کاشت مو مصنوعی چیست؟
انسان، سالهاست که به دنبال تکنیکی ایدهآل برای داشتن موهایی با ظاهر طبیعی و کمترین دردسر میگردد. از اولین پیوند پوست حاوی مو به قسمتهای فاقد مو گرفته تا تکنیکهای امروزی مثل استخراج واحدهای فولیکولی (FUE) و یا کاشت مو مصنوعی، هر یک تکنیکهایی هستند که مزایا و معایب خاص خود را دارند.
در این میان برای رفع معضل ریزش مو در افرادی که فاقد بانک موی مناسب هستند، ایده استفاده از موی مصنوعی برای اولین بار مطرح شد. اگرچه این تکنیک کاشت مو با استقبال خوبی مواجه شد، اما عوارض ناشی از آن باعث دلسرد شدن متقاضیان شد.
اما برای ناامیدی زود است؛ طی سالیان اخیر تغییراتی روی فرایند کاشت موی مصنوعی صورت گرفته است که روزنه امیدی برای افراد با بانک موی ضعیف است. برای آشنایی با این تکنیک ترمیم مو و عوارض جانبی آن، ادامه مطلب را از دست ندهید.
کاشت موی مصنوعی؛ از دیروز تا امروز
کاشت مو مصنوعی، تکنیکی است که در آن از الیاف مصنوعی مو برای رفع طاسی سر استفاده میکنند. این تکنیک برای نخستین بار در سال ۱۹۷۰ روی کار آمد. با این حال در مدتی کوتاه، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) این تکنیک کاشت موی مصنوعی را ممنوع اعلام کرد. به همین دلیل نیز ما در کلینیک دکتر رابط کاشت موی مصنوعی را انجام نمی دهیم.
دلیل رد این تکنیک به عوارض متعدد ناشی از آن مثل عفونتهای مکرر، واکنشهای آلرژیک و تشکیل کیست در پوست سر بر میگردد. با وجود چنین عوارضی، این نقطه را نمیتوان پایان داستان استفاده از الیاف مصنوعی مو برای کاشت مو دانست.
این الیاف همچنان در کشورهای اروپایی تولید میشوند و افراد زیادی در سراسر جهان این روش کاشت مو را برگزیدهاند. بدیهی است که الیاف به کار رفته در این تکنیک، رشد نمیکنند به همین خاطر نمیتوان آنها را خیلی کوتاه یا رنگ کرد.
این شرکتها ادعا دارند که بسیاری از نواقص الیاف مصنوعی قدیمی رفع شده است و کاشت موهای مصنوعی، دیگر روشی پرریسک با عوارض جانبی جدی نیست. در نهایت بر اساس مطالعهای که در سال ۱۹۹۵ صورت گرفت، این نتیجه بهدست آمد که کاشت مو مصنوعی، تکنیکی ایمن نیست و بهدلیل عوارض جانبی ناشناختهای که دارد، توصیه نمیشود.
معرفی روش کاشت موی مصنوعی
کاشت موهای مصنوعی، تکنیکی است که در آن از موهای مصنوعی استفاده میکنند و آنها را در قسمتهایی از سر که فاقد مو هستند، قرار میدهند. به این ترتیب بهمنظور رفع طاسی سر، از الیاف مصنوعی استفاده می شود. همانطور که پیشتر مطرح شد، الیاف مصنوعی که در این تکنیک به کار میروند، رشد نمیکنند و شبیه به موهای طبیعی هستند.
جنس الیاف مورد استفاده در کاشت موی مصنوعی
در گذشته، الیاف مصنوعی مو از موادی مانند مونوکلریلیک، پلی استر و پلی اکریلیک ساخته میشدند. همانطور که بیان شد، برخی از شرکتهای اروپایی به تولید الیاف مصنوعی برای کاشت مو ادامه دادند. در حال حاضر این شرکتها از مواد پلی آمید (Biofibre) برای تولید الیاف مصنوعی استفاده میکنند.
