روش های درمان خال گوشنی

درمان یا برداشتن خال ؛ انواع خال گوشتی و پوستی

خال‌ها ضایعاتی هستند که با وجود بی خطر بودن ظاهر بدی روی پوست ایجاد می‌کنند. در این مقاله به بررسی انواع خال و درمان خال می‌پردازیم.

علت به وجود آمدن خال در بدن

خال‌ ها ضایعات کوچک روی پوست هستند که از تجمع ملانوسیت‌ ها به وجود می ‌آیند؛ ملانوسیت‌ ها سلول ‌های تولید کننده ملانین هستند که ملانین همان رنگدانه‌ های پوست می باشد. خال ‌ها می ‌توانند نا هموار، برآمده و یا صاف باشند. حتی خال ها از نظر خارج شدن یا نشدن مو از داخل آن ها نیز می توانند متفاوت باشند. همچنین باید گفت که علاوه بر این که خال ها از نظر ظاهری با یک دیگر متفاوت می باشند، این ویژگی در خال ها وجود دارد که با گذر زمان ظاهر آن ها چون اندازه و رنگ تغییر نماید. و یا حتی پس از گذشت مدت زمانی از بین بروند.

خال های دوران بارداری

برخی از خال ‌ها نسبت به تغییرات سطح هورمون‌ ها در بدن حساس هستند و در دوران بارداری و بلوغ ایجاد می ‌شوند. تعداد آن ها در دوران نوجوانی معمولاً زیاد می ‌شود و در دوران بارداری رنگ آن ها تیره ‌تر می ‌شود.

عوامل موثر بر به وجود آمدن خال

  • سن : اکثر خال‌ ها در سن ۲۰ تا ۳۰ سالگی ظاهر می ‌شوند، اما ممکن است بعضی از آن ها هنگام تولد کودک، روی پوست وجود داشته باشند.
  • بیشتر خال ها ارثی هستند : افرادی که بیشتر در معرض آفتاب هستند، خال‌ های بیشتری روی پوست ‌شان دارند.

انواع خال

خال ها به دو دسته مادرزادی و اکتسابی تقسیم می ‌شوند که تفاوت این ۲ دسته خال در ظاهر و موارد مشایه دیگری می باشد.

خال ‌های مادرزادی

خال های مادرزادی از بدو تولد روی پوست نوزاد ایجاد می ‌شوند و هنگام بزرگسالی باید مورد بررسی قرار بگیرند،‌ چون با تغییر در ظاهر و رنگ آن‌ ها در بزرگسالی، احتمال زیادی وجود دارد تا به خال ‌های بدخیم تبدیل شوند.

خال‌ های اکتسابی

خال ‌های اکتسابی معمولاً با قرار گرفتن در معرض آفتاب ایجاد می ‌شوند. بیشتر افراد ۱۰ تا ۴۰ عدد از این خال‌ ها را روی پوست ‌شان دارند.

خال های اکتسابی نیز بسته به دلیل به وجود آمدنشان، متفاوت از یک دیگر می باشند. که در ادامه دسته بندی از آن ها ارائه می نماییم:

خال ‌های گوشتی یا جانکشنال

این نوع خال از تجمع ملانوسیت ‌ها در لایه درم (لایه‌ ی میانی پوست) و اپیدرم (لای ه‌ی سطحی پوست)، به وجود می ‌آیند. این خال ‌ها مرزهای منظم و رنگدانه ‌های تیره دارند و می ‌توانند قهوه ‌ای روشن و یا تیره باشند. خال ‌های گوشتی معمولا در کودکی و نوجوانی و در کف دست و کف پا ظاهر می ‌شوند و در بزرگسالی به خال ‌های مرکب تبدیل می ‌شوند.

خال درمال

این خال ‌ها ظاهر برجسته و کروی شکلی دارند و نرم هستند و ممکن است روی آن ‌ها چند تار مو نیز دیده شود. ملانوسیت‌ هایی که این نوع خال را تشکیل می ‌دهند در لایه درم پوست قرار دارند. توده ملانوسیت، سلول ‌های بالای خود را به سمت سطح پوست سوق می ‌دهد و در نتیجه روی سطح پوست برجستگی به رنگ پوست ایجاد می ‌شود که ممکن است متمایل به قرمز رنگ هم باشند.

