یکی از شایعترین بیماریهای پوستی و عفونی که در اثر آمیزش و رابطه جنسی به وجود میآید؛ زگیل تناسلی است. این بیماری در زنان و مردان به شکلهای مختلفی خود را نشان میدهد.
نکته مهم اینجا است که زگیل تناسلی حتی در اثر تماس پوست هم منتقل میشود؛ به همین دلیل به محض بروز نخستین نشانهها باید این بیماری را جدی گرفت و برای درمان آن اقدام کرد. در این مقاله قصد داریم همه اطلاعات لازم را درباره زگیل تناسلی در زنان با شما در میان بگذاریم تا بتوانید از خود در برابر این بیماری محافظت کنید.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی یک بیماری آمیزشی بسیار جدی است که در اثر انتقال ویروسی به نام HPV یا پاپیلومای انسانی ایجاد میشود. HPV یک نوع ویروس DNA دار است که میتواند در صورت تماس مستقیم با پوست افراد، به آنها منتقل شده و عارضههایی برآمده را بر روی نواحی مختلف ایجاد کند.
نکته مهم اینجا است که همه انواع زگیل تناسلی خطرناک نیست و در صورت تشخیص به موقع میتوان به راحتی آنها را درمان کرد. اما اگر زگیل تناسلی در زنان به موقع تشخیص داده نشده و برای درمان آن اقدامی صورت نگیرد؛ ممکن است باعث ابتلای آنها به سرطان رحم و دهانه رحم شود. حتی میتواند یکی از علل ابتلا به بیماری سرطان روده بزرگ هم باشد. در ادامه در رابطه با روش های درمان زگیل تناسلی صحبت می کنیم.
زگیل تناسلی در چه زنانی شایعتر است؟
نتایج تحقیقات نشان دادهاند که 75 درصد زنان پس از رسیدن به سن بلوغ، در معرض ابتلا به بیماری زگیل تناسلی هستند. با این حال بررسی آمار بیماران مبتلا نشان میدهد که نیمی از بیماران در بازه سنی 15 تا 25 سال قرار دارند. بر این اساس میتوان گفت که بانوان در سنین زیر 30 سال بیشتر در معرض ابتلا به زگیل تناسلی هستند.
علاوه بر این مورد، شرایط دیگری هم میتواند زمینه ابتلا به زگیل تناسلی در زنان را فراهم کند که از قرار زیر هستند:
- داشتن سیستم ایمنی ضعیف یا بیماریهای خود ایمنی
- مصرف سیگار و قلیان
- تعدد شرکای جنسی
- تجاوز و تعرض جنسی
زگیل تناسلی در چه قسمتهایی ایجاد میشود؟
زگیل تناسلی در زنان میتواند در تمام قسمتهایی ایجاد شود که در معرض تماس جنسی هستند. به طور کلی سه قسمت از بدن زنان بیشترین احتمال ابتلا به زگیل را در خود دارند که عبارتاند از:
- واژن
- مقعد
- دهان و زبان
علاوه بر اینها دهانه رحم و کشاله ران هم ممکن است نشانههایی از زگیل تناسلی را در خود داشته باشند.
علائم زگیل تناسلی در زنان چیست؟
بیماری HPV در برخی از مواقع بدون هیچ علامت خاصی است و در نواحی داخلی دستگاه تناسلی اتفاق می افتد؛ به همین دلیل ممکن است تشخیص آن دشوار است. در این موارد تنها افرادی میتوانند به موقع ابتلا به بیماری زگیل تناسلی را تشخیص دهند که به طور مرتب تحت مراقبتهای پزشکی باشند.
اما در بسیاری از اوقات نشانههای واضح و مشخصی دارد که حتی خود فرد هم میتواند با دیدن این نشانهها، بروز این بیماری را در دستگاه تناسلی خود تشخیص دهد. البته باید بدانید که در بیشتر موارد علائم بیرونی زمانی خود را نشان میدهند که ماهها از ابتلا به این بیماری گذشته باشد.
نکته مهم اینجا است که علائم زگیل تناسلی در مردان راحتتر از زنان تشخیص داده میشود. اگر میخواهید اطلاعات کاملتری را درباره این بیماری در مردان به دست آورید؛ میتوانید مقاله زگیل تناسلی در مردان را مطالعه کنید.
