لیکن پلان یک راش پوستی خارش دار و غیر عفونی است که می تواند بسیاری از نواحی بدن را تحت تاثیر قرار دهد. دست ها، پا ها، تنه، دهان، ناخن ها، پوست سر، فرج، واژن و ناحیه تناسلی از جمله این نواحی به شمار می روند. علت دقیق بیماری لیکن پلان ناشناخته است. این بیماری، عفونی نیست و به صورت وراثتی انتقال نمی یابد. همچنین لیکن پلان به افراد دیگر از جمله شرکای جنسی انتقال نمی یابد. پزشک معمولا با معاینه راش و پرسیدن درباره علائم می تواند بیماری را تشخیص دهد. در رابطه با بیماری لیکن پلان دهانی نیز باید گفت که اغلب در بررسی های دوره ای دندانپزشکی این بیماری تشخیص داده می شود.

  • بهترین پزشک درمان لیکن پلان
  • دارو های درمان لیکن پلان
  • علائم لیکن پلان
  • علت ابتلا به لیکن پلان
درمان لیکن پوستی

درخواست نوبت یا وقت مشاوره

لطفا نام و شماره موبایل خود را در فرم زیر وارد کنید

دریافت مشاوره

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

چه افرادی به لیکن پلان پوستی مبتلا می شوند؟

تخمین زده می شود که لیکن پلان در حدود ۱ تا ۲ درصد جمعیت جهانی را به خود مبتلا کرده باشد. این بیماری در افراد بالغ بالای ۴۰ سال بیشتر دیده می شود. لیکن پلان پوستی مردان و زنان را به طور یکسان مبتلا می کند. با این حال، لیکن پلان دهانی در زنان رواج بیشتری داشته و در ۵۰ درصد موارد ابتلا خانم ها به بیماری لیکن پلان، ناحیه دهان نیز درگیر می شود.

علت ابتلا به بیماری لیکن پلان

در اغلب موارد، علت لیکن پلان مشخص نیست.

  • استرس، عامل بروز لیکن پلان نبوده اما گاهی اوقات استرس عاطفی می تواند علائم آن را تشدید کند.
  • برخی مطالعات بیان دارند که این اختلال پس از تماس فرد با برخی مواد شیمیایی به وجود می آید. مواد به کار رفته در ایجاد عکس های رنگی از جمله این مواد شیمیایی هستند.
  • برخی موارد لیکن پلان با عفونت مزمن ویروس هپاتیت C ارتباط دارند. این ویروس می تواند سبب بروز بیماری های شدید کبدی از جمله سیروز یا سرطان کبد شود. امکان دارد، پزشک جهت بررسی ابتلای فرد به ویروس هپاتیت C انجام یک آزمایش خون را تجویز کند.
  • در برخی افراد، مصرف دارو هایی خاص عامل بروز لیکن پلان است. این دارو ها شامل دارو های فشار خون، بیماری قلبی، دیابت، التهاب مفصلی، مالاریا، آنتی بیوتیک ها، مسکن های ضد التهاب غیر استروئیدی و موارد دیگر می شوند. افراد باید تمامی دارو های مصرفی خود را به اطلاع پزشک برسانند.
  • افراد مبتلا به لیکن پلان دهانی ممکن است به برخی محصولات به کار رفته در فرایند های دندانپزشکی همچون آمالگام واکنش نشان دهند. آزمایش حساسیت می تواند در این موارد مفید باشد. در صورت تایید حساسیت، ماده حساسیت زا و پر کننده دندان باید خارج شود.
  • زمینه ژنتیکی
  • صدمه به پوست؛ لیکن پلان اغلب در جای که پوست خراشیده شده باشد یا بعد از جراحی ظاهر می‌شود. این را پاسخ ایزومورفیک (کوبنریزاسیون) می‌نامند.

آیا بیماری لیکن پلان پوستی خطرناک است؟

به طور کلی، لیکن پلان پوستی یک بیماری خطرناک یا کشنده نیست. معمولاً به مرور زمان خود به خود از بین می‌رود، اما می‌تواند برای مدت طولانی باقی بماند و سال‌ها طول بکشد. این مورد برای هر فرد متفاوت است. وجود ضایعات پوستی ناشی از این بیماری نیز ثابت نیست و ممکن است به مرور زمان خود به خود یا با روش هایی مانند اپیلاسیون از بین برود.