الیاف بیوفایبر، تار موهایی ظریف، نرم، انعطافپذیر و بسیار مستحکم است. این تارهای مو از موادی سازگار با بافت بدن تهیه شده که غیر سمی می باشند. این الیاف دارای کراتین بوده که از نفوذ عوامل میکروبی به سر جلوگیری میکند.
الیاف مصنوعی در برابر کشش و تنش مقاوم هستند، به راحتی نمیشکنند و ماندگاری طولانی مدتی دارند. نکته مهم در خصوص این الیاف، شباهت آنها با موهای طبیعی سر است. بهطور معمول میتوان این الیاف را در طولهای مختلف (از ۱۵ تا ۴۵ سانتی متر) رنگهای متنوع (۲۱ رنگ) و فرمهای مختلف مو (صاف، موج دارو مجعد) تهیه کرد.
کاندیداهای مناسب کاشت موی مصنوعی
حال که متوجه شدیم کاشت مو به کمک الیاف مصنوعی خاصی انجام میشود، نوبت آن است که بفهمیم آیا کاندیدای مناسبی برای کاشت مو با این تکنیک هستیم یا خیر؟
ارائهدهندگان خدمات کاشت موی مصنوعی بر این باور هستند که این تکنیک برای خانمها و آقایانی که با ریزش مو دست و پنجه نرم میکنند، مناسب است. البته اگر جزو افرادی به شمار میآیید که از بانک موی مناسبی برخوردار هستید (برخورداری از فولیکول مو با تراکم مناسب در محل اهدا کننده)، تکنیکهای کاشت مویی مانند FUT یا FUE برای شما گزینه بهتری است.
در واقع کاشت موهای مصنوعی برای افرادی که به دنبال موهایی با تراکم نسبتاً بالا هستند و تمایل دارند در مدت زمان کوتاهی نتیجه نهایی حاصل شود، گزینه مناسبی است. البته شرایط دیگری نیز وجود دارد که این تکنیک را به گزینهای ایدهآل برای افراد تبدیل میکند.
- افرادی که کاملاً طاس هستند؛
- افرادی که نسبت به مواد بیهوشی یا بی حسی حساسیت دارند؛
- افرادی که از بیماریهای پوستی رنج میبرند.
- افرادی که از کاشت موی طبیعی واهمه دارند،
- افرادی که بانک موی ضعیفی دارند.
اگر در یکی از دستههای فوق قرار دارید، به احتمال زیاد کاشت موی مصنوعی گزینه مطلوبی برای شما خواهد بود. با این حال برای اطمنیان از این موضوع، حتماً با پزشکی باتجربه مشورت کنید.
فرایند کاشت موی مصنوعی
کاشت مو مصنوعی، راهکار درمانی کم تهاجمی برای رفع طاسی با استفاده از الیاف مصنوعی سازگار با بدن انسان است. این فرایند با کاشت تک تک تارهای موی مصنوعی در ناحیه فاقد مو شروع میشود و تا زمانی ادامه پیدا میکند که تراکم مورد نظر حاصل شود.
البته پیش از انجام این فرایند، ویژگیهایی مانند طول، رنگ و مدل مو با توجه به موهای طبیعی فرد یا ترجیح شما انتخاب میشود. خوب است بدانید کاشت الیاف مصنوعی مو، نیاز به تست دارد.
به این منظور برای اطمینان از سازگاری الیاف مصنوعی با بدن انسان، نزدیک به ۱۰۰ تا ۲۵۰ تار مو بیوفایبر به ناحیه فاقد مو پیوند داده میشود. به این ترتیب بدن از نظر بروز حساسیت یا واکنش آلرژیک ارزیابی میشود.
اگر بدن شما بعد از گذشت ۳ تا ۴ هفته واکنشی از خود نشان دهد، سایر تار موهای مصنوعی بهتدریج طی جلساتی کاشته میشوند.