اصلیترین نشانههای ظاهری بروز زگیل تناسلی در زنان از قرار زیر هستند:
- ایجاد زائدههای سفت و توپر در اطراف ناحیه تناسلی و مقعد،
- ایجاد برآمدگیهایی به صورت خوشهای و متمرکز،
- احساس خارش و سوزش در ناحیه مقعد یا واژن،
- وجود رطوبت و ترشحات غیرعادی از ناحیه مقعد و واژن،
- خونریزی پس از رابطه جنسی واژینال،
- انسداد مجاری ادراری در صورت ایجاد زگیل در این نواحی،
- احساس درد در نواحی مبتلا به زگیل تناسلی،
- افزایش ناگهانی مقدار ترشحات واژینال،
- تغییر رنگ جزئی در ناحیه میزبان،
- خونریزی در ضایعات پوستی.
زائدههایی که در اثر زگیل تناسلی در نواحی مختلف بدن به وجود میآیند؛ معمولا به رنگ پوست هستند. این زائدهها شکلی خوشهای دارند یا شبیه به گل کلم هستند.
راه های تشخیص زگیل تناسلی چیست؟
همانطور که گفتیم ویروس HPV یک ویروس DNA دار است؛ در نتیجه در مواردی میتوان برای تشخیص انواع سرطانی آن، از آزمایش DNA استفاده کرد. اما در بسیاری از کشورهای جهان تنها از معاینات دورهای پاپ اسمیر و بالینی برای تشخیص احتمال ابتلا به این بیماری استفاده میشود و آزمایش DNA تنها در صورت بروز علائم پیش سرطانی انجام خواهد شد.
علت ایجاد زگیل تناسلی در زنان چیست ؟
نکته مهمی که باید بدانید این است که زگیل تناسلی به خودی خود به وجود نمیآید؛ بلکه یک بیماری مسری است که معمولا از شریک جنسی افراد به آنها منتقل شده و یا در اثر تماس پوستی مستقیم با افراد آلوده در زنان به وجود میآید. ویروس زگیل تناسلی بسیار مسری است و به محض برقراری تماس مستقیم منتقل خواهد شد.
آیا زگیل تناسلی در زنان خطرناک است ؟
در صورتی که زگیل تناسلی در زنان به موقع تشخیص داده شود؛ میتوان با استفاده از روشهای خاصی آن را کنترل کرده و از پیشروی آن جلوگیری کرد. اما اگر زگیلهای تناسلی درمان نشوند؛ ویروس HPV فرصت گسترش در بدن را پیدا خواهد کرد. گسترش ویروس HPV در بدن میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد که از قرار زیر هستند:
1- سرطان رحم یا دهانه رحم
ویروس زگیل تناسلی میتواند باعث ایجاد تغییرات غیرطبیعی در سلولهای دهانه رحم شود؛ این افزایش رشد سلولی باعث میشود که بدن به سمت سرطان دهانه رحم پیش برود. این موضوع تا حد زیادی بستگی به نوع ویروس HPV دارد که بدن شما را درگیر کرده است؛ تحقیقات نشان دادهاند که دو نوع HPV16 و HPV18 از خطرناکترین انواع زگیل تناسلی و عامل ایجاد سرطان رحم هستند.
با انجام مرتب آزمایش پاپ اسمیر یا پاپانیکولا میتوان در مراحل اولیه این سرطان را تشخیص داده و از پیشرفت آن جلوگیری کرد. این بیماری در مراحل پیشرفته باعث ایجاد درد در نواحی مختلف اطراف دستگاه تناسلی شده و هیچ راه درمانی برای آن وجود ندارد. به همین دلیل بانوانی که رابطه جنسی دارند؛ باید انجام پاپ اسمیر را جدی بگیرند.
2- سرطان واژن
یکی از مشکلات اصلی که بانوان جوان را پس از ابتلا به زگیل تناسلی تهدید میکند؛ سرطان واژن است. سلولهای بافت واژن هم درست مانند سلولهای رحم، قبل از ابتلا به سرطان دچار تغییر میشوند که با انجام پاپ اسمیر قابل تشخیص است.
3- سرطان مقعد
داشتن رابطه جنسی مقعدی و ایجاد زگیل تناسلی در این ناحیه میتواند زمینه ساز یکی از انواع سرطان به نام آنال کانسر یا سرطان مقعد شود.
4- بدخیمیهای دهان
افرادی که سکس دهانی انجام میدهند باید مراقب ابتلا به زگیل تناسلی و در نهایت سرطان بافتهای پوششی دهان و گلو باشند.