درمان-خال-با-برش-محل-خال

خال‌ های مرک

خال های مرک ویژگی‌ های خال های درمال و گوشتی را همزمان دارد؛ یعنی ملانوسیت ‌ها هم در لایه ‌ی درم و هم اپیدرم قرار دارند. این خال ‌ها معمولاً بزرگ می ‌شوند و رنگدانه ‌های یکنواختی دارند. رنگ خال های مرک از قهوه‌ ای روشن تا قهوه ‌ای تیره متغیر است. این خال ‌ها در دوران بلوغ به وجود می‌ آیند و موهای زبر از داخل آن‌ ها به سمت خارج رشد می ‌کند. ‌شایع ‌ترین محل ظاهر شدن خال های مرک در نیمه بالایی بدن می باشد.

 خال آپیتیک یا دیسپلاستیک

خال آپیتیک یا دیسپلاستیک ظاهر عجیب و غریبی دارند و رنگ یکنواختی دارند. ممکن است سرطانی به نظر برسند اما خوشبختانه قابل درمان هستند و بدخیم و سرطانی نمی باشند.

بهترین روش درمان خال

بهترین روش درمان خال لیزر درمانی است. لیزر درمانی با فوتونا، یکی از پیشرفته ‌ترین و موثرترین روش ‌های درمان انواع خال است. این روش کاملا غیرتهاجمی است، یعنی بدون درد، خونریزی، سوختگی، جراحی، بریدگی و بخیه انجام می ‌شود. از آنجایی که عوامل به وجود آورنده خال ‌ها در لایه ‌های عمیق پوست قرار دارند،  لیزر فوتونا، تنها لیزری است که می‌ تواند هم سطح پوست و هم لایه ‌های عمیق پوست را هدف قرار دهد، از این رو خال‌ ها برای همیشه از بین می‌ روند و امکان ظاهر شدن مجدد آن ها وجود نخواهد داشت.

تاثیر لیزر فوتونا بر از بین بردن خال

لیزر فوتونا با تاثیرگذاری روی سطح پوست باعث پاکسازی و لایه ‌برداری سطح پوست نیز می‌ شود، بنابراین بعد از درمان هیچ ‌گونه اسکار و یا جای زخم و لک روی پوست باقی نمی ‌ماند. لیزر فوتونا، با نفوذ به لایه‌ های عمیق پوست، باعث می ‌شود تا گرمای حاصل از آن، ریشه خال‌ ها را در لایه‌ ی درم پوست بسوزاند و از بین ببرد.

علائم خطرناک بودن خال ها

  • زمانی که ظاهر و رنگ خال ها تغییر کنند.
  • خال ها شکل نا منظم پیدا کنند.
  • خال ها از حالت گرد یا بیضی بودن خارج شوند.
  • تعداد خال‌ ها افزایش پیدا کند.
  • در سنین بالا روی پوست خال ایجاد شود.

بهترین کلینیک درمان خال در تهران

برای درمان و از بین بردن خال ها بسیار ضروری می باشد که در ابتدا توسط یک پزشک متخصص پوست و مو مورد معاینه قرار گیرید تا علت به وجود آمدن خال و نوع آن مشخص گردد. پس از مشخص شدن نوع خال نیز در صورتی که جز دسته ی خال های خطرناک نباشد، می توانید برای درمان زیبایی و از بین بردن خال ها به وسیله لیزر اقدام نمایید.

خال گوشتی چیست؟

خال گوشتی یا اسکین تگ یک نوع تومور خوش خیم روی سطح پوست است که از رشته، مجرا، سلول عصبی، چربی و اپیدرم تشکیل می‌شود. خال‌های گوشتی ظاهری شبیه به بالن داشته و به رنگ قهوه‌ای هستند. این زائده‌های پوستی معمولا به شکل برجسته روی سطح پوست ایجاد می‌شوند. در صورتی که این خال‌ها روی صورت یا نقاط قابل دید ایجاد شده باشند، از لحاظ زیبایی جلوه بدی دارند. در این صورت افراد به دنبال راهی برای برداشت خال گوشتی می‌گردند. خوشبختانه روش‌های مختلف جهت حذف و درمان خال گوشتی وجود دارد.

انواع خال گوشتی

خال‌های گوشتی از لحاظ ایجاد روی سطح پوست به دو دسته بندی مختلف تقسیم می‌شوند که عبارتند از:
• خال های گوشتی مادرزادی: به آن دسته از تگ‌های پوستی گفته می‌شود که از بدو تولد روی پوست افراد وجود داشته‌اند.
• خال های گوشتی دیسپلازی: به آن دسته از تگ های پوستی اطلاق می‌شود که پس از تولد به دلایل مختلف روی پوست بروز پیدا می‌کند. این خال ها اندازه بزرگی داشته و به رنگ قهوه ای هستند.