بهطور کلی این تکنیک کاشت مو، روشی سرپایی و بدون درد است که طی آن ناحیه مورد نظر بیحس میشود. تارهای موی کاشته شده هم معمولاً بعد از گذشت ۲۰ تا ۳۰ روز روی پوست سر ثابت میشوند و پس از آن برای چندین سال بدون تغییر باقی میمانند.
در واقع این تکنیک، روشی مؤثر برای رفع طاسی مو است که به کمک الیافی سازگار با بدن انسان انجام میشود و پوست شما با این الیاف سازگاری دارد.
نگاهی به عوارض احتمالی کاشت مو مصنوعی
آشنایی با عوارض ناشی از انجام این تکنیک کاشت مو به شما کمک میکند که با آمادگی بیشتری به سراغ فرایند بهبودی بروید. خبر خوش در رابطه با این تکنیک، مدت زمان کوتاه بهبودی بعد از کاشت مو است.
در واقع کاشت موهای مصنوعی برخلاف تکنیکهایی مانند کاشت موی FUG، درد و ناراحتی زیادی به همراه ندارد و فرد بعد از انجام این فرایند، میتواند فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرد. بنابراین بهمدت زمان زیادی برای ریکاوری نیاز نخواهید داشت.
کاشت موی مصنوعی، عملی سرپایی و ایمن است که اغلب افرادی که این تکنیک را امتحان کردهاند، از نتیجه نهایی رضایت داشتهاند. با این وجود این تکنیک، درست مانند سایر تکنیکهای زیبایی کاملاً بدون عوارض نیست.
خطرات و ریسکهایی در رابطه با استفاده از الیاف مصنوعی وجود دارد که از جلمه آنها میتوان به عفونت و پس زده شدن الیاف توسط بدن اشاره کرد. از آنجا که الیاف مصنوعی در این تکنیک در پوست سر قرار میگیرند، همواره در معرض گردو غبار، آلودگی و گرما قرار دارند و از این رو احتمال بروز عفونت بالاست.
حفظ نتایج بهدست آمده و جلوگیری از بروز هر عارضهای مستلزم مراقبت مدوام و توجه به بهداشت موهاست.
نتیجه نهایی کاشت موی مصنوعی و مدت زمان ماندگاری
کاشت مو مصنوعی با تراکم بالا، تنها در چند ساعت انجام میشود و بعد از آن شاهد نتایج فوری و ظاهری طبیعی خواهید بود. برای حفظ نتیجه نهایی باید برنامهای مشخص داشته باشید و به خوبی از موها نگهداری کنید. بعد از اتمام این فرایند، اعتماد به نفس شما افزایش پیدا میکند و به دنبال آن میتوانید موهای خود را به فرم دلخواه حالت دهید.
این تحول ظاهری بلافاصله بعد از جراحی اتفاق میافتد و دیگر نیازی نیست مانند سایر روشهای کاشت مو (FUE و FUT) منتظر رشد موها بمانید. انتخاب تراکم موها در دست شماست و در هر جلسه میتوان بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تار موی مصنوعی را پیوند زد. این جلسات را میتوان هر ۴ تا ۶ جلسه تکرار کرد.
اما در نهایت مدت زمان ماندگاری نتیجه اولیه به مراقبتهای صحیح از مو بعد از کاشت مو بستگی دارد. با این حال لازم است که هر سال ۱۵ تا ۲۰ درصد از ریزش الیاف مصنوعی را در نظر داشته باشید و برای رفع آن اقدام کنید.
بنابراین باید اشاره کنیم که کاشت موی مصنوعی، راهکاری کاملاً بیخطر است و خیالی آسوده این امکان را دارید که این تکنیک را امتحان کنید.