چگونه میتوان از ابتلا به زگیل تناسلی در زنان جلوگیری کرد؟
امروزه عادتهای جنسی در افراد تغییر کرده است؛ همین موضوع باعث شده که حداقل سن ابتلا به زگیل تناسلی در زنان تا حد زیادی کاهش پیدا کند. از مهمترین اقداماتی که میتوانید برای جلوگیری از ابتلا به بیماری زگیل تناسلی در زنان انجام دهید؛ از قرار زیر هستند:
- استفاده از کاندوم در رابطه جنسی تا حد زیادی احتمال انتقال ویروس را کاهش خواهد داد.
- افزایش اطلاعات درباره رابطه جنسی صحیح و راههای جلوگیری از انتقال بیماریهای مقاربتی میتواند به شما در داشتن یک رابطه جنسی سالم کمک کند.
- برای اپیلاسیون به مراکزی مراجعه کنید که از لوازم یک بار مصرف استفاده میکنند.
- توجه به نشانههای بروز بیماری در شریک جنسی،
- انجام پاپ اسمیر و دیگر اقدامات مراقبتی به طور منظم،
- خودداری از شرکت در رابطه جنسی مشکوک و مراقبت نشده،
- تزریق واکسن گارداسیل.
علاوه بر این بسته به اینکه در کدام بازه سنی قرار دارید؛ توصیه میشود که مراقبتهایی را به صورت دورهای انجام دهید تا در صورت ابتلا به این بیماری بتوان به سرعت آن را تشخیص داد:
- خانمهای 21 تا 29 ساله : انجام آزمایش غربالگری دهانه رحم یا پاپ اسمیر هر 3 سال یک بار.
- خانمهای 30 تا 65 ساله : انجام آزمایش پاپ اسمیر و HPV در بازههای زمانی 3 تا 5 ساله.
واکسن گارداسیل چیست؟
واکسن گارداسیل یکی از بهترین راهها برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی در زنان است که تحت نظر پزشک متخصص زنان تزریق میشود. این واکسن چهار ظرفیتی قابلیت جلوگیری از ابتلا به چهار نوع ویروس زگیل تناسلی در زنان به نامهای HPV6، HPV11، HPV16 و HPV18 را دارد.
به همین دلیل تزریق آن میتواند از ابتلا به سرطان دهانه رحم هم جلوگیری کند. به طور معمول پزشکان تزریق این واکسن را از سن نه تا 45 سالگی به زنان توصیه میکنند. هرچند با تزریق واکسن باز هم احتمال ابتلا به زگیل تناسلی در زنان از بین نمیرود؛ اما میتوان با این کار تا حد زیادی عوارض این بیماری و خطرات آن را از بین برد.
واکسن گارداسیلی که در سالهای اخیر به بانوان تزریق میشود؛ میتواند پنج نوع دیگر از بیماری زگیل تناسلی را هم تحت تاثیر قرار دهد.
آیا امکان بروز زگیل تناسلی در دختران باکره و دختربچهها هم وجود دارد؟
همانطور که گفتیم یکی از راههای اصلی انتقال ویروس HPV به بدن بانوان، داشتن رابطه جنسی است؛ بنابراین به طور معمول دختران باکره به این بیماری مبتلا نمیشوند.
اما نکته مهم اینجا است که هرگونه تماس پوستی مستقیم با افراد آلوده به این ویروس میتواند منجر به ایجاد زگیل تناسلی در نواحی مختلف شود. برای مثال دخترانی که در دوران عقد رابطه جنسی واژینال نداشتهاند؛ ممکن است در اثر رابطه جنسی مقعدی یا دهانی به این ویروس مبتلا شوند. به علاوه تماس دست آلوده با قسمتهای تناسلی هم میتواند زمینه انتقال این ویروس را فراهم کند.
نکته مهم دیگری که باید بدانید؛ این است که احتمال ابتلای کودکان به زگیل تناسلی وجود دارد. مادرانی که به ویروس HPV مبتلا هستند؛ در صورت زایمان طبیعی یا واژینال، میتوانند این ویروس را به کودک خود منتقل کنند. به علاوه تماس دست آلوده با ناحیه تناسلی کودک و یا تجاوز جنسی به او، میتواند زمینه ساز ابتلای دختربچهها به بیماری زگیل تناسلی باشد.
انواع روش های درمان زگیل تناسلی در بانوان
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای زگیل تناسلی در زنان وجود ندارد؛ به عبارت بهتر روشهای درمانی موجود تنها قادر هستند که زگیلها را از بین ببرند، اما نمیتوانند ویروس را به طور کامل از بدن خارج کنند. به همین دلیل امکان عود کردن مجدد بیماری وجود خواهد داشت.