علت ایجاد خال گوشتی

قبل از برداشت خال گوشتی سوالی که برای بسیاری از افراد بروز پیدا می‌کند این است که تگ پوستی چرا روی سطح پوست ایجاد می‌شود؟ از دلایل بروز خال‌های گوشتی روی پوست می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

• ژنتیک: چنانچه پدر یا مادر دارای خال گوشتی باشد، احتمال بروز این زائده در کودک افزایش پیدا می‌کند.
• اشعه ماورا بنفش: در فصول گرم سال به دلیل شدت اشعات ماور بنفش خال ها بروز پیدا میکنند. همچنین رنگ خال ها بیشتر می‌شود.
• بیماری: برخی از بیماری ها نظیر چاقی یا دیابت احتمال ایجاد تگ های پوستی را افزایش می‌دهد.
• سایر عوامل: عواملی نظیر چاقی، دیابت، بارداری، ویروس پاپیلومای انسانی، فشار خون، عدم توازن در هورمون جنسی و … در بروز خال های گوشتی تاثیر بسزایی دارند.

نواحی ایجاد خال گوشتی

خال‌های گوشتی تقریبا در تمام نقاط بدن ایجاد می‌شود. با این حال برخی از نواحی نظیر چشم‌ها کمتر با تگ پوستی مواجه هستند. شایع‌ترین قسمت هایی که خال گوشتی در ان رشد می‌کند، عبارت است از:

• صورت
• زیربغل
• کشاله ران
• پلک
• گردن
• قفسه سینه
• زیر سینه

معمولا خال‌های گوشتی به اندازه سر سوزن هستند، اما ممکن است در ادامه رشد کنند. یک خال گوشتی معمولا به اندازه ۱ الی ۲ سانتی رشد می‌نماید. البته در موارد نادر قطر خال گوشتی به ۵ سانت هم می‌رسد.

درمان خال گوشتی (تکنیک های برداشت خال گوشتی)

روش‌های مختلفی جهت درمان خال های گوشتی وجود دارد. در ادامه با درمان های خال گوشی آشنا می‌شویم:

جراحی خال گوشتی

جراحی برای درمان خال گوشتی روش‌های مختلف انجام می‌شود. تراشیدن، بیوپسی پانچ و عمل جراحی از جمله روش هایی است که برای از بین بردن این زائده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. روند این جراحی ها تقریبا یکسان است. پزشک با استفاده از تزریق بی حسی خال را از روی سطح پوست برداشته و محل درمان را بخیه می‌زند.

انواع خال پوستی کدام است؟

همان‌طور که پیش‌تر نیز به آن اشاره کردیم، خال پوستی انواع و اقسام مختلفی دارد؛ خال سیاه روی پوست معمولاً متداول‌ترین شکل خال است، اما انواع آن صرفاً به این یک مورد محدود نمی‌شود. از جمله مهم‌ترین انواع خال پوستی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

۱. خال معمولی یا اکتسابی

ساده‌ترین و بی‌خطرترین انواع خال که شاید روی بدن همه ما وجود داشته باشد، خال اکتسابی یا همان خال معمولی است. همان‌طور که از نام این خال نیز پیداست، ما در طول زندگی خود آن‌ها کسب می‌کنیم. این خال‌ها بسیار طبیعی هستند و به دلایل مختلفی ممکن است روی پوست ما پررنگ شده یا گاهی کم‌رنگ شوند.

1. خال معمولی یا اکتسابی

۲. خال مادرزادی

برخی از خال‌ها از بدو تولد همراه ما هستند؛ به‌عبارت‌دیگر، این خال‌ها قبل از تولد و در زمان جنین بر روی پوست ما ایجاد شده‌اند. ابعاد این خال‌ها می‌تواند متفاوت باشد، برخی از آن‌ها ۲ سانتی‌متر بوده و برخی دیگر نیز ممکن است بیشتر از ۲۰ سانتی‌متر از پوست شما درگیر کنند.

