه بالینی و البته آزمایشهای لازم، دلیل ریزش را پیدا خواهد کرد.
درصورتیکه تمامی معاینات و آزمایشها طبیعی باشند، ریزش مو کودک ۸ ساله را میتوان به دلیل بلوغ زودرس دانست. در موارد عادی، ریزش موی دوران بلوغ را باید به دلایل ژنتیکی نسبت داد، اما زمانی که دلایل ریزش مو در هشت سالگی ژنتیکی باشد، باید آن را بلوغ زودرس دانست. در چنین مواقعی باید به پزشک متخصص غدد مراجعه کرد.
در نهایت اگر دلایل ژنتیکی و بلوغ زودرس نیز علت ریزش مو کودک هشت ساله را توجیه نکردند، احتمالاً باید علت اصلی را استرس و اضطراب دانست. فراهمکردن جوی آرام برای کودک و همچنین مراجعه به روانشناس، میتواند کمک بزرگی در این زمینه باشد.
علت ریزش مو در کودکان دختر چیست؟
ریزش مو در کودکان دختر را نیز به یکی از موارد یازدهگانه که در همین مقاله معرفی کردیم نسبت داد. برای بهترین تشخیص، بهتر است که به پزشک متخصص مراجعه کنیم و آزمایشهای لازم را برای کودک دختر خود انجام دهیم.
از بین تمامی موارد بالا، کمخونی، کمبود ویتامینهای گروه ب، تغییرات هورمونی و همینطور کمکاری تیروئید را میتوان رایجترین دلایل ریزش مو در دختران خردسال دانست. همچنین برخی از بافتها و مدلهای دخترانه مو، موجب فشار به فولیکول و ساقه مو شده و میتوانند ریزش را تشدید کنند.
آیا ریزش مو در کودکان خطرناک است؟
این سؤالی است که شاید برای بسیاری از والدین وجود داشته باشد. بهطورکلی در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که ریزش مو در اکثر مواقع خطرناک نیست؛ خیلی اوقات ریزش موی کودک با اصلاح رژیم غذایی، مصرف قرصها و داروهای ساده یا حتی با مراجعه به یک روانشناس درمان میشود. باید گفت که همه چیز به علت اصلی ریزش مو بستگی دارد.
درصورتیکه کودک شما دچار ریزش مو شده است، بهترین کار آن است که به متخصص اطفال مراجعه کنید. متخصص با بررسیهای دقیق و همینطور انجام آزمایشهای لازم، علت اصلی ریزش مو در کودکان را تشخیص خواهد داد. زمانی که علت اصلی ریزش مو را بدانیم، بدون شک میتوانیم درمان مؤثرتری برای آن انتخاب کنیم.
درمان ریزش مو در کودکان
حال که مهمترین دلایل ریزش مو در کودکان را میدانیم، بد نیست که نگاهی به روشهای درمان آن نیز داشته باشیم. انتخاب روش درمان، بیشتر از هر چیز دیگر به علت ریزش موی کودک بستگی دارد. پزشک متخصص ممکن است بعد از تشخیص، یکی از روشهای درمانی زیر را تجویز کند:
- اصلاح رژیم غذایی و تجویز مکملهای حاوی ویتامین B یا زینک،
- تجویز مصرف داروها و مواد غذایی حاوی ید برای اصلاح کمکار تیروئید،
- حذف برخی از داروها به دلیل و مواد غذایی به دلیل ترکیبات شیمیایی حساسیتزا،
- ارجاع به روانشناس کودک برای ریشهیابی استرس و اضطراب،
- تجویز داروهای خوراکی یا موضعی ضدقارچ برای درمان ریزش،
- تجویز برخی از داروهای کورتیکواستروئیدی برای درمان ریزش،
- تجویز تونیکها و داروهای موضعی مخصوص کاهش ریزش مو،
- تجویز داروهای مخصوص برای تحریک رشد مو (بهخصوص برای آلوپسی آریاتا)،
- آموزش روش صحیح نگهداری از مو که از آسیب به ریشه مو جلوگیری کند و غیره.
خدمات دکتر رابط برای درمان ریزش مو
در این مقاله از مجله پزشکی دکتر مهرشاد رابط، درباره ارتباط کمبود ویتامین و ریزش مو در کودکان برای شما صحبت کردیم. همچنین مهمترین و شایعترین دلایل ریزش مو در کودکان را نیز بررسی کردیم. در نهایت نیز برخی از راهکارهای درمانی ریزش مو در سنین پایین را معرفی کردیم.
اگر کودک شما دچار ریزش مو است، بهترین کار آن است که یک پزشک متخصص یا کلینیک معتبر برای درمان پیدا کنید. ما بهعنوان کلینیک فوق تخصصی پوست و مو در تهران، میتوانیم باکیفیتترین خدمات را در این زمینه به شما ارائه دهیم.
جهت تعیین وقت و دریافت مشاوره از طریق راههای زیر با ما در ارتباط باشید:
سؤالات متداول
کمبود چه ویتامینهایی موجب ریزش مو در کودک میشود؟
ویتامینهای گروه ب و همچنین ویتامین ث و ای نیز در رشد و تقویت موی کودک مؤثرند.
آیا کمکاری تیروئید موجب ریزش مو در کودک میشود؟
بله. کمکاری یا پرکاری تیروئید میتواند ریزش مو به همراه داشته باشد که با اصلاح رژیم غذایی بهراحتی درمان خواهد شد.
برای درمان ریزش مو در کودکان چه باید کرد؟
مراجعه به پزشک و انجام آزمایش اولین کار است؛ بعد از آن پزشک ممکن است با تجویز مکمل ویتامین و اصلاح رژیم غذایی یا راهکارهای دیگر ریزش را درمان کند.
متخصص و جراح پوست و زیبایی، لیزرهای پیشرفته پزشکی، کاشت مو و ابرو از دانشگاه شهیدبهشتی، دارای بورد تخصصی،
عضو ثابت انجمن متخصصین پوست و موی ایران عضو دائم آکادمی زیبایی اروپا، ارائه مقالات متعدد در کنگره های معتبر بین المللی