مراقبتهای بعد از کاشت مو مصنوعی
از آنجا که قبل از کاشت مو، آزمایشی مبنی بر عدم حساسیت از شما گرفته میشود، بعید به نظر میرسد که بعد از اتمام فرایند کاشت مو دچار واکنشهای آلرژیک شوید. با این وجود اگر شاهد علائم غیرمعمولی بودید، حتماً این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
نکته بعدی این است که الیاف مصنوعی باعث ترشح بیش از حد سبوم میشوند. بنابراین استفاده از شامپوهای ضد شوره بعد از کاشت موهای مصنوعی الزامی است.
شستشوی روزانه موها بهمدت دو هفته بعد از جراحی برای کسب نتیجه ایدهآل ضروری است.
بررسی مزایا و معایب کاشت مو مصنوعی
همانطور که متوجه شدید، تکنیک کاشت الیاف مصنوعی مو از گذشته تاکنون دستخوش تغییرات بسیاری شده است. اغلب تغییراتی که روی این تکنیک انجام شده در جهت کاهش عوارض و بهبود مزایا بوده است. اما این تکنیک چه مزایایی برای شما به دنبال دارد؟
- نتیجه نهایی فوری با ظاهری طبیعی،
- آسایش روانی فوری برای متقاضی،
- جراحی سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی،
- دارای دوره ریکاوری کوتاه مدت،
- حفظ تراکم بالای مو در چند ساعت (۸۰۰ تار مو در ساعت)،
- روش سرپایی ساده، برگشت پذیر و بدون درد،
در کنار مزایایی که مطرح شد، این تکینک نقاط ضعفی هم دارد که در ادامه بیشتر به آنها میپردازیم.
- دائمی نیست : الیاف مصنوعی رشد نمیکنند و در طول سال شاهد ریزش ۱۰ تا ۲۰ درصد تار موها خواهیم بود. بنابراین نیاز است که هر سال برای تمدید موهای ریخته شده نزد پزشک مراجعه کنید.
- نیاز به مراقبت و نگهداری دقیق از موها : پس از کاشت مو، ترشح سبوم افزایش مییابد و درست به همین خاطر است که موها باید مرتباً تمیز شوند. با این حال فرایند تمیز کردن موها ساده است.
- این تکنیک برای افراد مبتلا به بیماریهای پوستی یا افراد مبتلا به دیابت، لوپوس، HIV، هپاتیت و سایر بیماریهای خود ایمنی توصیه نمیشود.
- نمیتوان این تکنیک را در تمام نواحی پوست سر با بازدهی یکسان به کار برد.
- احتمال عفونت بسیار بالا و آسیب جدی به پوست سر،
- دوره تمدید کوتاه و در نهایت هزینه بالا نسبت به کاشت موی طبیعی.
در نهایت با ارزیابی مزایا و نقاط ضعفی که مطرح شد، میتوانید تصمیم بگیرید آیا این تکنیک گزینهای مناسب برای شماست یا خیر. با این وجود اگر همچنان درباره انتخاب آن تردید دارید، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.
هزینه کاشت موی مصنوعی در ایران
در کاشت موی مصنوعی از الیاف خاصی استفاده میشود که این الیاف در پوست کاشته میشوند. بسته به جنس الیاف این امکان وجود دارد که هزینه کاشت مو تغییر کند. البته پارامترهای دیگری هم در بر هزینه نهایی تاثیرگذار هستند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستمزد تکنسین کاشت موی مصنوعی (معمولا آرایشگر)،
- تعداد الیاف مصنوعی مورد نیاز با توجه به تراکم،
- موقعیت جغرافیایی،
- وسعت ناحیه گیرنده تار مو.
بهطور کلی هزینه کاشت موی مصنوعی تفاوت چندانی با هزینه تمام شده کاشت موی طبیعی ندارد. با این تفاوت که شما هر سال نیاز دارید که برای حفظ نتیجه بهدست آمده، مجدداً جلسهای برای تمدید کاشت موها تنظیم کنید. کلیه این پارامترها در کنار هم هزینه نهایی کاشت مو را تشکیل میدهند.