2. خال مادرزادی

۳. خال گوشتی

از دیگر انواع متداول خال می‌توانیم به خال‌های گوشتی اشاره کنیم. بنا بر آمار پزشکی، بسیاری از افراد حداقل ۱ خال گوشتی بر روی پوست خود دارند. خال گوشتی مانند یک زائده بوده و برجستگی دارد. این خال‌ها خوش‌خیم بوده و کاملا بی‌خطر هستند. جراحی یا لیزر را می‌توان بهترین روش برداشت خال گوشتی در نظر گرفت.

3. خال گوشتی

۴. خال ملانوسیتی

از انواع خال‌های گوشتی مادرزادی، می‌توان به خال‌های ملانوسیتی اشاره کرد. اگر اندازه این خال در بدو تولد کوچک باشد، احتمال اینکه به‌مرورزمان از بین برود بسیار زیاد است؛ اما اگر این خال  از همان بدو تولد بزرگ باشد، احتمال ازبین‌رفتن آن با افزایش رشد کودک، بسیار اندک خواهد بود. توجه داشته باشید که این خال‌ها ممکن است منجر به سرطان پوست در افراد شوند؛ پس بهتر است که آن‌ها را جدی بگیرید.

4. خال ملانوسیتی

۵. خال دیسپلاستیک

از جمله دیگر خال‌های بی‌خطر پوست، می‌توانیم به همین مورد اشاره کنیم. این خال‌های معمولاً برجسته بوده و گاهی نیز ممکن است کاملاً مسطح باشند. این خال هیچ شکل ظاهری معینی ندارد؛ تنها نشانه بارزش نیز این است که ممکن است در پوست‌های روشن‌تر، بیشتر ایجاد شود. این خال‌ها معمولاً به تعداد زیاد بر روی شانه، بازو و کمر ایجاد می‌شوند.

5. خال دیسپلاستیک

۶. خال جانکشن

خال‌های سیاه روی پوست یا همان‌ خال‌های جانکشن، از دیگر انواع بی‌خطر خال به شمار می‌رود و خیلی زود هم خودبه‌خود درمان می‌شوند. رنگ این خال معمولاً قهوه‌ای تیره بوده و بیشتر می‌توان را در کف پا یا در ناحیه آلت تناسلی مشاهده کرد اندازه این نیز در ۹۰ درصد از مواقع، کمتر از ۲ سانتی‌متر است. این خال در زمان بلوغ از بین می‌رود.

6. خال جانکشن

۷. خال مرکب

اگر شکل ظاهری خال‌های جانکشن و خال‌های گوشتی را با یکدیگر ترکیب کنیم، با خال مرکب روبه‌رو خواهیم شد. این خال‌ها معمولاً کوچک هستند، رنگ آن‌ها قهوه‌ای روشن یا تیره است و در به‌صورت متداول روی بدن (شکم، کمر و غیره) دیده می‌شوند. این خال را نیز می‌توان در زمره خال‌های بی‌خطر قرار داد.

7. خال مرکب

۸. خال زیرپوستی یا اینترادرمال

همان‌طور که از نام این خال به‌خوبی پیداست، در بیشتر مواقع می‌توان آن‌ها را زیر لایه‌های اولیه پوست یا در اعماق پوست پیدا کرد. این خال‌ها معمولاً برجسته هستند و می‌توان با لمس‌کردن پیدایشان کرد. این خال‌ها در سنین پایین ایجاد می‌شوند و رفته‌رفته به‌مرورزمان کم‌رنگ‌تر خواهند شد.

۹. خال آبی

از نام این نوع خال نیز می‌توان به ماهیت آن پی برد. خال‌های آبی به رنگ آبی هستند و معمولاً برجستگی خاصی بر روی پوست ندارند. روی سر و گردن، اصلی‌ترین محل ایجاد این خال به شمار می‌رود. بهترین روش برداشت خال آبی، لیزر است که باید توسط پزشک یک متخصص پوست تجویز شود.

9. خال آبی

۱۰. خال هاله‌ای

در نهایت، نوبت به خال‌های هاله‌ای یا هاله‌دار می‌رسد. خال هاله‌ای شبیه به یک ضایعه پوستی است که دور آن هاله‌ای به رنگ روشن وجود دارد. این خال‌ها را به‌خصوص در سنین بالاتر، باید بسیار جدی گرفت؛ زیرا بروز آن‌ها بر روی پوست می‌تواند نشانه‌ای بروز سرطان باشد. در سنین پایین، مثلا در میان نوجوانان، این خال خطر چندانی برای فرد به همراه نخواهد داشت.