علائم بیماری لیکن پلان پوستی

علائم بیماری لیکن پلان پوستی بسته به ناحیه مبتلا تفاوت دارند. اولین حمله می تواند چندین هفته یا حتی چندین ماه تداوم یابد. عود بیماری در موارد لیکن پلان دهانی شیوع بیشتری داشته و گاهی اوقات تا چند سال ادامه می یابد. علائم لیکن پلان پوستی در هنگام پدیدار شدن به شرح زیر هستند:

  1. راش پوستی به صورت ناگهانی بروز داده و معمولا چندین ماه پایدار است.
  2. چندین دسته از برآمدگی هایی درخشان و به رنگ قرمز، صورتی یا بنفش بر روی پوست دیده می شود.
  3. پاپول ها قطری ۳ تا ۵ میلی متری دارند.
  4. گاهی اوقات رگه های سفید رنگ بر روی پاپول ها پدیدار می شوند که خطوط ویکهام نام دارند.
  5. پوست مخصوصا در هنگام شب به خارش شدید دچار می شود. رایج ترین نواحی ابتلا مچ دست، آرنج، مچ پا و پایین کمر هستند. با این حال، امکان درگیری دیگر نواحی بدن نیز وجود دارد. نوع شدید لیکن پلان می تواند ناحیه ساق پا را نیز تحت تاثیر قرار دهد. لیکن پلان در ناحیه زیر بغل معمولا ظاهری حلقوی دارد.
  6. جوش های صاف، بنفش و اغلب روی بخش داخلی بازو، مچ یا زانو و گاهی ناحیه تناسلی
  7. خارش
  8. تاول هایی که پاره شده تا پوسته خشک تشکیل شود.
  9. تکه‌های خشک پوست حفره‌دار در داخل دهان یا روی لب ها یا زبان.
  10. زخم های دردناک در دهان یا واژن
  11. ریزش مو
  12. تغییر در رنگ پوست سر
  13. صدمه به ناخن یا جدا شدن آن

اقدامات درمانی لیکن پلان پوستی

قطعا قبل از هر کاری باید با یک پزشک متخصص پوست مشورت کنید. از درمان خودسرانه و استفاده از توصیه افراد غیر متخصص خودداری کنید. زیرا ممکن است علائم و شرایط شما را بدتر کند. نگران نباشید زیرا این بیماری کشنده نیست و در بسیاری از موارد می توان به راحتی با استفاده از داروهای موضعی علائم را بهبود داد.

روش تشخیص لیکن پلان پوستی

متخصص پوست اغلب می تواند با نگاه کردن به پوست، ناخن ها و دهان ابتلا به لیکن پلان را تشخیص دهد. امکان دارد، جهت تایید تشخیص لیکن پلان قسمتی از پوست برداشته شده تا در آزمایشگاه به کمک میکروسکوپ بررسی شود. این نمونه برداری با نام بیوپسی نیز شناخته می شود. گاهی اوقات، جهت رد احتمال ابتلا به بیماری های دیگر انجام آزمایش های خون نیز الزامی است. دندانپزشکان اغلب در حین بررسی دوره ای دندان ها، ابتلای فرد به لیکن پلان را تشخیص می دهند.

داروهای درمان لیکن پلان پوستی

لیکن پلان هیچ درمانی نداشته و معمولا به صورت خود به خود برطرف می شود. در صورتی که علائم آزار دهنده باشند، روش های درمانی اغلب سبب رهایش علائم و سرعت بخشیدن به فرایند بهبودی می شود. روش های درمان و بهترین پماد ها برای درمان لیکن پلان شامل موارد زیر هستند:

  • دارو های آنتی هیستامین:

قرص های خوراکی هستند که خارش پوست را تسکین می دهند

  • کورتیکوستروئید های موضعی:

پماد یا روغن هایی هستند که تورم و قرمزی را کاهش می دهند

  • کورتیکوستروئید:

دارو های خوراکی یا تزریقی هستند که در مواقع پایداری طولانی مدت لیکن پلان یا شدت یافتن برآمدگی ها و زخم ها مصرف می شوند.

  • درمان پووا:

نوعی نور درمانی است که پوست را پاکسازی می کند.

  • رتینوئیک اسید:

به صورت موضعی یا خوراکی وجود داشته و در پاکسازی پوست مفید است.