شما میتوانید با مطالعه مقاله درمان خانگی زگیل تناسلی از برخی مواد طبیعی برای از بین بردن این ضایعات جلوگیری کنید؛ اما در مواردی که این بیماری گسترش یافته باشد، باید از راهکارهای کلینیکی برای درمان استفاده کنید. رایجترین راههای درمانی زگیل تناسلی در زنان عبارتاند از:
1- کرایوتراپی
کرایوتراپی یک راه درمانی است که با فریز کردن زگیل تناسلی میتواند باعث از بین رفتن این ضایعه پوستی شود. در این روش از اسپری نیتروژن مایع استفاده میشود و یک روش درمان سرپایی است که بیشتر از ده دقیقه طول نخواهد کشید.
اگر زگیلهای تناسلی در ناحیه گستردهای از پوست پخش شده باشند؛ استفاده از این شیوه ممکن است دردناک باشد. این روش به طور معمول پس از یک تا چهار جلسه جواب میدهد؛ این جلسهها با فاصله زمانی یک تا سه هفته انجام میشوند. معمولا دو هفته پس از کرایوتراپی، زگیلهای تناسلی از بین میروند و جای آنها بر روی پوست باقی نمیماند.
2- استفاده از دارو و پماد
اگر زگیلهای تناسلی خیلی کوچک و در مراحل ابتدایی باشند؛ از داروها و پمادهای موضعی برای درمان این بیماری استفاده میشود. پودوفیلوکس، ایمی کوئیمود، پودوفیلین و تری کلرو استیک اسید از اصلیترین داروهای موضعی برای درمان زگیل تناسلی هستند.
برای درمان با استفاده از این روش باید پماد را حدود یک تا چهار ساعت بر روی زگیلها قرار داده و پس از گذشت این مدت، آن را با دقت بشویید. این شیوه درمانی معمولا به یک سال زمان نیاز دارد و باید هر هفته تکرار شود. توصیه میشود که در زمان بارداری از این شیوه درمانی استفاده نکنید.
3- استفاده از لیزر
اگر به دنبال یک روش غیرتهاجمی برای درمان زگیل تناسلی هستید؛ میتوانید از لیزر استفاده کنید. برای انجام این کار باید به یک کلینیک معتبر مراجعه نمایید تا بتوانند با استفاده از لیزر درست با طول موج مناسب، شما را از شر زگیلهای تناسلی راحت کنند.
4- برش جراحی
برخی از اوقات به دلیل بزرگ بودن زگیلهای تناسلی، لازم است که از جراحی برای کوچک کردن اندازه آنها استفاده کرد. این روش معمولا قبل از انجام کرایوتراپی استفاده میشود.
5- الکتروکاتری
در این روش از یک ابزار الکتریکی برای سوزاندن زگیلهای تناسلی استفاده میشود؛ برای این کار نیاز به بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی وجود خواهد داشت.
علاوه بر این روشها، انجام برخی از اقدامات ساده هم میتواند به بهبود نتیجه درمان کمک کند. این اقدامات از قرار زیر هستند:
- برای زدن موهای ناحیه تناسلی از تیغ و موبر استفاده نکنید و ماشینهای اصلاح با شماره نه چندان کم را جایگزین این روش کنید.
- از خاراندن ناحیه تناسلی و خشک کردن آن به صورت مالشی خودداری کنید.
- برای شستشوی ناحیه تناسلی از لیف استفاده نکنید.
- تا حد امکان در طول دوره درمانی، رابطه جنسی خود را محدود کنید.
آیا برای درمان زگیل تناسلی بانوان راه حلی وجود دارد؟
در حال حاضر روش های مختلفی برای درمان زگیل تناسلی بانوان وجود دارد. که یکی از بهترین آن ها درمان زگیل تناسلی بانوان به کمک لیزر می باشد. ما در این مقاله به بررسی روش های مختلف درمانن زگیل تناسلی در بانوان می پردازیم. و مزایا و معایب هر یک از این روش ها را بیان می نماییم.
چه کنیم تا به زگیل تناسلی مبتلا نشویم؟
بدون شک تنها راه عدم ابتلا به زگیل تناسلی رعایت بهداشت می باشد. چرا که همان طور که اشاره شد، این ویروس از طریق تماس به هر طریقی با افراد مبتلا به ویروس HPV منتقل می شود.
بدون دیدگاه