برداشت-خال-با-لیزر

آشنایی با روش‌های برداشتن خال پوستی

بسیاری از خال‌های نیازی به درمان ندارند و خودبه‌خود از بین می‌روند؛ اما به‌هرحال احتمال خیلی زیادی وجود دارد که زیبایی ظاهری ما را تحت‌تأثیر قرار دهند. درست به همین دلیل می‌توان گفت که درمان خال مهم است؛ گاهی اوقات خال‌ها ممکن است سرطانی باشند که درمان آن‌ها حتی اهمیت بیشتری نیز پیدا می‌کند.

از جمله متداول‌ترین روش‌های درمان خال را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

۱. برداشتن خال مسطح با لیزر

به‌جرئت می‌توان گفت که بهترین روش برداشت خال، استفاده از لیزر است. با استفاده از این روش می‌توان انواع و اقسام خال‌های پوستی را درمان کرد و از بابت برگشت آن نیز هیچ‌گونه نگرانی نداشت. لیزر خال معمولاً ۳ جلسه طول می‌کشد و گاهی با بی‌حسی نیز همراه است. گفتنی است که برای درمان لک صورت نیز می‌توان از لیزر استفاده کرد.

۲. سوزاندن خال با کوتر

قدیمی‌ترین روش درمان خال صورت، سوزاندن آن است. در این روش با دستگاهی به اسم کوتر، خال پوستی (به‌خصوص خال گوشتی) را می‌سوزانند. این روش درمان بسیار خوب است، اما مهم‌ترین عیبش آن است که منجر به ایجاد لکه و اسکار بر روی پوست می‌شود؛ به همین دلیل تنها برای خال‌های کوچ از آن استفاده می‌شود.

۳. تراشیدن محل خال

از روش‌های درمان خال با جراحی، می‌توان به تراشیدن خال اشاره کرد. این روش برای خال‌های برجسته استفاده می‌کنند. در این روش محل خال بی‌حس شده و خال آن‌قدر تراشیده می‌شود که با پوست هم‌سطح شود.

۴. پانچ کردن خال

دیگر روش درمان خال با جراحی، می‌توان به پانچ کردن خال اشاره کرد. در این روش، پزشک متخصص برای برداشت خال از روی پوست، آن ناحیه را با دستگاه مخصوص پانچ می‌کند. از این روش نیز بیشتر برای خال‌های کوچک استفاده می‌شود.

۵. برش محل خال

خال‌هایی که عمیق و بدخیم باشند را با استفاده از این روش می‌توان درمان کرد. از سنگین‌ترین روش‌های درمان خال با جراحی، می‌توان به همین مورد اشاره کرد. اگر خال ریشه‌دار باشد، پزشک متخصص کاملاً آن را از رو و زیر پوست برش داده و سپس محل آن را با بخیه، می‌بندد. گاهی اوقات ممکن است برای درمان هیدرادنیت چرکی نیز از این روش جراحی استفاده شود.

۶. روش کرایو یا فریز خال

از دیگر انواع بهترین روش برداشت خال می‌توانیم به کرایو یا فریز کردن آن اشاره کنیم. در این روش محل خال را با نیتروژن مایع فریز می‌کنند و سپس محل منجمد شده را از روی پوست بر می‌دارند. این روش را نیز برای خال‌های پوستی سطحی و کوچی استفاده می‌کنند؛ اما گاهی ممکن است که نواحی سالم اطراف خال نیز توسط این روش آسیب ببیند.

۷. برداشت خال با پلاسما

استفاده از پلاسما از جدیدترین روش‌های درمان خال پوستی به شمار می‌رود و تأثیرگذاری آن نیز بسیار بالا است. اگر خال نزدیک به نواحی حساس مانند چشم یا پلک باشد، این روش بهترین گزینه خواهد بود. این روش درد ندارد و اثری هم از خود نیز به جا نخواهد گذاشت.

۸. استفاده از امواج مایکروویو

یکی از بی‌اثرترین روش‌های درمان خال پوست، می‌توان به روش تراش با رادیو فرکانسی یا استفاده از امواج مایکروویو اشاره کنیم. در این روش پوست هیچ آسیبی نخواهد دید و دچار اسکار نخواهد شد. با این روش می‌توان انواع خال پوستی و همین‌طور انواع ضایعات و زگیل‌ها را به‌راحتی از بین برد. در مواقع نادر، ممکن است برای درمان بیماری رنگ‌دانه‌ای نیز از رادیو فرکانسی نیز استفاده شود.

قبل-و-بعد-از-برداشت-خال