اگر در رابطه با این تکنیک، ابهاماتی در سر دارید، پیشنهاد میکنیم با مشاوران کلینیک دکتر رابط تماس بگیرید و از آنها راهنمایی بخواهید. دکتر مهرشاد رابط با برخورداری از سالها تجربه فعالیت در این حوزه و صدها نمونه موفق در کنار شماست تا اعتماد به نفس را به شما برگرداند.
سؤالات متداول
در این بخش برخی از سؤالات متداول شما در خصوص کاشت موی مصنوعی را پاسخ میدهیم.
-
تفاوت کاشت موی موی طبیعی و کاشت موی مصنوعی چیست؟
در تکنیکهای کاشت موی طبیعی مانند FUE که به معنای استخراج واحد فولیکولی است، فولیکولهای مو تک به تک از بخشی از بدن استخراج شده و در قسمت دارای ریزش مو کاشته میشوند. موهای جدید کاشته شده در این روش نه تنها طبیعی و متعلق به شما هستند، بلکه تحت تأثیر هورمون DHT که باعث ریزش مومیشود، قرار نمیگیرند. به این ترتیب احتمال ریزش مجدد مو به حداقل میرسد.
در مقابل موهای مصنوعی که در پوست مصنوعی کاشته میشوند، شباهت زیادی به رنگ و بافت موهای شما دارند اما رشد نمیکنند. نتیجه حاصل از کاشت موی مصنوعی آنی است و تنها این امکان را دارید که آنها را کوتاه کنید.
-
Biofibre بهتر است یا Nido؟
بیوفایبر (Biofibre) و نیدو هر دو برندهای ایتالیایی تولیدکننده الیاف مصنوعی مو هستند که تفاوت چندانی بین آنها وجود ندارد. هر دوی این الیاف با بدن انسان سازگاری دارند و بین بافت و ضخامت آنها تفاوت جزئی وجود دارد. هر یک از این برندها با توجه به نیاز و شرایط شما توسط پزشک پیشنهاد میشود.
-
روشهای جایگزین کاشت موی مصنوعی کدامند؟
اگر تصور میکنید کاشت موهای مصنوعی گزینهای مناسب برای شما نیست، این امکان را دارید که تکنیکهای دیگری را امتحان کنید. کاشت مو به روش HRT، درمان PRP، پروتز مو، لیزرتراپی، اسکالپ موی سر و مصرف داروهایی خاص از جمله راهکارهایی هستند که میتوانید بهجای کاشت الیاف مصنوعی مو امتحان کنید. البته هر یک از این تکنیکها مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.
-
آیا کاشت مو مصنوعی و روش HTR یکی هستند؟
در کاشت مو به روش HRT، تارهای موی همرنگ و همجنس موهای شما تهیه شده و روی بستری شبیه به پوست سر قرار میگیرند. این الیاف با استفاده از کراتین گیاهی روی بستری شبیه به پوست قرار میگیرند. این تکنیک نیز به افرادی توصیه میشود که بانک موی مناسبی ندارند. البته نقاط ضعف کاشت مو به روش HTR به کاشت موی مصنوعی شباهت دارد. به این صورت که موهای مصنوعی قادر به رشد نیستند و امکان بروز عفونت و قارچهای پوستی نیز وجود دارد.
-
آیا پروتز مو همانند کاشت موی مصنوعی است؟
در پروتز مو الیاف مصنوعی مو روی پارچههای ظریف و مشبک کاشته شده و در ادامه روی سر قرار چسبانده میشوند. در مقابل در تکنیک کاشت مو مصنوعی، الیاف مو در داخل پوست سر قرار میگیرند و کاشته میشوند.

متخصص و جراح پوست و زیبایی، لیزرهای پیشرفته پزشکی، کاشت مو و ابرو از دانشگاه شهیدبهشتی، دارای بورد تخصصی،
عضو ثابت انجمن متخصصین پوست و موی ایران عضو دائم آکادمی زیبایی اروپا، ارائه مقالات متعدد در کنگره های معتبر بین المللی
نظرات
Comment