  • پماد پیمکرولیموس یا روغن تاکرولیموس:

برای درمان مشکلات پوستی همچون اگزما کاربرد دارد.

بیماران می توانند درباره عوارض جانبی روش های درمانی یا دارو های مصرفی خود از پزشک یا داروساز سوال کنند.

داروهای گیاهی درمان بیماری لیکن پلان

در حالی که امکان درمان لیکن پلان وجود ندارد، برخی درمان های خانگی می توانند علائم را کمتر کنند. زردچوبه به دلیل داشتن ویژگی های مناسب برای سیستم ایمنی، به عنوان یک درمان خانگی پیشنهاد شده و می تواند به کاهش التهاب ناشی از این بیماری کمک کند. دیگر درمان های خانگی شامل موارد زیر می شوند:

  • جویدن مریم گلی
  • اعمال ژل آلوئه ورا به پوست
  • روغن های گیاهی

البته، در زمینه تایید ایمنی یا تاثیر گذاری این درمان های خانگی شواهد علمی اندکی وجود دارد. بهترین اقدام برای افراد مبتلا، پیروی از دوره درمانی ارائه شده توسط پزشک است.

درمان لکه های قهوه ای لیکن پلان

موارد زیر به شما کمک می کند:

– استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب: در طول روز با SPF 30 نیم ساعت قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب استفاده شود. این از تیره شدن بیشتر جلوگیری می کند.

– استفاده روتین از مرطوب‌کننده‌های پوست: در در طول روز و زمان خواب به طور مداوم از مرطوب کننده پوست استفاده کنید.

– استفاده از مواد لایه بردار و روشن کننده پوست: با تجویز متخصص پوست برای کاهش لکه های قهوه ای از محصولات لایه بردار و روسن کننده استفاده کنید.

در بسیاری از بیماران رفع کامل لکه های قهوه ای ناشی از لیکن پلان پوستی ممکن نیست اما با انجام این روش ها، لکه ها کمرنگ تر می شوند

عوارض بیماری لیکن پلان روی پوست

پس از رفع شدن راش، امکان دارد نشان هایی به رنگ قهوه ای یا خاکستری بر روی پوست باقی بمانند. این نشان ها بر روی پوست های تیره تر بیشتر نمایان هستند. در موارد نادر، ضایعات پوستی مقاوم یا زخم های دهانی می توانند خطر ابتلا به سرطان را اندکی افزایش دهند.

لیکن پلان (Lichen planus) بیماری پوستی التهاب مزمن که بر پوست و سطوح مخاطی آن اثر می‌گذارد. این بیماری موجب ورم و تحریک در پوست، ناخنها و اندام های مخاطی می‌شوند.

روی پوست لیکن پلان معمولا به صورت برجستگی‌هایی مایل به ارغوانی، خارش دار و مسطح ظاهر می‌شود که طی چند هفته ایجاد می‌شوند. در دهان، واژن و سایر مناطق تحت پوشش غشای مخاطی، لیکن پلان لکه‌های سفید توری، گاهی اوقات باز زخمهای دردناک ایجاد می‌کند. به لحاظ منطقه تحت تاثیر، چند نوع لیکن پلان وجود دارد که داراری ویژگی‌های مشابهی به لحاظ علائم هستند:

  • پوستی
  • مخاطی
  • مویی
  • روی ناخن‌ها
  • رنگدانه‌ها
  • تحت تاثیر دارو

چه افرادی به بیماری لیکن پلان مبتلا می شوند؟

لیکن پلان از هر هزار نفر یک نفر را در دنیا مبتلا می‌کند که عمدتا بزرگسالان در دهه ۴۰ زندگی هستند. حدود نیمی از موارد، لیکن پلان دهانی هستند که در زنان از مردان شایعتر است. حدود ۱۰% لیکن پلان ناخن دارند.

پزشکان

physicians

سوالات متداول

FAQ

پرسش و پاسخ

Comment
ثبت نظر
  • مهتاب گفت:

    سلام اقای دکتر من زبان جغرافیایی دارم الان یمدته کنار زبونم و زیر زبونم یسری التهاباتی میبینم این رگه های سفید توی عکس ایا طبیعیست یا مرتبط ب بیماری لیکن پلان است؟؟

    • دکتر مهرشاد رابط گفت:

      سلام و درود. باید با نمونه برداری و معاینه دقیق مشخص شود و سپس اقدامات درمانی انجام می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.